Φλεγμονή και Συσσώρευση Αιμοπεταλίων (βιβλιογραφική μελέτη)

Πτυχιακή Εργασία 25380 384 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Φλεγμονή και Συσσώρευση Αιμοπεταλίων (βιβλιογραφική μελέτη)
Συγγραφέας:
Μακρή, Ευαγγελία-Μαντελένα, Παναγιώτης
Επιβλέπων καθηγητής:
Αντωνοπούλου, Σμαραγδή
Περίληψη:
Η παρούσα πτυχιακή μελέτη αποτελεί βιβλιογραφική ανασκόπηση της συσχέτισης μεταξύ της φλεγμονής και της συσσώρευσης των αιμοπεταλίων. Η φλεγμονή, από τη μια, δρα με πλήθος μηχανισμών στις πολυδιάστατες όψεις της, είτε φυσιολογικά ομοιοστατικά, είτε παθοφυσιολογικά και καταιγιστικά, είτε χρόνια και υποκλινικά σε διάφορες καίριες μεταβολικές νόσους της εποχής. Τα αιμοπετάλια, από την άλλη, πρόσθετα από την προπηκτική τους λειτουργία, επενεργούν σε ποικίλες ομοιοστατικές διεργασίες, όντας ευαίσθητοι δείκτες προβληματικών καταστάσεων του οργανισμού.
Η συσχέτιση της συσσώρευσης των αιμοπεταλίων με την φλεγμονή αποτελεί τον βασικό συνδετικό κρίκο αυτής με την ίδια την πήξη, διαδικασία που αναφέρεται στην βιβλιογραφία με τον όρο «θρομβοφλεγμονή» ή «ανοσοθρόμβωση». Όπως προκύπτει από την μελέτη, η αιμοπεταλιακή συσσώρευση συσχετίζεται αμφίδρομα με την φλεγμονώδη απόκριση. Ενεργοποιητές των αιμοπεταλίων αποτελούν, εκτός των κλασικών αγωνιστών, φλεγμονώδη PRRs (TLRs, CLRs, SRs…) κυτταροκίνες (IFN-γ, IL-2…), χυμοκίνες (CCL5,CCL22…), λιποκίνες (ρεζιστίνη...), η ισταμίνη, πρωτεϊνες-θραύσματα του συμπληρώματος (C3a, C4a, C5a…), πρωτεϊνες οξείας φάσης (mCRP, ινωδογόνο...), προστανοειδή (ΤxΑ2), NETs. Ωστόσο, σε περιπτώσεις όπως η βραδυκινίνη, η pCRP, η αδιπονεκτίνη, οι λιποξίνες, το μονοξείδιο του αζώτου, η PGI2 και η PGE2 η επίδραση πάνω στα θρομβοκύτταρα είναι αντι-συσσωρευτική.
Επιπλέον, τα συσσωρευμένα αιμοπετάλια απελευθερώνουν πληθώρα μορίων που δρουν και προφλεγμονωδώς στην κυκλοφορία, όπως η σεροτονίνη, ο PAI-1, κυτταροκίνες (IL-1β...), χυμοκίνες (PF4, CCL7...), η HMGB1, ο PAF, ο CD40L, ο vWf, ντιφενσίνες και άλλοι. Στην επιφάνειά των θρομβοκυττάρων, μάλιστα, προσδένεται η προπερδίνη και εκκινεί εκ νέου την εναλλακτική C3 κονβερτάση του συμπληρώματος.
Η αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο στοιχείων προς διερεύνηση διενεργείται, κυρίαρχα, συνδετοκρινώς μέσω πρόσδεσης αιμοπεταλίων-λευκοκυττάρων με την βοήθεια, συνήθως, των αιμοπεταλιακών γλυκοπρωτεϊνικών υποδοχέων και της P-σελεκτίνης (PLAs). Κάποια από τα παραπάνω μόρια επικοινωνίας απελευθερώνονται εξ’ ολοκλήρου μέσω των PLAs, ενώ επίσης συμβαίνει λευκοκυτταρική μετανάστευση και εντονότερη ενεργοποίηση και των δύο προσδεδεμένων στοιχείων.
Επομένως, προκύπτουν μηχανισμοί προς έρευνα, σχετικοί με την συσσώρευση των θρομβοκυττάρων, για μελλοντικές θεραπείες σε φλεγμονώδεις ασθένειες. Η εύρεση της ακριβούς εμπλοκής κάθε γλυκοπρωτεϊνικού αιμοπεταλιακού υποδοχέα (GPIb, GPIIbIIIa, GPIX…), της P-σελεκτίνης, μορίων όπως ο vWf, ο CD40L, η TxA2, το ADP, ο PF4, η προπερδίνη και άλλα σε διάφορες παθήσεις θα μπορούσε να προσφέρει πολύτιμα φάρμακα που τους στοχοποιούν.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-10-22
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Βιοχημεία
Λέξεις-κλειδιά:
συσσώρευση αιμοπεταλίων, αιμοπετάλια, θρομβοφλεγμονή, φλεγμονή, ανοσοθρόμβωση
Περιγραφή:
91 σ.,εικ.,πίν.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

Evangelia-MantelenaMakri.pdf

2 MB