Κατανάλωση υγρών και νερού και διατήρηση της απώλειας βάρους

Μεταπτυχιακή Εργασία 25958 256 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Κατανάλωση υγρών και νερού και διατήρηση της απώλειας βάρους
Συγγραφέας:
Βασιλειάδη, Ελένη, Παντελής
Επιβλέπων καθηγητής:
Γιαννακούλια, Μαρία
Περίληψη:
Εισαγωγή και Σκοπός: Μέχρι σήμερα, υπάρχουν αρκετές μελέτες σχετικά με την αύξηση του βάρους με την πάροδο των χρόνων ή την απώλεια βάρους, αλλά τα δεδομένα είναι ελλιπή όσον αφορά την πιθανή σχέση της κατανάλωσης νερού και υγρών με τη διατήρηση της απώλειας, σε άτομα που έχουν χάσει βάρος και είτε το διατήρησαν είτε όχι. Η παρούσα εργασία συγκρίνει τις συμπεριφορές δύο ομάδων, αυτής των διατηρούντων/ουσών και της ομάδας των επανακτησάντων/σασών ως προς τη λήψη νερού και υγρών αξιοποιώντας το ελληνικό μητρώο της Medweight έτσι ώστε να αναδυθούν οι διαφορές κατανάλωσής τους και πώς η παραπάνω σχέση μπορεί να επηρεάσει τη διατήρηση της απώλειας βάρους.
Υλικό και Μέθοδος: Στη μελέτη MedWeight συμμετείχαν 545 ενήλικες ηλικίας 18-65 ετών, εκ των οποίων οι 388 ήταν διατηρούντες/σες και 157 επανακτήσαντες/σες. Οι εθελοντές/ριες συμπλήρωσαν τα ερωτηματολόγια της μελέτης μέσω του ιστότοπου της ενώ στον καθένα πραγματοποιήθηκαν 2 ανακλήσεις 24-ώρου, τα δεδομένα των οποίων αναλύθηκαν ως προς τη πρόσληψη νερού (ml/ημέρα), υγρών (ml/ημέρα) και στερεών (gr/ημέρα) τροφίμων, όπως γάλα, γιαούρτι, παγωτό, φρέσκος χυμός, αναψυκτικά, κρασί, μπύρα, οινοπνευματώδη ποτά, ανθρακούχο νερό, αναψυκτικά διαίτης, τσάι, καφές, καφές ντεκαφεϊνέ, καφές με γάλα, αθλητικά ποτά, ενεργειακά ποτά και νερό.
Αποτελέσματα: Βρέθηκε μια τάση για στατιστικά σημαντική διαφορά στην κατανάλωση γάλακτος και γιαουρτιού, με τους/τις διατηρούντες/σες να καταναλώνουν μεγαλύτερη ποσότητα έναντι των επανακτησάντων/σασών, εύρημα που διατηρήθηκε ακόμη και κατά την ανάλυση των δεδομένων ανά φύλο, εποχικότητα και ηλικία. Ένα επίσης σημαντικό εύρημα έχει να κάνει με τη διαφορά της κατανάλωσης νερού μεταξύ των διατηρουσών έναντι των επανακτησασών, με τη δεύτερη ομάδα να καταναλώνει μεγαλύτερη ποσότητα. Διαφορές προέκυψαν και στην κατανάλωση κρασιού και μπύρας εξαιτίας της εποχικότητας.
Συμπεράσματα: Σχετικά με την κατανάλωση νερού και υγρών, η μελέτη αυτή υποδεικνύει μία πιθανή συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης γάλακτος και γιαουρτιού με την επιτυχή διατήρηση της απώλειας βάρους. Μελλοντικές μελέτες θα μπορούσαν να αναδείξουν το αν αυτή η σχέση διατηρείται και σε μακροχρόνιο επίπεδο ή/και πως πιθανώς διαφοροποιείται στα δύο φύλα ή σε διάφορες ηλικιακές ομάδες.
Λέξεις κλειδιά: πρόσληψη νερού και υγρών, ενυδάτωση, παχυσαρκία, απώλεια βάρους, διατήρηση απώλειας βάρους
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-03-28
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Λοιπά Θέματα:
Διαχείριση βάρους
Πόσιμο νερό - Ελλάδα - Μαγνησία (Νομός) - Βόλος
Λέξεις-κλειδιά:
πρόσληψη νερού και υγρών, ενυδάτωση, παχυσαρκία, απώλεια σωματικού βάρους, διατήρηση απώλειας βάρους
Περιγραφή:
136 σ.,εικ.,πίν.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

EleniVasileiadi.pdf

1 MB