Σχεδιασμός ανασυγκρότησης πόλεων: η περίπτωση του Κόβεντρι και Στάλινγκραντ

Μεταπτυχιακή Εργασία 25916 288 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Σχεδιασμός ανασυγκρότησης πόλεων: η περίπτωση του Κόβεντρι και Στάλινγκραντ
Συγγραφέας:
Παπακώστας, Παναγιώτης, Κωνσταντίνος
Επιβλέπων καθηγητής:
Δελλαδέτσιμας, Παύλος Μαρίνος
Περίληψη:
Ποιες είναι οι αλλαγές που συντελούνται σε μια πόλη κατά τις διαδικασίες αποκατάστασης και ανασυγκρότησης μετά μια μεγάλη καταστροφή και πώς η κοινωνικοπολιτική διάσταση αντικατοπτρίζεται στον επανασχεδιασμό αυτών των πόλεων; Στην εργασία εξετάζονται αυτές οι διαδικασίες σε δύο πόλεις που καταστράφηκαν στην διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, στο Κόβεντρι του Ηνωμένου Βασιλείου και στο πρώην Στάλινγκραντ της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.
Η περίπτωση του Κόβεντρι είναι ιδιαίτερα μελετημένη σε ότι αφορά σχεδιασμό της αποκατάστασης και ανασυγκρότησης μετά τον 2ο ΠΠ., με ενδιαφέρον πολεοδομικό και αρχιτεκτονικό, καθώς ο επανασχεδιασμό του εντάσσεται στις διεθνείς αρχιτεκτονικές τάσεις της τότε εποχής, βασισμένες στα πρότυπα και τις ιδέες CIAM (Congrès Internationaux d'Architecture Moderne - Διεθνή Συνέδρια Μοντέρνας Αρχιτεκτονικής) και ειδικότερα του αρχιτέκτονα-πολεοδόμου Le Corbusier και αποτυπώνουν τις ιδέες του μοντερνισμού που διαμορφώθηκαν προπολεμικά και επηρέασαν όλη τη μεταπολεμική εξέλιξη και το σχεδιασμό του χώρου μεταπολεμικά στην Ευρώπη και όχι μόνο. Η περίπτωση του Στάλινγκραντ παραμένει εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, κυρίως λόγω του απόλυτου βαθμού ισοπέδωσής της, καθώς ήταν αμφίβολο ακόμα και αν θα ξαναλειτουργήσει η πόλη. Η πόλη είναι ιδιαίτερα γνωστή για τη σημασία της μάχης κατά τον 2ο Π.Π., αλλά λιγότερο γνωστή για τη συνέχειά της, ενώ η ανασυγκρότησή της αποτέλεσε ή/και χρησιμοποιήθηκε ως το εκσυγχρονιστικό πρότυπο πόλης του σταλινικού η υπαρκτού σοσιαλισμού.
Οι δυο αυτές περιπτώσεις καλύπτουν δύο διαφορετικές ιδεολογίες, αυτή του δυτικού κόσμου και των πρώην ανατολικών σοσιαλιστικών καθεστώτων. Οι ιδεολογικές διαφορές καθιστούν διαφορετική προσέγγιση στην ανασυγκρότηση, και κυρίως στον βαθμό εμπλοκής των θεσμικών οργάνων στον σχεδιασμό. Περιγράφονται οι στόχοι του σχεδιασμού, οι διαφορετικές φιλοσοφίες στην έννοια των χρήσεων γης, οι ρόλοι των εκάστοτε καθεστώτων στον σχεδιασμό στην μεταπολεμική εποχή, οι προσωρινές συνθήκες στέγασης, στοιχεία χρηματοδότησης στην υλοποίηση, στοιχεία χρονοδιαγραμμάτων, προβλήματα που αντιμετωπίστηκαν στην εφαρμογή, τυχόν επανασχεδιασμοί, ο ρόλος και οι αντιδράσεις των κατοίκων, το λειτουργικό και αισθητικό αποτέλεσμα σε σχέση με την προπολεμική εποχή. Επίσης δίνονται ιστορικά στοιχεία για το μέγεθος και το είδος των καταστροφών.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-03-23
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Γεωγραφία (Γενικά)
Λοιπά Θέματα:
Πόλεις και κωμοπόλεις - Ανάπτυξη
Λέξεις-κλειδιά:
Στάλινγκραντ, Αποκατάσταση, Κόβεντρι, Σχεδιασμός Ανασυγκρότησης, μεταπολεμικός σχεδιασμός πόλεων
Περιγραφή:
83 σ.,εικ.,πίν.,διαγρ.,χάρτες,σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

PANAGIOTISPAPAKOSTAS.pdf

9 MB