Η επιχειρησιακή λειτουργία του Πυροσβεστικού Σώματος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά από σεισμό

Μεταπτυχιακή Εργασία 24763 249 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Η επιχειρησιακή λειτουργία του Πυροσβεστικού Σώματος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά από σεισμό
Συγγραφέας:
Ζαφειριάδης, Ευστράτιος, Γεώργιος
Επιβλέπων καθηγητής:
Σαπουντζάκη, Καλλιόπη
Περίληψη:
Η παρούσα εργασία θα ασχοληθεί µε την επιχειρησιακή λειτουργία του Πυροσβεστικού Σώματος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά από σεισμό. Με τον Ν 4226/2020 Το Πυροσβεστικό Σώμα συνιστά επιχειρησιακή δομή της πολιτικής προστασίας γεγονός που το καθιστά τον σημαντικότερο θεσμικό όργανο στη εκδήλωση του σεισμικού φαινομένου.
Στο πρώτο µέρος της εργασίας θα γίνει µια σύντοµη ανασκόπηση της βιβλιογραφίας για το τι είναι σεισμός και φυσική καταστροφή και οι αποτυπωθούν φάσεις της, έτσι ώστε να αναδειχθεί ότι ως ένα µείζον κοινωνικό φαινόμενο µπορεί να προκαλέσει αλλαγές στις κοινωνικές σχέσεις.
Στο δεύτερο µέρος θα δούμε την πολιτική προστασία σε Ευρωπαϊκό και Εθνικό επίπεδο και πως αυτή εξελισσόμενη μπορεί να πυροδοτήσει κοινωνικές διεργασίες και συνεργασίες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Σε εθνικό επίπεδό αναλύεται το σχέδιο «Ξενοκράτης» και η εμπλοκή σε αυτό του Πυροσβεστικού Σώματος.
Στο τρίτο µέρος της εργασίας θα γίνει αναφορά στο Πυροσβεστικό Σώμα ως προς τη λειτουργία και δομή του, το στρατηγικό του σχέδιο και την αναδιοργάνωση του με το Ν. 4226/2020 καθώς και τον ρόλο του εθελοντισμού.
Ακολούθως στο τέταρτο μέρος θα αναλυθεί ο ρόλος του Πυροσβεστικού Σώματος στη διαχείριση της σεισμικής καταστροφής με έμφαση στη φάση αντιμετώπισης στην έκτατη ανάγκη.
Στο πέμπτο µέρος της εργασίας θα γίνει αναφορά στις εμπειρίες από την εμπλοκή του Πυροσβεστικού Σώματος και στον τρόπο αντιμετώπισης μετά από σεισμό στο διεθνή χώρο και αντίστοιχα στο έκτο μέρος πως το Πυροσβεστικό Σώμα ενήργησε σε αντίστοιχα γεγονότα στον Ελληνικό χώρο μέσα από μαρτυρίες διασωστών και αναφορών.
Στο τελευταίο κεφάλαιο θα γίνει µια προσπάθεια να απαντηθούν τα ερωτήµατα που αποτέλεσαν τον κορµό της εργασίας έτσι ώστε να ανοίξει µια συζήτηση πάνω στη ολοκληρωμένη διαχείριση ενός σεισμικού φαινομένου να εξαχθούν κάποια χρήσιµα συµπεράσµατα και προτάσεις και να υπάρξει το πλαίσιο για περαιτέρω βελτίωση.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-04-14
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Γεωγραφία (Γενικά)
Λοιπά Θέματα:
Σεισμοί - Καταστροφές - Ελλάδα
Φυσικές καταστροφές - Αντιμετώπιση
Πυροσβεστική - Ελλάδα
Λέξεις-κλειδιά:
έκτακτη ανάγκη, σεισμός, πυροσβεστικό σώμα, Πολιτική Προστασία
Περιγραφή:
122 σ.,εικ.,πίν.,διαγρ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

EfstratiosZafeiriadis.pdf

4 MB