Συσχέτιση των συνθηκών και της διάρκειας του ύπνου με την παχυσαρκία

Πτυχιακή Εργασία 25407 503 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Συσχέτιση των συνθηκών και της διάρκειας του ύπνου με την παχυσαρκία
Συγγραφέας:
Βουρεκά, Όλγα, Νικόλαος
Επιβλέπων καθηγητής:
Σκενδέρη, Αικατερίνη
Περίληψη:
Ο ύπνος έχει πολύ μεγάλη σημασία για τη διατήρηση της ομοιόστασης και η απουσία του έχει βλαβερές συνέπειες τόσο στην σωματική όσο και στην ψυχική υγεία. Εδώ και πολλά χρόνια επίσης η βιβλιογραφία έχει περιγράψει εκτενώς και την επίδραση των κακών συνηθειών ύπνου στον μεταβολισμό και τον κίνδυνο ανάπτυξης παχυσαρκίας, ως αποτέλεσμα διαταραχών στον κιρκαδικό ρυθμό και την έκκριση ορμονών.
Σκοπός: Η παρούσα μελέτη στοχεύει να αναδείξει τη σχέση που παρουσιάζουν η διάρκεια και διάφορες ποιοτικές παράμετροι του ύπνου, όπως η διατροφή, με την παρουσία παχυσαρκίας.
Μεθοδολογία: Ένα ερωτηματολόγιο ποιότητας ύπνου διαμοιράστηκε μέσω των κοινωνικών δικτύων για τη συλλογή του δείγματος. Το τελικό δείγμα αποτελείτο από 72 άνδρες και γυναίκες, 18-45 ετών. Η στατιστική ανάλυση έγινε με το κριτήριο ρ του Spearman.
Αποτελέσματα: Η παρουσία παχυσαρκίας εμφάνιζε στατιστικά σημαντική αρνητική συσχέτιση με τη διάρκεια του ύπνου, όπως και με την ώρα κατανάλωσης του βραδινού. Βρέθηκε επίσης θετική και στατιστικά σημαντική συσχέτιση με τις καθιστικές δραστηριότητες (οθόνη), το περιεχόμενο του βραδινού γεύματος, τη διάρκεια του μεσημεριανού ύπνου και το ροχαλητό. Με εξαίρεση τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών που σχετίζεται με νεαρότερες ηλικίες (18-29 ετών), οι παραπάνω συσχετίσεις αφορούσαν κυρίως εθελοντές 30-45 ετών και σε μεγάλο βαθμό τους άντρες. Μόνο ο μεσημεριανός ύπνος συσχετίστηκε με την παχυσαρκία στις γυναίκες.
Συμπεράσματα: Η έλλειψη ύπνου συνδέεται με την παχυσαρκία και επιπλέον υπάρχουν υποκείμενες ανθυγιεινές συνήθειες στη διατροφή και υπερβολική ενασχόληση με την οθόνη. Αυτό καταδεικνύει την ανάγκη ενημέρωσης του πληθυσμού για τα οφέλη του ύπνου όχι μόνο στην εξασφάλιση καλής λειτουργικότητας του οργανισμού και πνευματικής εγρήγορσης, αλλά και στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-10-25
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Λοιπά Θέματα:
Παχυσαρκία - Υγιειονολογικές απόψεις
Λέξεις-κλειδιά:
ύπνος, παχυσαρκία, κιρκαδικός ρυθμός, μεταβολισμός
Περιγραφή:
83 σ.,εικ.,πίν.,διαγρ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

OlgaVoureka.pdf

2 MB