Διαιτητικές συνήθειες και νοητική λειτουργία σε ενήλικες 50-65 ετών

Μεταπτυχιακή Εργασία 25735 324 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Διαιτητικές συνήθειες και νοητική λειτουργία σε ενήλικες 50-65 ετών
Συγγραφέας:
Γεωργιάδη, Τερέζα, Στυλιανός
Επιβλέπων καθηγητής:
Γιαννακούλια, Μαρία
Περίληψη:
Εισαγωγή : Η νόσος Alzheimer αποτελεί μια νευροεκφυλιστική διαταραχή σε γνωσιακό και συμπεριφορικό επίπεδο, η οποία παρεμποδίζει σημαντικά τις κοινωνικές και επαγγελματικές λειτουργίες. Πρόκειται για μια ανίατη ασθένεια με μεγάλη προκλινική περίοδο και προοδευτική πορεία. Έτσι, η έρευνα έχει στραφεί στη διερεύνηση τροποποιήσιμων παραγόντων κινδύνου και αντίστοιχων προληπτικών παρεμβάσεων και μάλιστα σε νεότερες ηλικίες.
Σκοπός : Στόχος της παρούσας μεταπτυχιακής διατριβής είναι η αξιολόγηση διαιτητικών συνηθειών, σε επίπεδο μακροθρεπτικών και μικροθρεπτικών συστατικών καθώς και ομάδων τροφίμων, και η συσχέτισή τους με τις γνωσιακές δεξιότητες σε ενήλικες μέσης ηλικίας.
Μεθοδολογία : Το δείγμα της μελέτης αποτελείται από 116 ενήλικες, 50 ετών και άνω , από τους οποίους οι 82 είναι γνωστικά υγιείς (CN), ενώ οι 34 έχουν εκδηλώσει ήπια γνωστική έκπτωση (MCI). Οι διαιτητικές συνήθειες αξιολογήθηκαν μέσω ανακλήσεων 24ώρου, ενώ αναφορικά με τις γνωσιακές δεξιότητες πραγματοποιήθηκε πλήρης νευροψυχολογικός έλεγχος, σύμφωνα με το πρωτόκολλο της προοπτικής μελέτης ALBION. Οι μετρήσεις έγιναν σε συνεργασία με την Α’ Νευρολογική Κλινική του ΕΚΠΑ στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο και έγινε συγχρονική ανάλυση των δεδομένων.
Αποτελέσματα : Βρέθηκε ότι τα γνωστικά υγιή άτομα είχαν στατιστικά σημαντικά υψηλότερη πρόσληψη βιταμίνης Ε (p=0,005) , βιταμίνης Β12 (p =0,029) και υποκατάστατων γάλακτος (p = 0,031) , από τα άτομα με ήπια γνωστική εξασθένιση. Ακόμα, η πρόσληψη βιταμίνης Ε μείωνε στατιστικά σημαντικά την πιθανότητα των εθελοντών να είναι στην ομάδα της ήπιας γνωστικής έκπτωσης (p=0,044). Μετά από αξιολόγηση συγχυτικών παραγόντων, τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά (p=0,030) και τα τυριά με πλήρη λιπαρά (p=0,002) αύξαναν στατιστικά σημαντικά την εν λόγω πιθανότητα. Τέλος βρέθηκε στατιστικά σημαντική θετική σχέση μεταξύ λιπιδίων (p = 0,029) ή και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (p=0,041) και γνωσιακής κατάστασης των εθελοντών ενώ μετά από αξιολόγηση συγχυτικών παραγόντων, βρέθηκε και στατιστικά σημαντική αρνητική σχέση της συνολικής γνωστικής ικανότητας των ατόμων με την πρόσληψη γαλακτοκομικών.
Συμπεράσματα : Φαίνεται ότι συστατικά της διατροφής όπως τα λιπίδια ή και τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, η βιταμίνη Ε και η βιταμίνη Β12 πιθανώς σχετίζονται με την ύπαρξη γνωστικής έκπτωσης ή και τις γνωσιακές λειτουργίες των ατόμων. Η αντίστοιχη επίδραση των γαλακτοκομικών φαίνεται να είναι αρνητική, όμως τα δεδομένα από τη βιβλιογραφία είναι αμφιλεγόμενα. Τα αποτελέσματα αυτά λόγω μικρού αριθμού δείγματος και συγχρονικού σχεδιασμού της μελέτης, μένει να επιβεβαιωθούν με μεγαλύτερες προοπτικές μελέτες ή και μελέτες παρέμβασης.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-03-14
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διαιτολογία (Γενικά)
Λοιπά Θέματα:
Διατροφικές έρευνες
Λέξεις-κλειδιά:
άνω των 50 ετών, Διαιτητικές Συνήθειες, Γνωστική έκπτωση
Περιγραφή:
159 σ.,πίν.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

TEREZAGEORGIADI.pdf

1 MB