Περίληψη:
Εισαγωγή: Η οστεοαρθρίτιδα (ΟΑ) είναι μία χρόνια εκφυλιστική νόσος των διαρθρώσεων και αποτελεί την πιο κοινή μυοσκελετική διαταραχή παγκοσμίως, η οποία μπορεί να οδηγήσει έως και σε αναπηρία. Ο υπάρχον φαρμακολογικός αλγόριθμος διαχείρισης της νόσου, δεν στοχεύει στη βελτίωση της κλινικής εικόνας και σχετίζεται με σημαντικές ανεπιθύμητες ενέργειες. Σύμφωνα με πληθώρα βιβλιογραφικών δεδομένων, τα φαινολικά στοιχεία σχετίζονται με βελτίωση τόσο των συμπτωμάτων, όσο και της κλινικής εικόνας και του φλεγμονώδους φορτίου της νόσου. Η IL-6 είναι μία κυτταροκίνη με πλειοτροπική δράση που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην παθοφυσιολογία της ΟΑ και παράγεται ως απόκριση στον TNF-a και την IL-1β.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας ερευνητικής εργασίας, ήταν η μελέτη της επίδρασης ενός συμπληρώματος πλούσιου σε φαινολικά, στα επίπεδα IL-6 ορού ασθενών με ΟΑ γόνατος.
Μεθοδολογία: Στην κλινική δοκιμή συμμετείχαν 20 ασθενείς με ΟΑ γόνατος, οι οποίοι τυχαιοποιήθηκαν σε 2 ομάδες παρέμβασης: η μία ομάδα έλαβε συμπλήρωμα πλούσιο σε φαινολικά και ασκορβικό οξύ, ενώ η δεύτερη ομάδα (comparator group) έλαβε συμπλήρωμα πλούσιο σε ασκορβικό οξύ. Έγινε λήψη 20 mL αίματος κατά την έναρξη της παρέμβασης (baseline) και μία λήψη μετά από 3 μήνες, κατά την ολοκλήρωση της παρέμβασης. Η ανίχνευση και η ποσοτικοποίηση της IL-6 έγινε με την ανοσοενζυμική μέθοδο ELISA και η στατιστική ανάλυση με τη χρήση του προγράμματος SPSS 21.0.
Αποτελέσματα: Κατά τον έλεγχο της συσχέτισης μεταξύ της IL-6 και βασικών ανθρωπομετρικών χαρακτηριστικών και βιοχημικών δεικτών, βρέθηκε στατιστικώς σημαντική αρνητική συσχέτιση μεταξύ της, υπό μελέτη, κυτταροκίνης και της HDL. Ωστόσο δεν βρέθηκε στατιστικά σημαντική συσχέτιση ούτε μεταξύ της IL-6 και της κλίμακας VAS ούτε μεταξύ των παραμέτρων της κλίμακας WOMAC. Όταν ελέγχθηκε η επίδραση του συμπληρώματος, βρέθηκε στατιστικώς σημαντική διαφορά στους μέσους όρους των επιπέδων της IL-6, μεταξύ των δύο ομάδων κατά τη follow-up μέτρηση.
Συμπέρασμα: Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης της IL-6 σε δείγμα ασθενών με ΟΑ γόνατος υποδεικνύουν μία πιθανή επίδραση των φαινολικών στα επίπεδα της συγκεκριμένης κυτταροκίνης. Μεγαλύτερο δείγμα ασθενών και αξιολόγηση και άλλων φλεγμονωδών κυτταροκινών θα οδηγήσει σε ασφαλέστερα συμπεράσματα.
Λέξεις-κλειδιά:
συμπλήρωμα διατροφής, φαινολικά συστατικά, Ιντερλευκίνη 6, οστεοαρθρίτιδα, αντιοξειδωτικά