Σύγκριση σύστασης προϊόντων δημητριακών χωρίς γλουτένη με αντίστοιχα συμβατικά

Πτυχιακή Εργασία 24619 420 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Σύγκριση σύστασης προϊόντων δημητριακών χωρίς γλουτένη με αντίστοιχα συμβατικά
Συγγραφέας:
Βησσαρίου, Άννα, Νικόλαος
Επιβλέπων καθηγητής:
Μπαθρέλλου, Ειρήνη
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η κοιλιοκάκη είναι μια συχνή αυτοάνοση νόσος που φαίνεται να επηρεάζει το 0,5-1% του παγκόσμιου πληθυσμού. Ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης της νόσου είναι η δια βίου συμμόρφωση σε μια δίαιτα ελεύθερη γλουτένης (ΔΕΓ), η οποία περιλαμβάνει προϊόντα κατάλληλα επεξεργασμένα ώστε να φέρουν τη σήμανση « ελεύθερα από γλουτένη » (ΠΕΓ). H θρεπτική αξία των ΠΕΓ φαίνεται να είναι μάλλον υποβαθμισμένη σε σχέση με τα συμβατικά τους προϊόντα, παρουσιάζοντας συχνά διατροφικές ανεπάρκειες, κυρίως σε μικροθρεπτικά συστατικά και διαιτητικές ίνες, ενώ παρατηρείται αυξημένη πρόσληψη ενέργειας, απλών υδατανθράκων και συνολικού και κορεσμένου λίπους, γεγονός που θεωρείται ότι επηρεάζει δυσμενώς και τη θρεπτική αξία της ΔΕΓ.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η καταγραφή των συστατικών ετικέτας και της διατροφικής σύστασης των προϊόντων ελεύθερων γλουτένης με βάση τα δημητριακά που διατίθενται στην ελληνική αγορά και η σύγκρισή τους με τα αντίστοιχα συμβατικά προϊόντα.
Μεθοδολογία: Συλλέχθηκαν οι πληροφορίες για τη διατροφική σύσταση και τα συστατικά ετικέτας όλων των διαθέσιμων προϊόντων με βάση τα δημητριακά που έφεραν την ένδειξη «ελεύθερο γλουτένης» σε μια αλυσίδα υπεραγοράς στην Κηφισιά με τη μεγαλύτερη διαθεσιμότητα ΠΕΓ, καθώς και όλα τα αντίστοιχα συμβατικά με παρόμοια συστατικά ή γεύση. Όλα τα προϊόντα ταξινομήθηκαν αρχικά σε 18 ομάδες τροφίμων και στη συνέχεια ομαδοποιήθηκαν σε 7 κατηγορίες. Η διατροφική σύσταση των προϊόντων σε μακρο- και μικροθρεπτικά συστατικά αναφέρονταν ανά 100g προϊόντος και τα προϊόντα κατηγοριοποιήθηκαν σε χαμηλής ή υψηλής περιεκτικότητας σε κάποιο μακροθρεπτικό συστατικό ή αλάτι. Στη συνέχεια έγινε σύγκριση της περιεκτικότητας σε μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά ανάμεσα στα ΠΕΓ και στα αντίστοιχα συμβατικά προϊόντα.
Αποτελέσματα: Συνολικά, συμπεριλήφθηκαν 928 προϊόντα, 362 ΠΕΓ και 566 συμβατικά. Για όλες σχεδόν τις κατηγορίες τροφίμων δεν παρουσιάστηκε διαφορά ανάμεσα στα ΠΕΓ και στα συμβατικά, όσον αφορά την περιεκτικότητά τους σε ενέργεια, συνολικά και κορεσμένα λιπαρά, υδατάνθρακες και απλά σάκχαρα, καθώς και αλάτι. Η περιεκτικότητα σε διαιτητικές ίνες δεν εμφάνισε διαφορά στις περισσότερες κατηγορίες, με εξαίρεση την κατηγορία των ψωμιών και των πιτών όπου τα ΠΕΓ εμφάνισαν διπλάσια περιεκτικότητα σε σύγκριση με τα συμβατικά. Τέλος, όσον αφορά την περιεκτικότητα των προϊόντων σε πρωτεΐνες, σε έξι από τις εφτά κατηγορίες τροφίμων τα συμβατικά εμφάνισαν υψηλότερη περιεκτικότητα σε σχέση με τα ΠΕΓ (21 – 55%). Για τα μικροθρεπτικά συστατικά δεν μπόρεσε να γίνει σύγκριση ανάμεσα στις δύο ομάδες, καθώς ο αριθμός προϊόντων που τα περιείχαν ήταν αρκετά μικρός.
Συμπεράσματα: Παρά τις βελτιώσεις στη σύσταση των ΠΕΓ τη τελευταία δεκαετία και τα δεδομένα της έως τώρα βιβλιογραφίας, το προφίλ μακροθρεπτικών συστατικών υποδηλώνει ότι τα ΠΕΓ έχουν γενικά επαρκή επίπεδα διαιτητικών ινών, αλλά χαμηλότερα επίπεδα πρωτεϊνών, σε σύγκριση με τα αντίστοιχα προϊόντα που περιέχουν γλουτένη. Πολύ λίγα τρόφιμα χωρίς γλουτένη βρέθηκαν να είναι εμπλουτισμένα με μικροθρεπτικά συστατικά, και αυτά κυρίως από τη κατηγορία των δημητριακών πρωινού.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-04-05
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Λοιπά Θέματα:
Κοιλιοκάκη ασθένεια - διαιτητική θεραπεία
Λέξεις-κλειδιά:
κοιλιοκάκη, διατροφική σύσταση, συστατικά, προιόντα ελεύθερα γλουτένης, γλουτένη
Περιγραφή:
103 σ.,εικ.,πίν.,σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

AnnaVissariou.pdf

1 MB