Συγχρονική μελέτη αξιολόγησης του διατροφικού κινδύνου ασθενών με νόσο Crohn

Πτυχιακή Εργασία 25683 490 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Συγχρονική μελέτη αξιολόγησης του διατροφικού κινδύνου ασθενών με νόσο Crohn
Συγγραφέας:
Αντωνιάδη, Στυλιανή, Γεώργιος
Επιβλέπων καθηγητής:
Κοντογιάννη, Μερόπη
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η νόσος Crohn είναι μια φλεγμονώδης κατάσταση του γαστρεντερικού σωλήνα και χαρακτηρίζεται από περιόδους ύφεσης και έξαρσης. Λόγω της εντόπισης της νόσου, των συμπτωμάτων, αλλά και των θεραπειών που εφαρμόζονται, η πιθανότητα εμφάνισης δυσθρεψίας είναι μεγάλη. Η ανίχνευση διατροφικού κινδύνου αποτελεί μια διαδικασία εντόπισης ασθενών που βρίσκονται σε κίνδυνο δυσθρεψίας. Πληθώρα εργαλείων έχουν χρησιμοποιηθεί στη βιβλιογραφία για την ανίχνευση διατροφικού κινδύνου, όμως, ένα μόνο μικρό ποσοστό από αυτά έχει ελεγχθεί ως προς την αξιοπιστία τους σε πληθυσμό ασθενών με νόσο Crohn.
Σκοπός: Να ελεγχθεί η ευαισθησία, η ειδικότητα, η θετική και αρνητική προγνωστική αξία εργαλείων ανίχνευσης διατροφικού κινδύνου σε ασθενείς με νόσο Crohn. Ως μέθοδος αναφοράς εφαρμόστηκε το εργαλείο διατροφικής αξιολόγησης SGA.
Μεθοδολογία: Στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν 250 ενήλικες ασθενείς με νόσο Crohn και τους εντάξαμε σε ασθενείς με ενεργή νόσο και σε ασθενείς σε ύφεση. Συλλέχθηκαν πληροφορίες σχετικά με το ιατρικό ιστορικό, το ιστορικό λήψης φαρμάκων και των κλινικών εκδηλώσεων της νόσου. Εκτιμήθηκαν ανθρωπομετρικές παράμετροι που όπως το σωματικό βάρος, το ύψος, η δερματοπτυχή τρικέφαλου, η περιφέρεια και η επιφάνεια μυός μέσου βραχίονα. Η εκτίμηση της διαιτητικής πρόσληψης έγινε με τη μέθοδο των ανακλήσεων 24ώρου. Δεδομένα από τις παραπάνω κατηγορίες μεταβλητών χρησιμοποιήθηκαν για τον υπολογισμό του εργαλείου διατροφικής αξιολόγησης SGA, καθώς και των εργαλείων ανίχνευσης διατροφικού κινδύνου SNAQ, MUST, MST, NRS-2002, MIRT, BNR και SaskIBD-NRT.
Αποτελέσματα: Σύμφωνα με το SGA, ο επιπολασμός δυσθρεψίας στο δείγμα ήταν 22,9%. Τα εργαλεία ανίχνευσης διατροφικού κινδύνου που εφαρμόστηκαν υπέδειξαν ένα μεγάλο εύρος επιπολασμού του διατροφικού κινδύνου (6,0%- 41,8%). Σχεδόν όλα τα εργαλεία εμφάνισαν χαμηλή ευαισθησία (<60%) και υψηλή ειδικότητα (>60%). Όλα τα εργαλεία παρουσίασαν στατιστικά σημαντική συσχέτιση με το SGA, ωστόσο το εργαλείο με την καλύτερη συμφωνία ήταν το BNR (k= 0,466).
Συζήτηση: Σε ένα δείγμα ασθενών με νόσο Crohn, ο επιπολασμός δυσθρεψίας με βάση το SGA ήταν 22,9%. Το εργαλείο BNR εμφάνισε μεγαλύτερη συμφωνία με το SGA, όμως χρειάζεται περισσότερη διερεύνηση για τον προσδιορισμό του κατάλληλου εργαλείου.
Λέξεις-κλειδιά: νόσος Crohn, δυσθρεψία, ανίχνευση διατροφικού κινδύνου, SGA
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-03-09
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διαιτολογία (Γενικά)
Λοιπά Θέματα:
Νόσος του Crohn
Διατροφικές έρευνες
Λέξεις-κλειδιά:
νόσος κρον, ανίχνευση διατροφικού κινδύνου, δυσθρεψία
Περιγραφή:
65 σ.,εικ.,πίν.,σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

StylianiAntoniadi.pdf

1 MB