Έλεγχος ικανότητας απομάκρυνσης της χοληστερόλης in vitro από στελέχη λακτοβακίλλων

Πτυχιακή Εργασία 25460 444 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Έλεγχος ικανότητας απομάκρυνσης της χοληστερόλης in vitro από στελέχη λακτοβακίλλων
Συγγραφέας:
Πρελορέντζου, Τζώρτζια, Ματθαίος
Επιβλέπων καθηγητής:
Κυριακού, Αδαμαντίνη
Περίληψη:
Εισαγωγή: Τα προβιοτικά είναι ζώντες μικροοργανισμοί οι οποίοι, όταν χορηγούνται σε επαρκείς ποσότητες, προσδίδουν οφέλη στην υγεία του ξενιστή. Πρόσφατες μελέτες έχουν συνδέσει τα προβιοτικά με την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων μέσω της δράσης τους στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης που απορροφώνται από τον εντερικό αυλό. Οι αντιχοληστερολαιμικές ιδιότητες των στελεχών του γένους Lactobacillus σχετίζονται με την αφομοίωση της χοληστερόλης στις κυτταρικές μεμβράνες των προβιοτικών κυττάρων.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι να διερευνήσει στελέχη του γένους Lactobacillus, που έχουν ήδη ελεγχθεί για κάποια προβιοτικά χαρακτηριστικά, ως προς την ικανότητα τους να αφομοιώνουν τη χοληστερόλη από το θρεπτικό μέσο στο οποίο καλλιεργούνται. Η αφομοίωση της χοληστερόλης από το κάθε στέλεχος προσδιορίζεται ποσοτικά.
Υλικά-μέθοδοι: Έντεκα στελέχη L. rhamnosus, δέκα στελέχη L. gasseri, επτά στελέχη L. acidophilus, τρία στελέχη L. paracasei paracasei, τρία στελέχη L. crispatus, ένα στέλεχος L. plantarum, δύο στελέχη L. delbrueckii delbrueckii, δυο στελέχη L. salivarius, δυο στελέχη L. fermentum, ένα L. brevis και τρία στελέχη Lactobacillus spp., τα οποία έχουν απομονωθεί από τον εντερικό μικροβιόκοσμο υγιών νεογνών (Συλλογή Χαροκοπείου Πανεπιστημίου), εξετάστηκαν ως προς την ικανότητα αφομοίωσης χοληστερόλης από το καλλιεργητικό μέσο.
Για τη δοκιμασία της αφομοίωσης της χοληστερόλης χρησιμοποιήθηκαν «ενεργοποιημένες» καλλιέργειες και έγινε αναερόβια επώαση για 24 ώρες σε τροποποιημένο MRS Broth συμπληρωμένο με oxgall 0.3 % (w/v) και υδατοδιαλυτή μορφή χοληστερόλης (polyoxyethanyl-cholesteryl sebacate; Sigma). Μετά την 24ωρη αναερόβια επώαση, υπολογίστηκε η ξηρή βιομάζα των βακτηριακών κυττάρων κάθε δείγματος, ενώ προσδιορίστηκε φωτομετρικά και η ποσότητα χοληστερόλης που απέμεινε στο υπερκείμενο υγρό.
Αποτελέσματα: Από τη δοκιμασία αφομοίωσης χοληστερόλης προέκυψε ότι τα στελέχη AnlB 40 (L. delbrueckii delbrueckii), AnlB 44 (L. salivarius) και AnlB 48 (L. plantarum) είχαν στατιστικά σημαντική απομάκρυνση χοληστερόλης από το υπερκείμενο υγρό σε σχέση με το ανεμβολίαστο δείγμα. Όταν τα στελέχη συγκρίθηκαν μεταξύ τους, ως προς την αφομοίωση χοληστερόλης ανά γραμμάριο ξηρής βιομάζας, προέκυψαν στατιστικά σημαντικές διαφορές απομάκρυνσης χοληστερόλης μεταξύ του AnlB 40 και των στελεχών C50, C70, AnLb 29, AnLb 51, C51, AnLb 38, AnLb 23, AnLb 47, AnLb 6, AnLb1, AnLb 10, AnLb 17, AnLb9, AnLb 46, AnLb 52, AnLb 15, AnLb 11, C5 και C58.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-11-02
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Μικροβιολογία
Λοιπά Θέματα:
Μικροοργανισμοί
Χοληστερόλη
Λέξεις-κλειδιά:
λακτοβάκιλλοι, αντιχοληστερολαιμικές ιδιότητες, αφομοίωση χοληστερόλης
Περιγραφή:
106 σ.,εικ.,πίν.,σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

TzortziaPrelorentzou.pdf

2 MB