Εκπαίδευση και Κυκλική Οικονομία: Απόψεις εκπαιδευτικών για την κυκλική οικονομία

Μεταπτυχιακή Εργασία 25836 256 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Εκπαίδευση και Κυκλική Οικονομία: Απόψεις εκπαιδευτικών για την κυκλική οικονομία
Συγγραφέας:
Βοϊδονικόλα, Σταματίνα, Θεόδωρος
Επιβλέπων καθηγητής:
Αμπελιώτης, Κωνσταντίνος
Περίληψη:
Η παρούσα έρευνα επικεντρώνεται στη σημασία της έννοιας «Κυκλική Οικονομία» για τη σύγχρονη κοινωνία και στην σύνδεση αυτού τού όρου με την εκπαιδευτική διαδικασία. Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η ανάλυση και η διερεύνηση των απόψεων και συμπεριφορών των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης απέναντι στις προσαρμογές που επιβάλλει η Κυκλική Οικονομία στην καθημερινότητά τους και στο σχολικό περιβάλλον που υπηρετούν. Πιο συγκεκριμένα, η παρούσα έρευνα επικεντρώνεται στο προφίλ των συμμετεχόντων, στις στάσεις και στις γνώσεις τους για τα υπάρχοντα περιβαλλοντικά προβλήματα, στις αρχές της κυκλικής οικονομίας (5R) καθώς και στη σημασία της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για την ανάπτυξη φιλικών ως προς το περιβάλλον συμπεριφορών στη σχολική κοινότητα.
Η μεθοδολογία της έρευνας περιέλαβε την υλοποίηση πρωτογενούς έρευνας και τη δημιουργία πρωτογενών δεδομένων. Πραγματοποιήθηκε με τη χρήση δειγματοληπτικής έρευνας ενώ για τη συλλογή των δεδομένων χρησιμοποιήθηκε ερωτηματολόγιο. Το δείγμα αποτελείτο από 308 εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Χρησιμοποιήθηκε το λογισμικό SPSS 22, για όλες τις στατιστικές αναλύσεις και τη συλλογή δεδομένων από το ερωτηματολόγιο.
Συμπερασματικά, οι εκπαιδευτικοί αναγνωρίζουν την έννοια της κυκλικής οικονομίας και ότι τα 5R αποτελούν τις συνιστώσες της κυκλικής οικονομίας. Αποδέχονται ότι η εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας μπορεί να αποτελέσει το αντίδοτο στα οξυμένα περιβαλλοντικά προβλήματα. Επιπλέον, σημειώθηκε ότι οι εκπαιδευτικοί είναι εξοικειωμένοι με την Ανακύκλωση, αλλά δεν είναι πραγματικά ενημερωμένοι ως προς την «Επαναχρησιμοποίηση» και την «Μείωση των απορριμμάτων». Σε ό,τι αφορά τα σχολεία διαπιστώθηκε ύπαρξη κάδων ανακύκλωσης και απουσία συστημάτων ανακύκλωσης χωριστής συλλογής αποβλήτων και βιοαποβλήτων. Τέλος, οι εκπαιδευτικοί φαίνεται να δίνουν μεγάλη έμφαση στη σημασία των προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Επιδιώκουν επίσης περαιτέρω εκπαιδευτικές ευκαιρίες στη σχολική κοινότητα και προσαρμογές φιλικές ως προς το περιβάλλον, προκειμένου να διευκολυνθεί η εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-03-21
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Πρωτοβάθμια εκπαίδευση
Δευτεροβάθμια εκπαίδευση
Λοιπά Θέματα:
Εκπαιδευτικοί
Λέξεις-κλειδιά:
Εκπαίδευση
Περιγραφή:
193 σ.,πίν.,διαγρ.
Άδεια χρήσης:
19426 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0

STAMATINAVOIDONIKOLA.pdf

2 MB