Ο ρόλος της Μεσογειακής διατροφής στην εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου σε άτομα υψηλού κινδύνου: επιδημιολογική μελέτη ΑΤΤΙΚΗ (2002-2012)

Μεταπτυχιακή Εργασία 24868 365 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Ο ρόλος της Μεσογειακής διατροφής στην εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου σε άτομα υψηλού κινδύνου: επιδημιολογική μελέτη ΑΤΤΙΚΗ (2002-2012)
Συγγραφέας:
Αντωνίου, Ελένη, Λάμπρος
Επιβλέπων καθηγητής:
Παναγιωτάκος, Δημοσθένης
Περίληψη:
Σκοπός: Η αξιολόγηση της επίδρασης της μεσογειακής διατροφής, και ειδικότερα των επιμέρους συνιστωσών της, στην εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου στην 10ετία στα άτομα υψηλού κινδύνου. Υλικό-Μέθοδος: Από το Μάιο του 2001 έως το Δεκέμβριο του 2002, εντάχθηκαν στη μελέτη ΑΤΤΙΚΗ 1514 άνδρες και 1528 γυναίκες 18-89 ετών, που κατοικούσαν στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας και ήταν ελεύθεροι καρδιαγγειακής νόσου. Στο 10-ετή επανέλεγχο (2011-2012) συμμετείχαν 2.583 εθελοντές (85% ποσοστό συμμετοχής), εκ των οποίων 2.020 αξιολογήθηκαν για την εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου με βάση τα κριτήρια του ICD-10. Ο βαθμός προσκόλλησης στη Μεσογειακή διατροφή εκτιμήθηκε με το MedDietScore (εύρος 0-55) και τα άτομα υψηλού κινδύνου καθορίστηκαν σύμφωνα με τα κριτήρια του NCEP ATP III για τον ορισμό του μεταβολικού συνδρόμου. Χρησιμοποιήθηκαν μοντέλα λογιστικής παλινδρόμησης προκειμένου να εξεταστεί η επίδραση της μεσογειακής διατροφής στον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Αποτελέσματα: Στον 10ετή επανέλεγχο παρατηρήθηκε ότι το 15,7% των συμμετεχόντων εκδήλωσαν καρδιαγγειακή νόσο ενώ μεταξύ των ατόμων υψηλού κινδύνου το 29,1% νόσησε. Ένας βαθμός αύξηση στο MedDietScore συσχετίστηκε με μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου 8,9% για τα άτομα χαμηλού κινδύνου (ΣΛ=0,911, 95% ΔΕ=0,889-0,935) και 6,3% για την ομάδα υψηλού κινδύνου, αντίστοιχα (ΣΛ=0,937, 95% ΔΕ= 0,903-0,972). Για τα άτομα χαμηλού κινδύνου φάνηκε ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων προστατεύει (ΣΛ=0,919, 95% ΔΕ=0,861-0,981) και η κατανάλωση αιθανόλης επιβαρύνει (ΣΛ=1,027, 95% ΔΕ= 1,015-1,039). Στα πολυπαραγοντικά μοντέλα βρέθηκε ότι τα πουλερικά, όταν συμπεριλαμβάνεται η ενεργειακή πρόσληψη, αυξάνουν τον 10-ετή καρδιαγγειακό κίνδυνο για την ομάδα χαμηλού κινδύνου (ΣΛ=1,624, 95% ΔΕ=1,101-2,396), ενώ για την ομάδα υψηλού κινδύνου φάνηκε ότι τα λαχανικά, όταν συμπεριλαμβάνονται οι μεταβλητές υπερχοληστερολαιμία, σακχαρώδης διαβήτης και υπέρταση, μειώνουν τον κίνδυνο (ΣΛ=0,963, 95% ΔΕ=0,930-0,996). Συμπεράσματα: Το μεσογειακό διατροφικό πρότυπο προστατεύει έναντι της εκδήλωσης καρδιαγγειακής νόσου το σύνολο του πληθυσμού, με αποτέλεσμα να αποτελεί το βασικότερο προληπτικό μέτρο στα πλαίσια της κοινωνίας. Η κατανάλωση λαχανικών, ακόμη, φαίνεται να παρέχει περαιτέρω όφελος σε άτομα υψηλού κινδύνου με συννοσηρότητα, το οποίο απαιτείται να μελετηθεί περισσότερο στο μέλλον.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-06-22
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Λοιπά Θέματα:
Καρδιαγγειακό σύστημα-Ασθένειες-Διαιτολογικές απόψεις
Διατροφικές έρευνες
Λέξεις-κλειδιά:
Μεσογειακή διατροφή, καρδιαγγειακή νόσος, ομάδες υψηλού κινδύνου, μεταβολικό σύνδρομο
Περιγραφή:
107 σ.,εικ.,πίν.,διαγρ.,χάρτες,σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

ELENIANTONIOU.pdf

3 MB