Χωριστή Συλλογή Αποβλήτων. Συγκριτική Αξιολόγηση Πιλοτικών Δράσεων στο Δήμο Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης

Μεταπτυχιακή Εργασία 24893 247 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Χωριστή Συλλογή Αποβλήτων. Συγκριτική Αξιολόγηση Πιλοτικών Δράσεων στο Δήμο Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης
Συγγραφέας:
Κίτσης, Ιωάννης, Κωνσταντίνος
Επιβλέπων καθηγητής:
Λαζαρίδη, Αικατερίνη-Κωνσταντία
Περίληψη:
Η παρούσα διπλωματική εργασία ασχολείται με την χωριστή συλλογή αποβλήτων, μελετώντας ως περίπτωση τον Δήμο Βάρης, Βούλας και Βουλιαγμένης, συγκρίνοντας και αξιολογώντας τις δράσεις που λαμβάνουν χώρα στο δήμο αυτό. Σκοπός της εργασίας είναι η επισήμανση της υφιστάμενης κατάστασης διαχείρισης ΣΑ στο Δήμο ΒΒΒ αλλά και των στόχων που έχουν τεθεί για την αειφορική διαχείριση τους.
Στο πρώτο μέρος την εργασίας αυτής γίνεται βιβλιογραφική ανασκόπηση των χαρακτηριστικών των ΑΣΑ αλλά και των διαθέσιμων μεθόδων διαχείρισης αυτών. Στη συνέχεια τονίζεται η χρησιμότητα της χωριστής διαλογής, ορίζοντας ως κατευθυντήριους άξονες την μέθοδο πόρτα-πόρτα (DtD) αλλά και του συστήματος «ο ρυπαίνων πληρώνει». Αναφέρεται η σειρά δράσεων στα πλαίσια της Κυκλικής Οικονομίας σε τοπικό, εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς και τα κοινωνικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη που προσφέρει τούτη η πρωτοβουλία. Βάσει στοιχείων επίσημων φορέων Κ.Ο., υπογραμμίζονται οι κρίσιμοι δείκτες προόδου αλλά και η αναγκαιότητα του εμπόριο αποβλήτων, ως δευτερογενείς πρώτες ύλες.
Στο δεύτερο μέρος της εργασίας αυτής αξιολογούνται οι βασικοί στόχοι, οι μέθοδοι εκτέλεσης αλλά και τα αποτελέσματα των πιλοτικών προγραμμάτων ολοκληρωμένης διαχείρισης των ΣΑ στον Δήμο ΒΒΒ. Πραγματοποιείται ενδελεχής περιγραφή του συστήματος διαχείρισης, όσων αφορά τη συλλογή, τη μεταφορά και την αξιοποίηση των βιοαποβλήτων, βάσει επίσημων δεδομένων αρμόδιων φορέων, εταιριών, εκθέσεις πιλοτικών προγραμμάτων και τοπικού αρχείου. Στη συνέχεια επισημαίνονται τα υλικά και οι υποδομές των προγραμμάτων αυτών, οι δίαυλοι επικοινωνίας με τους αρμόδιους φορείς καθώς επιπλέον γίνονται προτάσεις για βελτιστοποίηση της προσπάθειας αυτής.
Σημαντικό σημείο στην εργασία αυτή αποτελούν οι καινοτόμες δράσεις Κ.Ο. στο Δήμο ΒΒΒ. Μεταξύ άλλων, οι δράσεις περιλαμβάνουν τη παραγωγή εδαφοβελτιωτικών και την θεσμοθέτηση του προγράμματος «Πληρώνω οσο πετάω», σημειώνοντας θετικό πρόσημο στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα της προσπάθειας τούτης.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-07-15
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Οικονομία
Λοιπά Θέματα:
Οικιακή οικονομία
Ανακύκλωση (Απόβλητα κλπ.)
Αστικά Στερεά Απόβλητα (ΑΣΑ)
Λέξεις-κλειδιά:
Διαλογή στη Πηγή, Μελέτη περίπτωσης Δήμου ΒΒΒ, Χωριστή Συλλογη Αποβλήτων, Συλλογή πόρτα -πόρτα, Πληρώνω όσο πετάω
Περιγραφή:
123 σ.,εικ.,πίν.,διαγρ.,χάρτες,σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

IOANNISKITSIS.pdf

3 MB