Μοντελοποίηση της χωροθέτησης ενός πρότυπου αιολικού πάρκου στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας

Μεταπτυχιακή Εργασία 25145 306 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Μοντελοποίηση της χωροθέτησης ενός πρότυπου αιολικού πάρκου στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας
Συγγραφέας:
Πολυκανδριώτης, Δημήτριος, Κωνσταντίνος
Επιβλέπων καθηγητής:
Κατσαφάδος, Πέτρος
Περίληψη:
Το αντικείμενο της παρούσας μελέτης είναι η χωροθέτηση ενός αιολικού πάρκου στο νομό της Αιτωλοακαρνανίας με τη χρήση της πολυκριτηριακής μεθόδου ανάλυσης. Στόχος της μελέτης αυτής είναι ο εντοπισμός των καταλληλότερων περιοχών, στις οποίες μπορεί να γίνει η χωροθέτηση ενός αιολικού πάρκου. Θα γίνει χρήση πολλαπλών κριτηρίων, τα οποία θα ταξινομηθούν σε μια ενοποιημένη κλίμακα ταξινόμησης και θα ιεραρχηθούν για τη δημιουργία βαρών. Στη συνέχεια, τα βάρη θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία σεναρίων. Επίσης, θα πραγματοποιηθεί υπολογισμός της παραγόμενης ενέργειας σε περιοχές ενδιαφέροντος, τις οποίες θα υποδείξουν τα σενάρια, με σκοπό την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της επεξεργασίας.
Αρχικά, θα γίνει μια σύντομη αναφορά στη διεθνή και ελληνική βιβλιογραφία, καθώς και στο θεωρητικό υπόβαθρο χωροθέτησης ενός αιολικού πάρκου. Επίσης, αναφορά θα γίνει στους κινδύνους που υπάρχουν στη χωροθέτηση αυτού, όπως και στη νομοθεσία, που αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Επιπλέον, θα παρουσιαστεί η σημερινή κατάσταση των αιολικών πάρκων στον ελλαδικό χώρο.
Μετέπειτα, θα παρατεθεί η θεωρία της πολυκριτηριακής μεθόδου ανάλυσης και η μέθοδος της αναλυτικής ιεράρχησης. Θα αναλυθεί η μεθοδολογία που θα χρησιμοποιηθεί για την επίτευξη του ζητήματος της μελέτης. Το πρώτο βήμα της επεξεργασίας είναι η παρουσίαση των πηγών δεδομένων και τα χαρακτηριστικά που έχει η κάθε πηγή. Ακολουθεί η καθιέρωση των κριτηρίων καταλληλότητας και αποκλεισμού, τα οποία προέρχονται από τις πηγές των δεδομένων. Το δεύτερο βήμα είναι η ανάλυση των πηγών δεδομένων και η δημιουργία θεματικών επιπέδων. Τα θεματικά επίπεδα των κριτηρίων καταλληλότητας θα ταξινομηθούν σε μια ενιαία κλίμακα, ενώ τα θεματικά επίπεδα των κριτηρίων αποκλεισμού θα συγχωνευτούν σε ένα επίπεδο αποκλεισμού. Το τρίτο βήμα της επεξεργασίας είναι η ιεράρχηση των κριτηρίων καταλληλότητας με βάση τη σημαντικότητά τους και η δημιουργία βαρών. Θα πραγματοποιηθεί έλεγχος της αναλογίας της συνέπειας της διαδικασίας για τη δημιουργία των βαρών. Το τέταρτο βήμα είναι η δημιουργία των σεναρίων καταλληλότητας. Θα παρουσιαστούν οι βαθμοί καταλληλότητας της περιοχής μελέτης, καθώς και οι αποκλεισμένες περιοχές. Θα παρατεθούν παρατηρήσεις σχετικά με τη συσχέτιση των κατάλληλων περιοχών και των ήδη χωροθετημένων αιολικών πάρκων στην περιοχή μελέτης. Θα ακολουθήσει ο έλεγχος των κατάλληλων περιοχών με τον υπολογισμό της παραγόμενης ενέργειας σε περιοχές ενδιαφέροντος. Θα γίνει χρήση δύο μεθοδολογιών για την παραγωγή αποτελεσμάτων και θα αναφερθούν τα αποτελέσματα του ελέγχου.
Στο τελευταίο κεφάλαιο της εργασίας, θα παρατεθούν τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα, που προέκυψαν από την παρούσα μελέτη και θα γίνει αναφορά στις δυνατότητες του μοντέλου χωροθέτησης, που αναπτύχθηκε στην συγκεκριμένη διπλωματική εργασία.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-08-02
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Γεωγραφία (Γενικά)
Λοιπά Θέματα:
Χωροταξία - Ελλάδα
Αιολικά πάρκα - Ελλάδα
Λέξεις-κλειδιά:
Χωροθέτηση, Πολυκριτηριακή ανάλυση, Αναλυτική Ιεράρχηση, Μοντελοποίηση, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
Περιγραφή:
125 σ.,εικ.,πίν.,διαγρ.,χάρτες,σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

DIMITRIOSPOLYKANDRIOTIS.pdf

6 MB