Συγκριτική αξιολόγηση γεωχωρικών δεδομένων κάλυψης γης

Μεταπτυχιακή Εργασία 25243 299 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Συγκριτική αξιολόγηση γεωχωρικών δεδομένων κάλυψης γης
Συγγραφέας:
Δημήτρη, Πολυξένη, Αντόν
Επιβλέπων καθηγητής:
Χαλκιάς, Χρίστος
Περίληψη:
Η κάλυψη και η χρήση γης είναι δύο πολύ σημαντικές έννοιες, οι οποίες παρόλο που αφορούν δύο διαφορετικά ζητήματα, τις περισσότερες φορές συνδυάζονται μαζί. Αυτός ο συνδυασμός και με την βοήθεια άλλων εργαλείων μπορούν να συγκεντρώσουν ένα μεγάλο εύρος πληροφοριών (περιβαλλοντικού, οικονομικού και κοινωνικού χαρακτήρα), οι οποίες είναι χρήσιμες σε πολλά ζητήματα. Στόχος της παρούσας εργασίας είναι η συγκριτική αξιολόγηση καθώς και η στατιστική ανάλυση δεδομένων κάλυψης και χρήσης γης για την Κύπρο, με αποτέλεσμα να επικεντρωθεί στις διαφορές τους αλλά και στο ποια από τα δεδομένα ταυτίζονται καλύτερα με την πραγματικότητα.

Για την επίτευξη του στόχου, οι εργασίες διενεργήθηκαν σε τρία στάδια. Στο πρώτο έγινε στατιστική ανάλυση για τα δεδομένα Corine και Globeland30 για κάθε δεκαετία ξεχωριστά, καθώς και τις αλλαγές που προέκυψαν στις δεκαετίες αυτές. Στο δεύτερο στάδιο πραγματοποιήθηκε ομαδοποίηση κλάσεων και των δύο συνόλων δεδομένων, ώστε να προκύψει μια κοινή κλίμακα ταξινόμησης και στην συνέχεια να γίνει η σύγκριση τους. Στο τελευταίο στάδιο, διερευνάται ποια από τα δύο δεδομένα έχουν καλύτερη ταύτιση με τα δεδομένα LUCAS.

Έπειτα από την στατιστική ανάλυση των δεδομένων βρέθηκε ότι η επικρατούσα κατηγορία κάλυψης γης για τα δεδομένα Globeland30 είναι η Καλλιεργήσιμη γη (Cultivated land). Ακόμα, ένα μεγάλο μέρος της έκτασης της περιοχής μελέτης δεν άλλαξε χαρακτήρα μέσα στις δύο δεκαετίες. Σχετικά με την σύγκριση των δύο συνόλων δεδομένων για κάθε χρονιά, η ταξινόμηση που τους έγινε έδειξε ότι δεν διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό. Στο τέλος, λαμβάνει χώρα ο έλεγχος με την αξιοποίηση των σημείων δειγματοληψίας LUCAS και η ταύτιση των συνόλων δεδομένων με την πραγματικότητα. Τα αποτελέσματα που λήφθηκαν έδειξαν ότι τα Corine ταυτίζονται καλύτερα με την πραγματικότητα, ωστόσο η κατανομή των κοινών τους σημείων με τα δεδομένα LUCAS είναι τυχαίας κατανομής, πράγμα που σημαίνει ότι οι ανακρίβειες οφείλονται σε άλλους παράγοντες.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-08-29
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Γεωγραφία (Γενικά)
Λοιπά Θέματα:
Χρήση γης - Κύπρος
Λέξεις-κλειδιά:
Κάλυψη γης, χρήση γης, Κύπρος
Περιγραφή:
107 σ.,εικ.,πίν.,διαγρ.,χάρτες,σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

POLYXENIDIMITRI_.pdf

4 MB