Καινοτόμες δράσεις στο Σχολείο, η ανάπτυξη της δημιουργικότητας: Η περίπτωση του 2ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Σμύρνης

Μεταπτυχιακή Εργασία 25851 277 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Καινοτόμες δράσεις στο Σχολείο, η ανάπτυξη της δημιουργικότητας: Η περίπτωση του 2ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Σμύρνης
Συγγραφέας:
Τρώντσιος, Ηλίας, Αθανάσιος
Επιβλέπων καθηγητής:
Ζμπάινος, Δημήτριος
Περίληψη:
Η δημιουργικότητα και η καλλιέργειά της στον σχολικό χώρο αποτελεί αντικείμενο έρευνας ετών, ιδιαίτερα σήμερα που, στο πλαίσιο της διαρκούς αποδόμησης αξιών και αρχών της κοινωνίας, το άτομο υποχρεώνεται να ενταχθεί ομαλά σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο κοινωνικό παρόν.
Η παρούσα εργασία μελετά το φαινόμενο της καινοτομίας και της δημιουργικότητας στο σχολικό πλαίσιο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα.
Αρχικά, επιχειρήθηκε μια βιβλιογραφική ανασκόπηση της δημιουργικότητας, της καινοτομίας, της δυναμικής αξιολόγησης και της μεταφοράς γνώσης, βασικών θεωρητικών σημείων της συγκεκριμένης εργασίας. Τα ποιοτικά δεδομένα συλλέχθηκαν μέσω συνεντεύξεων των εκπαιδευτικών, οι οποίοι συμμετείχαν στην εφαρμογή του ερευνητικού προγράμματος. Στο ερευνητικό πρόγραμμα συμμετείχαν 109 μαθητές της Ε΄ και της Στ΄ Δημοτικού δημόσιου σχολείου αστικής περιοχής. Η πρώτη φάση περιλάμβανε την προ-μέτρηση των συμμετεχόντων στην καλλιτεχνική και γλωσσική δημιουργικότητα. Κατά τη δεύτερη φάση έλαβαν χώρα οι ομαδικές διαμεσολαβήσεις, ανά τάξη, τόσο στην πειραματική ομάδα όσο και στην πρώτη ομάδα ελέγχου. Στη συνέχεια, διενεργήθηκε η τρίτη φάση, στην οποία έγινε η μετα-μέτρηση της καλλιτεχνικής και της γλωσσικής δημιουργικότητας των μαθητών της πειραματικής ομάδας καθώς και της πρώτης ομάδας ελέγχου. Έπειτα, ξεκίνησε το πρόγραμμα παρέμβασης για την πειραματική ομάδα του δείγματος. Η τελευταία φάση αφορούσε στην τελική μέτρηση της γλωσσικής και καλλιτεχνικής δημιουργικότητας των μαθητών τόσο της πειραματικής όσο και της ομάδας ελέγχου. Για την αξιολόγηση του γλωσσικού δημιουργικού δυναμικού των μαθητών χρησιμοποιήθηκε η γλωσσική κλίμακα (verbal) του EPoC.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-03-22
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Πρωτοβάθμια εκπαίδευση
Λοιπά Θέματα:
Δημοτικά σχολεία
Σχολεία - Ελλάδα - Αττική (Νομός) - Αθήνα
Λέξεις-κλειδιά:
Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, καινοτομία,δεξιότητες καλλιτεχνικής και γνωστικής δημιουργικότητας, δημιουργικότητα
Περιγραφή:
70 σ.,πίν.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

ILIASTRONTSIOS_.pdf

1 MB