Έλεγχος για πρεβιοτική δράση σε στελέχη βασιδιομυκήτων στον Ελλαδικό χώρο

Μεταπτυχιακή Εργασία 25919 438 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Έλεγχος για πρεβιοτική δράση σε στελέχη βασιδιομυκήτων στον Ελλαδικό χώρο
Συγγραφέας:
Βαλκανάς, Ιωάννης, Γεώργιος
Επιβλέπων καθηγητής:
Κυριακού, Αδαμαντίνη
Περίληψη:
Το είδος Cyclocybe cylindracea ανήκει στο φύλο των Βασιδιομυκήτων. Παράγει εδώδιμα μανιτάρια πλούσια σε β-γλυκάνες και καλλιεργείται εντατικά κυρίως στην Κίνα. Τα διαπιστωμένα οφέλη για την υγεία και η υψηλή γαστρονομική του αξία έχουν ωθήσει την έρευνα στη μελέτη των φαρμακευτικών του ιδιοτήτων.
Η παρούσα μελέτη στοχεύει στην in vitro ζύμωση του C. cylindracea από τον εντερικό μικροβιόκοσμο επτά υγιών ηλικιωμένων ατόμων (≥65 ετών) και στη διερεύνηση της πιθανής πρεβιοτικής δράσης του μανιταριού αυτού.
Τα υποστρώματα που χρησιμοποιήθηκαν κατά την in vitro ζύμωση ήταν δύο στελέχη του μανιταριού C. cylindracea (CC2 και CC505) καλλιεργημένα σε υπόστρωμα άχυρου σίτου, η ινουλίνη ως θετικός μάρτυρας και ο αρνητικός μάρτυρας ο οποίος δεν περιείχε πηγή άνθρακα.
Απομονώθηκε το ολικό DNA των μικροοργανισμών και ο ποσοτικός προσδιορισμός των ολικών βακτηρίων, των Bacteroides spp., Bifidobacterium spp., Lactobacillus group, C. perfringens, Roseburia spp – Eubacterium rectale, Faecalibacterium prausnitzii, έγινε με τη μέθοδο της ποσοτικής PCR (qPCR). Στη συνέχεια έγινε ο υπολογισμός του πρεβιοτικού δείκτη για κάθε υπόστρωμα.
Τα αποτελέσματα που προκύπτουν από την in vitro ζύμωση υποδεικνύουν ότι και τα δυο στελέχη του C. cylindracea επέδρασαν ευεργετικά σε συγκεκριμένους μικροβιακούς πληθυσμούς του εντερικού μικροβιόκοσμου των ηλικιωμένων ατόμων.
Παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση στους πληθυσμούς των ολικών βακτηρίων, των Bifidobacterium spp., και του F. prausnitzii στις 24 ώρες συγκριτικά με την αρχή της ζύμωσης και για τα δύο στελέχη μανιταριών.
Οι τιμές για το βουτυρικοπαραγωγό βακτήριο F. prausnitzii ήταν υψηλότερες από τον αρνητικό μάρτυρα στις 24 ώρες και για τα δύο στελέχη μανιταριών. Επίσης και τα δύο στελέχη παρουσίασαν μειωμένους πληθυσμούς των Bacteroides spp στις 24 ώρες, σε σχέση με την έναρξη της ζύμωσης (t=0), αλλά και σε σχέση με τον θετικό μάρτυρα (INU2). Το στέλεχος CC505 εμφάνισε στις 24 ώρες υψηλότερα τα ολικά βακτήρια σε σχέση με τον αρνητικό μάρτυρα, ενώ το στέλεχος CC2 παρουσίασε στις 24 ώρες υψηλότερους πληθυσμούς από την ομάδα των Lactobacillus, το C. perfringens και μειωμένους για την ομάδα Roseburia spp- Eubacterium rectale, σε σχέση με την έναρξη της ζύμωσης. Όσον αφορά τον πρεβιοτικό δείκτη και τα δύο μανιτάρια είχαν θετικούς πρεβιοτικούς δείκτες μετά το πέρας της ζύμωσης.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-03-23
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Μικροβιολογία
Λοιπά Θέματα:
Εντερική διατροφή
Λέξεις-κλειδιά:
κυκλοκύβη η κυλινδρική, πρεβιοτικά, μανιτάρια, εντερικός μικροβιόκοσμος, β-γλυκάνες
Περιγραφή:
97 σ.,εικ.,πίν.,διαγρ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

IoannisValkanas.pdf

2 MB