Mεταγευματική επίδραση της κατανάλωσης εκχυλίσματος οινοποίησης σε δείκτες φλεγμονής σε φαινομενικά υγιείς γυναίκες

Μεταπτυχιακή Εργασία 24886 322 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Mεταγευματική επίδραση της κατανάλωσης εκχυλίσματος οινοποίησης σε δείκτες φλεγμονής σε φαινομενικά υγιείς γυναίκες
Συγγραφέας:
Σωφρονά, Φιλίτσα
Επιβλέπων καθηγητής:
Φραγκοπούλου, Ελισάβετ
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η φλεγμονή, κυρίως μεταγευματικά, αποτελεί έναν βασικό προδιαθεσικό παράγοντα στην αθηροσκλήρωση. Το κρασί περιέχει πληθώρα μικροσυστατικών που έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, και πιο γενικά καρδιοπροστατευτική δράση. Ωστόσο, η κατανάλωση κρασιού δεν μπορεί να γίνει σε υπέρμετρο βαθμό λόγω της αιθανόλης που περιέχει η οποία έχει και επιβλαβή δράση για τον οργανισμό. Γι’ αυτό το λόγο, τα υπο-προϊόντα οινοποίησης αποτελούν καλή πηγή παρόμοιων μικροσυστατικών με αυτά που απαντώνται στο κρασί και μπορούν να χρησιμοποιηθούν στον εμπλουτισμό τροφίμων . Υπάρχουν in vitro δεδομένα που υποστηρίζουν τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες των υπο-προϊόντων οινοποίησης, αλλά δεν υπάρχουν κλινικές δοκιμές που να μελετούν σε μεταγευματικό στάδιο την αντιφλεγμονώδη επίδραση των εκχυλισμάτων υπο-προϊόντων οινοποίησης.
Σκοπός: Της παρούσας εργασίας είναι να μελετηθεί η μεταγευματική επίδραση εκχυλίσματος υπο-προϊόντων οινοποίησης στα επίπεδα της IL-6.
Μεθοδολογία: Η μελέτη είναι μία διασταυρούμενη, διπλά τυφλή κλινική δοκιμή. Το δείγμα αποτελείται από 13 φαινομενικά υγιείς γυναίκες ηλικίας 25-30 ετών, οι οποίες κατανάλωσαν ένα γεύμα πλούσιο σε λίπος και ταυτόχρονα έλαβαν το εκχύλισμα στεμφύλων ή το εικονικό εκχύλισμα (placebo). Έγινε λήψη αίματος πριν την κατανάλωση του γεύματος και για τις επόμενες 6 ώρες και μετρήθηκε η συγκέντρωση της κυτταροκίνης, ιντερλευκίνη 6 ( IL-6) ,στο πλάσμα του αίματος.
Αποτελέσματα: Τα αποτελέσματα της μελέτης αφορούσαν 13 εθελόντριες, που έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς και τις δύο παρεμβάσεις. Τα ανθρωπομετρικά και βιοχημικά χαρακτηριστικά δε διέφεραν μεταξύ των δύο παρεμβάσεων (p<0,05), καθώς και ούτε μεταξύ των ατόμων με ΔΜΣ>25kg/m2(υπέρβαρες) ή ΔΜΣ<25kg/m2(νορμοβαρείς). Από την επεξεργασία των αποτελεσμάτων φάνηκε ότι τα μεταγευματικά επίπεδα ΙL-6, με τη λήψη του γεύματος πλούσιο σε λίπος, αυξάνονται με τη μέγιστη τιμή στις 3-4 ώρες. Επίσης φάνηκε ότι η παράλληλη κατανάλωση του εκχυλίσματος δεν οδηγεί σε κάποια σημαντική διαφοροποίηση των επιπέδων IL-6. Τέλος, όσον αφορά το διαχωρισμό με βάση το ΔΜΣ, φάνηκε ότι οι νορμοβαρείς εθελόντριες είχαν υψηλότερα επίπεδα IL-6 στη παρέμβαση με το εικονικό εκχύλισμα (p<0,05).
Συζήτηση: Το εκχύλισμα στεμφύλων σε νέες υγιείς γυναίκες δεν φάνηκε να επηρεάζει τα επίπεδα της προφλεγμονώδης κυτταροκίνης IL-6 στο πλάσμα μετά την κατανάλωση γεύματος πλούσιο σε λίπος. Δεν μπορούν όμως ακόμα να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα καθώς η κλινική δοκιμή βρίσκεται υπό εξέλιξη.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-07-13
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Λοιπά Θέματα:
Οίνος - Υγιειονολογικές απόψεις
Λέξεις-κλειδιά:
αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, δείκτες φλεγμονής, Υπο-προϊόντα οινοποίησης, μεταγευματική επίδραση
Περιγραφή:
149 σ.,εικ.,πίν.,διαγρ.,σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

FilitsaSofrona.pdf

4 MB