Πρωτότυπος Τίτλος:
Εξωγενείς και ενδογενείς παράγοντες κινδύνων κατά την εκτέλεση των δημοσίων συμβάσεων έργων, συμφώνως με το πλαίσιο της ελληνικής νομοθεσίας. Αξιοποίηση της Μεθοδολογίας PM2 ως ολοκληρωμένου εργαλείου διαχείρισης έργων.
Περίληψη:
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι, η παρουσίαση των παραγόντων κινδύνων (ενδογενών και εξωγενών) κατά την εκτέλεση δημοσίων συμβάσεων έργων, σύμφωνα με το πλαίσιο της ελληνικής νομοθεσίας και τη διερεύνηση της αξιοποίησης της μεθοδολογίας διαχείρισης έργου PM2 ως ολοκληρωμένου εργαλείου διαχείρισης έργων. Το θέμα προσεγγίστηκε μέσα από τη μελέτη του Συστήματος των Δημοσίων Συμβάσεων στην Ελλάδα, των αδυναμιών – προβλημάτων του, την αξιολόγησή του με βάση τη Μεθοδολογία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τις προοπτικές του. Στη συνέχεια προσεγγίζεται θεωρητικά το έργο και η επιστήμη της Διαχείρισης Έργου και παρουσιάζεται ο ρόλος των οροσήμων στον κύκλο ζωής ενός έργου, οι παράγοντες επιτυχίας και οι λόγοι αποτυχίας του. Μελετάται η ανάγκη εφαρμογής μεθοδολογίας έργου, η σημαντικότητα επιλογής της σωστής μεθοδολογίας. Παρουσιάζεται η μεθοδολογία Διαχείρισης Έργου PM2, η αρχιτεκτονική της, το μοντέλο διακυβέρνησης, ο κύκλος ζωής και οι φάσεις του έργου κατά την PM2 και επιχειρείται συσχετισμός ανά φάση των διαδικασιών της ελληνικής νομοθεσίας δημοσίων έργων με τις ομαδοποιημένες διαδικασίες της Μεθοδολογίας Διαχείρισης Έργου PM2 ανά φάση. Εν συνεχεία προσεγγίζεται θεωρητικά η Διαχείριση Κινδύνων Έργων και παρουσιάζεται η Διαχείριση Κινδύνων κατά την PM2. Ακολουθεί ανάλυση των παραγόντων πρόκλησης κινδύνων στα δημόσια έργα και οι επιπτώσεις τους ανά στάδιο του έργου. Στη συνέχεια ακολουθούν διδάγματα που προκύπτουν από τη διαδικασία διαχείρισης και υλοποίησης έργων ΕΣΠΑ με αναφορά στις αδυναμίες - προβλήματα που διαπιστώθηκαν, αλλά και στις αιτίες που οδήγησαν στην εμφάνιση των αδυναμιών αυτών. Τέλος, ως μελέτη περίπτωσης επιλέχθηκαν τα έργα που εντάσσονται στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, όπου μελετήθηκε το Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΣΔΕ), οι κύριες διαδικασίες του Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου (ΣΔΕ) του ΤΑΑ και ο κύκλος ζωής των δράσεων και των έργων του ΤΑΑ, καθώς και το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Ταμείου Ανάκαμψης (ΟΠΣ ΤΑ).
Η διπλωματική εργασία ολοκληρώνεται με τα συνολικά συμπεράσματα και προτάσεις για περαιτέρω διερεύνηση και μελέτη.
Κατά τη μελέτη του θέματος πέραν της βιβλιογραφίας, ελήφθησαν υπόψη οι γνώσεις και η πολυετής εργασιακή εμπειρία μου ως στελέχους της δημόσιας διοίκησης σε κατασκευαστική εταιρεία του δημοσίου τομέα.