Η τουριστική ανάπτυξη της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας

Μεταπτυχιακή Εργασία 25922 255 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Η τουριστική ανάπτυξη της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας
Συγγραφέας:
Παπαγεωργίου, Μαρία
Επιβλέπων καθηγητής:
Μητούλα, Ρόιδω
Περίληψη:
Η σημασία του τουρισμού είναι μεγάλη για το σύγχρονο κόσμο καθώς έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού ( UNWTO, 2015) ο τουρισμός είναι από τους ταχύτερα αυξανόμενους τομείς στον κόσμο. Στη σύγχρονη μορφή του ο τουρισμός είναι ένα σημαντικό κοινωνικό μοντέλο (Τσάρτας, 2000) που λειτουργεί με καταναλωτικά πρότυπα. Ο σύγχρονος τουρίστας επιδιώκει ποιοτικές ταξιδιωτικές εμπειρίες που φέρουν την μοναδική ταυτότητα του τόπου που επισκέπτεται. Οι «υπεύθυνοι» τουρίστες είναι ο στόχος για κάθε τουριστικό προορισμό, καθώς εγγυώνται την αειφορία με το μεγαλύτερο οικονομικό όφελος. Η ανάπτυξη του τουρισμού συνδέεται με την δημιουργία και ανάδειξη νέων τουριστικών προϊόντων και προορισμών.
Είναι απαραίτητη η εννοιολογική προσέγγιση των εννοιών του τουρισμού, των σταδίων ανάπτυξής του και της φέρουσας ικανότητας για την κατανόηση του τουριστικού φαινομένου. Η παρούσα εργασία έχει στόχο την ανάδειξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού που συμβάλουν στην ήπια ανάπτυξη της Περιφερειακή Ενότητα της Βοιωτίας με την προώθηση επώνυμων και ολιστικών τουριστικών προϊόντων και στην και στην ανάδειξη της σημασίας του τουρισμού ως βασικού μοχλού ανάπτυξης της περιοχής. Για το σκοπό αυτό, απαιτείται συνεργασία όλων των εμπλεκομένων με τον τουρισμό: επαγγελματιών, δημόσιων φορέων και κοινωνίας, για τον προσεκτικό σχεδιασμό της τουριστικής ανάπτυξης που δεν θα υπερκερνά την φέρουσα ικανότητα.
Στην εργασία αυτή, αποτυπώνεται η υπάρχουσα κατάσταση του τουριστικού φαινομένου και λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα της θεωρητικής ανάλυσης και της πρωτογενούς έρευνας, που στόχο έχει να καταγράψει τις απόψεις των κατοίκων, των επαγγελματιών του τουρισμού και των αιρετών, προτείνονται δράσεις που στοχεύουν στη βελτίωση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής και την αναγνώριση της Βοιωτίας ως εναλλακτικό τουριστικό προορισμό.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-03-23
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Οικονομία
Λοιπά Θέματα:
Τουρισμός - Ελλάδα
Λέξεις-κλειδιά:
Τουρισμός, Βοιωτία, Βιώσιμη Ανάπτυξη
Περιγραφή:
125 σ.,πίν.,διαγρ.,χάρτες
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

MARIAPAPAGEORGIOU.pdf

2 MB