Η αίσθηση της όσφρησης και οι διαταραχές της

Πτυχιακή Εργασία 25638 804 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Η αίσθηση της όσφρησης και οι διαταραχές της
Συγγραφέας:
Νικολοπούλου, Αναστασία, Θεόδωρος
Επιβλέπων καθηγητής:
Παπανικολάου, Γεώργιος
Περίληψη:
Το κύριο οσφρητικό σύστημα στον άνθρωπο ανιχνεύει οσμηρές ουσίες μέσω δύο διαφορετικών οδών: της ορθορινικής και της οπισθορινικής. Μέσω της ορθορινικής οδού ανιχνεύονται οι οσμηρές ουσίες που υπάρχουν στον εισπνεόμενο αέρα, ενώ μέσω της οπισθορινικής οδού ανιχνεύονται οι οσμηρές ουσίες που απελευθερώνονται κατά τη μάσηση των τροφίμων. Η αίσθηση της όσφρησης, κυρίως μέσω της οπισθορινικής οδού, συμβάλλει στη γευστική εμπειρία κατά την κατανάλωση των τροφίμων. Ωστόσο, το οσφρητικό σύστημα δεν ανιχνεύει μόνο εξωτερικά σήματα, αλλά και εσωτερικά. Αυτά αφορούν ορεξιογόνα και ανορεξιογόνα μόρια, τα οποία επιδρούν σε διάφορα σημεία του οσφρητικού συστήματος και προσαρμόζουν τη λειτουργία του ανάλογα με τις διατροφικές ανάγκες του οργανισμού. Ο τρόπος και ο βαθμός στον οποίο η όσφρηση επιδρά στην όρεξη, τον κορεσμό και την πρόσληψη τροφής σε πραγματικές συνθήκες, δεν έχουν αποσαφηνιστεί ακόμα. Οι οσφρητικές διαταραχές διαχωρίζονται σε ποσοτικές και ποιοτικές. Η ακριβής διάγνωση των οσφρητικών διαταραχών και ο διαγνωστικός έλεγχος τόσο της ορθορινικής όσο και της οπισθορινικής οδού, κρίνονται πολύ σημαντικά. Οι αιτίες των οσφρητικών διαταραχών είναι πολυάριθμες, με πιο συχνές τις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, τα τραύματα κεφαλής και τη χρόνια ρινοκολπίτιδα. Οι επιπτώσεις των οσφρητικών διαταραχών αφορούν πολλές πτυχές της ποιότητα της ζωής των ασθενών, ενώ έχουν συσχετισθεί και με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας. Η θεραπευτική αντιμετώπιση των οσφρητικών διαταραχών εξαρτάται από το είδος τους και την υποκείμενη αιτία. Εν τούτοις, απαιτείται, περαιτέρω έρευνα για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των διαθέσιμων θεραπευτικών επιλογών αλλά και την εύρεση νέων. Τέλος, σημαντική κρίνεται και η διαιτητική διαχείριση των ασθενών με οσφρητικές διαταραχές, καθώς η αντίληψη της γεύσης των τροφίμων και η διατροφική συμπεριφορά φαίνεται να υπόκειται σε σημαντικές αλλαγές σε αυτούς τους ασθενείς, αν και περαιτέρω έρευνα χρειάζεται και σε αυτό τον τομέα.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-02-23
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διαιτολογία (Γενικά)
Λέξεις-κλειδιά:
όσφρηση, γεύση, οσφρητικές διαταραχές
Περιγραφή:
76 σ.,εικ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

AnastasiaNikolopoulou.pdf

1 MB