Περίληψη:
Η Διπλωματική έχει ως αντικείμενο την ενδελεχή μελέτη της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και του τρόπου που καθορίζει την σύνταξη των Εθνικών Σχεδίων Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης. Σκοπός της εργασίας είναι την μελέτη των δεδομένων, των στόχων, των κριτηρίων και των κινήτρων που μνημονεύονται στην ανωτέρω συμφωνία, λόγω της υφιστάμενης πραγματικότητας στην γενικότερη οικονομική κατάσταση που χαρακτηρίζει τα κράτη μέλη (κ.μ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε), σε συνάρτηση με την κλιματική αλλαγή, καθώς και το πως οραματίζεται η Ελλάδα την υλοποίηση των επιταγών της Ε.Ε. Το πλαίσιο που θέτει η Ε.Ε, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της τεχνολογίας και των διεθνών τάσεων, επηρεάζεται από ένα πλήθος παραγόντων, τα οποία θα καθορίσουν τις εξελίξεις στον μετασχηματισμό της οικονομίας, την αξιοποίηση-περαιτέρω εξέλιξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τον τρόπο αποθήκευσης μεταφοράς και διάθεσής της με τη μορφή του πράσινου υδρογόνου.
Αρχικά, παρουσιάζεται ο σχεδιασμός των πολιτικών που θα οδηγήσουν στον μετασχηματισμό της οικονομίας, με παράλληλη ενσωμάτωση της βιωσιμότητας στις εμπλεκόμενες ανωτέρω πολιτικές. Πραγματοποιείται καταγραφή των στόχων της δράσης και τα μέτρα της πολιτικής της Ε.Ε κατά της κλιματικής αλλαγής. Ακολουθεί παρουσίαση των δράσεων όσο αφορά το κλίμα, την ενέργεια, τη γεωργία, των κλάδων της οικονομικής δραστηριότητας, του περιβάλλοντος-ωκεανών, των μεταφορών, του τουρισμού και της έρευνας-καινοτομίας. Εν συνεχεία αναφέρεται ο ρόλος της εμπορίας εκπομπών στις οδικές μεταφορές, στην αεροπλοΐα και την ναυτιλία και του μηχανισμού της συνοριακής προσαρμογής του άνθρακα, στην κρίσιμη δεκαετία που ακολουθεί, ως στόχοι του FIT for 55%. Κατόπιν αναλύεται η διάρθρωση και οι στόχοι του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΜΑΑ). Τέλος, σε σχέση με την ανωτέρω ανάλυση, μελετάτε η περίπτωση (case study) του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΕΣΑΑ), που κατάρτισε η Ελλάδα, στα πλαίσια των οδηγιών της Ε.Ε, ενώ στο τελευταίο κεφάλαιο πραγματοποιείται μια κριτική, όσο αφορά την Πράσινη Συμφωνία και ιδιαίτερα τις αδυναμίες που αυτή παρουσιάζει σχετικά με την πράσινη ενέργεια, την ενεργειακή απόδοση, τα κτηριακά αποθέματα της Ελλάδας, την ατμοσφαιρική ρύπανση και την τεχνολογία 5G.
Λέξεις-κλειδιά:
Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας, Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, μετασχηματισμός οικονομίας, Πράσινη Συμφωνία, κλιματική αλλαγή