Τεχνοοικονομική ανάλυση δικτύων FTTH

Μεταπτυχιακή Εργασία 24654 265 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Τεχνοοικονομική ανάλυση δικτύων FTTH
Συγγραφέας:
Γκανάς, Ιωάννης Β.
Επιβλέπων καθηγητής:
Μιχαλακέλης, Χρήστος
Περίληψη:
Τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες για όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ταχύτητες διαδικτυακής πρόσβασης αφού οι απαιτήσεις λόγω συνεχόμενης εξέλιξης της τεχνολογίας και νέων εφαρμογών αυξάνουν τις ανάγκες για ευρυζωνική πρόσβαση.
Η πανδημία COVID 19 ανέδειξε την γρήγορη πρόσβαση σε είδος πρώτης ανάγκης αφού άλλαξε τον τρόπο που εργαζόμαστε , που εκπαιδευόμαστε και ψωνίζουμε. Τηλεργασία , τηλεκπαίδευση και ηλεκτρονικές αγορές καθώς και πλήθος άλλων καθημερινών αναγκών όπως η διασκέδαση και η ενημέρωση καθηστούν τις υψηλές ταχύτητες πρόσβασης μία απολύτος αναγκαία προτεραιότητα για την εξέλιξη της ζωής σε όλα τα επίπεδα
Το Fiber to the Home (FTTH) αποτελεί το μέλλον των δικτύων πρόσβασης υψηλών ταχυτήτων. Το απαρχαιομένο δίκτυο χάλκινων καλωδίων έχει φτάσει στα όρια των δυνατοτήτων του με αποτέλεσμα η επένδυση σε δίκτυα νέας γενιάς μέσω οπτικών ινών να αποτελεί μονόδρομο για την αναβάθμιση των δικτύων σταθερής πρόσβασης.
Το κόστος για μία τέτοια επένδυση μπορεί να αποτελέσει σοβαρό εμπόδιο στην ανάπτυξη των νέων δικτύων πρόσβασης αφού η απόσβεση και στη συνέχεια η κερδοφορεία θα πρέπει να επιτευχθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα προκειμένου να υπάρχει το κίνητρο για την διάθεση του ποσού που απαιτείται για την κατασκευή των αντίστοιχων υποδομών.
Στη συγκεκριμένη εργασία πραγματοποιείται ένα σενάριο τεχνοοικονομικής ανάλυσης μιας τέτοιας επένδυσης. Αρχικά πραγματοποιείται μία βιβλιογραφική μελέτη σχετικά με τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι σήμερα στο συγκεκριμένο τομέα τόσο στην Ευρώπη όσο και στον Ελλαδικό χώρο. Στη συνέχεια γίνεται ένας υπολογισμός του κόστους όλων των εργασιών και των υλικών που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της κατασκευής της υποδομής μέσα από ένα σενάριο προσομοίωσης πραγματικής μελέτης. Ακολουθεί ανάλυση της αγοράς σχετικά με τον αριθμό των συνδρομνητών όσο και των πακέτων και την τιμολογιακή πολιτική που ακολουθείται και τέλος αναλύονται τα συμπεράσματα.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-04-06
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Επιστήμη των υπολογιστών
Λοιπά Θέματα:
Τεχνολογικές καινοτομίες - Ελλάδα
Λέξεις-κλειδιά:
Δίκτυα ,Τεχνικοοικονομική ανάλυση, οπτικές ίνες
Περιγραφή:
72 σ.,εικ.,πίν.,σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

IoannisGkanas.pdf

5 MB