Περίληψη:
Εισαγωγή: Η αθλητική απόδοση επηρεάζεται άμεσα από τη διατροφή, τη σύσταση σώματος, τα επίπεδα υδάτωσης και από το προπονητικό πρόγραμμα του αθλητή. Σκοπός: Η μελέτη των ανθρωπομετρικών και διατροφικών χαρακτηριστικών Ελλήνων επαγγελματιών αθλητών πολεμικών και μαχητικών τεχνών. Δείγμα: 30 Έλληνες επαγγελματίες αθλητές πολεμικών τεχνών (15 αθλητές Brazilian Jiu Jitsu (BJJ), 15 αθλητές Kick Boxing) από 5 αθλητικούς συλλόγους της Αθήνας (ηλικία: 25.2±3.1 έτη, ύψος: 1.75±0.1m, βάρος 79.3±3.8Kg) συμμετείχαν στη μελέτη. Μεθοδολογία: Πραγματοποιήθηκαν ανθρωπομετρικές μετρήσεις (βάρος, ύψος, δερματοπτυχές), ανακλήσεις 24ώρου, συμπληρώθηκε η Κλίμακα Στάσεων Διατροφής (Eating Attitudes Test, EAT-26) μεταφρασμένη στα Ελληνικά και έγινε αξιολόγηση των επιπέδων υδάτωσης των αθλητών με χρήση της οκταβάθμιας χρωματικής κλίμακας του Armstrong. Επιπλέον, συμπληρώθηκε η ελληνική έκδοση του International Physical Activity Questionnaire - 8 items (iPAQ), ώστε να διασφαλιστεί το υψηλό επίπεδο φυσικής δραστηριότητες των συμμετεχόντων. Αποτελέσματα: Οι αθλητές παρουσίασαν τα ακόλουθα αποτελέσματα: ποσοστό σωματικού λίπους: 15.7± 3.8 %, ποσοστό άλιπης μάζας: 80.4± 4.2 %, μέση ημερήσια ενεργειακή πρόσληψη θερμίδων, υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λίπους: 2750.9± 786.1 Kcal, 254.7± 99,9 g (2,79 g/kg ΣΒ), 143.6± 55.6 g (1.78 g/Kg ΣΒ) και 138.7± 40.6 g, αντίστοιχα. Οι ανάλογες τιμές για το σίδηρο, το ασβέστιο και τη βιταμίνη D υπολογίστηκαν στα: 17.5± 9.3 mg, 1288.98 ± 598.1 mg και 3.3 ± 3.8 mcg αντίστοιχα. Επιπλέον, το 33% των αθλητών ήταν ελαφρώς αφυδατωμένο. Τέλος, στο EAT 26, όλοι οι αθλητές συγκέντρωσαν Σκορ <20, όμως το 97 % απάντησε πως χρησιμοποιεί διάφορες στρατηγικές για να ελέγξει το βάρος του. Συμπεράσματα: Η διατροφική πρόσληψη των επαγγελματιών αθλητών πολεμικών τεχνών στην Ελλάδα αποκλίνει σε αρκετά σημεία από όσα ορίζουν οι επίσημες συστάσεις. Η κατάλληλη διατροφική παρέμβαση και η επιμόρφωση τους σε θέματα διατροφής κρίνεται απαραίτητη, ώστε να βελτιωθεί η αθλητική τους απόδοση.
Λέξεις-κλειδιά:
Πολεμικές και Μαχητικές Τέχνες, Διατροφικές Στάσεις και Αντιλήψεις, Επίπεδα Υδάτωσης, Σύσταση Σώματος, Διατροφική Πρόσληψη