Περίληψη:
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να καταγραφεί το φαινόμενο των δασικών πυρκαγιών όσον αφορά την πρόληψη μέσω της ενημέρωσης και πληροφόρησης του κοινού στην Ελλάδα, την αποφυγή των αιτιών πρόκλησης πυρκαγιάς και την αντιμετώπιση τους. Για την μείωση της πιθανότητας εκδήλωσης δασικής πυρκαγιάς κύριοι παράγοντες είναι η εκπαίδευση, ο τρόπος ενημέρωσης των πολιτών, η πληροφόρηση του κοινού και η ευαισθητοποίηση τους ώστε να αποφευχθεί η έναρξη και κατά συνέπεια η εξάπλωση μιας πυρκαγιάς από ανθρώπινο παράγοντα στο μέλλον.
Η εργασία εστιάζει σε θέματα προσεγγίσεων πληροφόρησης του πληθυσμού, των φορέων που εμπλέκονται και των μέσων που αξιοποιούνται στην Ελλάδα και στο διεθνή χώρο πριν την εκδήλωση της δασικής πυρκαγιάς. Στην Ελλάδα ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι δράσεις που αναλαμβάνονται από φορείς όπως το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι Τοπικοί φορείς πολιτικής προστασίας, εκπαιδευτικοί οργανισμοί, ΜΜΕ κλπ. Οι δασικές πυρκαγιές θεωρούνται ένα από τα πιο βασικά περιβαλλοντικά προβλήματα και τα αίτια πρόκλησής τους δεν είναι μόνο φυσικά, αλλά κυρίως ανθρωπογενή παράγοντες. Οι επιπτώσεις που προκύπτουν από τις δασικές πυρκαγιές είναι σημαντικές, αφού έχουν αντίκτυπο στην κοινωνία και την οικονομία της χώρας.
Ζητούμενο είναι η προστασία του πληθυσμού, των περιουσιών, του δασικού πλούτου και κατ’ επέκταση του περιβάλλοντος με βάση την πρόληψη του κινδύνου έναρξης και εξάπλωσης μιας δασικής πυρκαγιάς. Η ενημέρωση/πληροφόρηση εστιάζει στην εξοικείωση του πληθυσμού με αυτό το πρόβλημα αλλά και πως θα πρέπει να συμπεριφερθεί κάποιος ώστε αφενός να μην προκαλέσει δασική πυρκαγιά και αφετέρου να αυτοπροστατευθεί κατά τη διάρκεια αυτής.
Στο πλαίσιο της εργασίας θα παρουσιαστούν τα επικοινωνιακά μέσα που χρησιμοποιούνται ώστε να αναδειχθούν τα αίτια αμέλειας καθώς και πρόσθετες δυνατότητες που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στο μέλλον. Είναι αναγκαίο λοιπόν να κατανοηθεί πόσο σημαντική είναι η ενημέρωση καθώς και ο ρόλος που καλούνται να παίξουν οι αρμόδιοι φορείς διαχείρισης μιας καταστροφής.
Λέξεις-κλειδιά:
Πληροφόρηση για Δασικές Πυρκαγιές, Ευαισθητοποίηση Πολιτών, Ενημέρωση Δασικών Πυρκαγιών, Πρόληψη Δασικών Πυρκαγιών, Δασική Πυρκαγιά