Εκτίμηση της τρωτότητας της ακτογραμμής του κόλπου του Μιραμπέλου-ΒΑ Κρήτη

Μεταπτυχιακή Εργασία 25887 277 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Εκτίμηση της τρωτότητας της ακτογραμμής του κόλπου του Μιραμπέλου-ΒΑ Κρήτη
Συγγραφέας:
Καζαντζάκη, Μαρία, Απόστολος
Επιβλέπων καθηγητής:
Καρύμπαλης, Ευθύμιος
Περίληψη:
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η διερεύνηση της παράκτιας επικινδυνότητας του κόλπου του Μιραμπέλου-ΒΑ Κρήτη στην άνοδο της μέσης θαλάσσιας στάθμης λόγω κλιματικής αλλαγής. Για τον σκοπό αυτό, έγινε ο υπολογισμός του Δείκτη Παράκτιας Τρωτότητας-CVI, αξιοποιώντας δεδομένα από τον γεωλογικό χάρτη της περιοχής μελέτης, το ψηφιακό μοντέλο εδάφους (DEM), τη σχετική μεταβολή της θαλάσσιας στάθμης, αεροφωτογραφίες για την εκτίμηση του ρυθμού μεταβολής της ακτογραμμής, τον Άτλαντα Ανέμου και Κύματος των Ελληνικών Θαλασσών-Σύστημα Ποσειδών καθώς και δεδομένα για το μέσο εύρος παλίρροιας.
Όλες οι μεταβλητές που χρησιμοποιήθηκαν για τον υπολογισμό του δείκτη CVI επεξεργάστηκαν με το λογισμικό ArcGIS 10.5 και δημιουργήθηκε μία βάση δεδομένων στην οποία καταγράφηκε η τιμή των επιμέρους παραμέτρων που ορίζουν τα χαρακτηριστικά της ακτογραμμής του κόλπου του Μιραμπέλου. Η απεικόνιση των αποτελεσμάτων πραγματοποιήθηκε μέσω του ArcMap, όπου όλες οι μεταβλητές του CVI προβλήθηκαν επάνω στην ακτογραμμή, έχοντας την αντίστοιχη διαβάθμιση ως προς την τρωτότητά τους στους παράκτιους κινδύνους.
Επιπλέον, έγινε εκτίμηση των επιπτώσεων από ενδεχόμενη μελλοντική άνοδο της θαλάσσιας στάθμης μελετώντας 3 διαφορετικά σενάρια ανόδου -κατά 0,5 m, 1 m και 2 m, με βασικό κριτήριο την τοπογραφία της ευρύτερης περιοχής του κόλπου αλλά και τις χρήσεις γης που υφίστανται στην περιοχή. Τα αποτελέσματα της έρευνας κατέδειξαν ότι το τμήμα της ακτογραμμής που εμφανίζει τον υψηλότερο βαθμό επικινδυνότητας ανέρχεται σε 7,8 km, ενώ τμήμα μήκους 13,33 km εμφανίζει μέτριο βαθμό επικινδυνότητας. Επιπλέον, η συνολική απώλεια χρήσεων γης έπειτα από άνοδο της θαλάσσιας στάθμης κατά 0,5 m, 1 m και 2 m ανέρχεται σε 93 km2, 102 km2, 137 km2 αντίστοιχα, γεγονός το οποίο αναμένεται να οδηγήσει σε άμεσες επιπτώσεις τόσο στο φυσικό περιβάλλον όσο και στις κοινωνικο-οικονομικές δραστηριότητες που φιλοξενεί η περιοχή.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-03-22
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Γεωγραφία (Γενικά)
Λοιπά Θέματα:
Γεωμορφολογία - Ελλάδα - Κρήτη
Ακτές, Μεταβολές των - Ελλάδα
Λέξεις-κλειδιά:
Δείκτης Παράκτιας Τρωτότητας, άνοδος θαλάσσιας στάθμης, Κρήτη, Παράκτια επικινδυνότητα,γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών
Περιγραφή:
127 σ.,εικ.,πίν.,διαγρ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

MARIAKAZANTZAKI.pdf

5 MB