Περίληψη:
Μεταβολικό Σύνδρομο ορίζεται ως ένα σύμπλεγμα μεταβολικών ανωμαλιών με μία περίπλοκη παθοφυσιολογία. Το σύμπλεγμα αυτό περιλαμβάνει την υπέρταση, την κεντρική παχυσαρκία, τη διαταραγμένη γλυκόζη νηστείας και την αθηρογόνο δυσλιπιδαιμία. Αρκετοί είναι οι παράγοντες κινδύνου που φαίνεται να συμβάλλουν, τόσο τροποποιήσιμοι, όπως είναι το φύλο, η ηλικία, η ενθικότητα και το οικογενειακό ιστορικό, όσο και μη τροποποιήσιμοι όπως είναι το αυξημένο σωματικό βάρος, η διατροφή, η άσκηση, το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ. Σε ό,τι αφορά τη διατροφή και τη σχέση της με το Μεταβολικό σύνδρομο, φαίνεται ότι σημαντικό ρόλο στην συχνότητα εμφάνισής του διαδραματίζουν τόσο τα μακροθρεπτικά όσο και τα μικροθρεπτικά συστατικά. Επιπλέον, μέσα από επιδημιολογικές μελέτες επιβεβαιώνονται τα ευεργετικά οφέλη της Μεσογειακής διατροφής και η συμβολή της στο ΜΣ. Τα μανιτάρια, τα οποία εντάσσονται στην πυραμίδα της Μεσογειακής διατροφής, έχουν μελετηθεί αρκετά και φαίνεται ότι συνδέονται με την εμφάνιση του ΜΣ. Είναι ένα “λειτουργικό τρόφιμο”, η διατροφική αξία του οποίου ξεκινάει από την αρχαιότητα και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Τα μανιτάρια φαίνεται ότι συμβάλλουν στην ανθρώπινη υγεία, καθώς είναι μία καλή πηγή πρωτεΐνης με χαμηλή θερμιδική αξία, αρκετές βιταμίνες και πλούσια σε φυτικές ίνες και κυρίως β-γλυκάνες. Το τελευταίο αυτό συστατικό λειτουργεί ενάντια του Σακχαρώδους Διαβήτη, της υπερχοληστερολαιμίας και της παχυσαρκίας, εξού και η σύνδεση του τροφίμου αυτού με το ΜΣ.
Σκοπός της μελέτης είναι η διερεύνηση της επίδρασης της κατανάλωσης ενός σνακ μανιταριών από άτομα με ΜΣ στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης, ινσουλίνης και ορμονών της όρεξης μεταγευματικά. Στη έρευνα αυτή συμμετείχαν 19 εθελοντές διαγνωσμένοι με ΜΣ. Έπειτα από μία εβδομάδα ελεύθερης διατροφής και ήπιας φυσικής δραστηριότητας, κλήθηκαν να μεταβούν στο Λαϊκό νοσοκομείο μετά από ολονύκτια νηστεία για την έναρξη της παρέμβασης. Αρχικά, λήφθηκαν ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά και τοποθετήθηκε ένας φλεβοκαθετήρας για τις επακόλουθες αιμοληψίες. Στη συνέχεια, οι εθελοντές κατανάλωσαν με τυχαία σειρά ένα από τα δύο πρωϊνά γεύματα που έχουν σχεδιαστεί, εκ των οποίων το ένα περιλάμβανε ψωμί, τυρί και ντοματίνια ενώ το άλλο ψωμί, τυρί και το σνακ μανιταριών. Τις χρονικές στιγμές 0, 0.5h, 1h, 1.5h, 2h, 2.5h και 3h από την κατανάλωση του πρωινού γεύματος έγιναν οι απαραίτητες αιμοληψίες. Παράλληλα τις χρονικές στιγμές 0, 1h, 2h και 3h πραγματοποιήθηκε μέτρηση του Μεταβολικού Ρυθμού Ηρεμίας. Σε όλα τα δείγματα αίματος που λήφθηκαν μελετήθηκε η μεταγευματική επίδραση της ορμόνης γκρελίνης . Η παραπάνω διαδικασία διεξήχθη 2 φορές. Παρατηρήθηκε μείωση των επιπέδων της γκρελίνης στο πλάσμα με την πάροδο του χρόνου, με το γεύμα παρέμβασης να εμφανίζει τις χαμηλότερες τιμές στατιστικά σημαντικές τις χρονικές στιγμές 150 και 180 λεπτά. Ακόμη, το εμβαδόν κάτω από την καμπύλη (AUC) της γκρελίνης μετά από την κατανάλωση του πρωϊνού με τα μανιτάρια ήταν χαμηλότερο από το αντίστοιχο στο γεύμα ελέγχου. Η παρούσα παρέμβαση κατέδειξε την ευεργετική επίδραση της κατανάλωσης των μανιταριών
Λέξεις-κλειδιά:
μανιτάρια, μεταβολικό σύνδρομο, β-γλυκάνες, γκρελίνη, ορμόνες όρεξης