Μπορούν οι υπερμαραθωνοδρόμοι να καταστρέψουν την εγκεφαλική τους υγεία μέσω της φλεγμονής; Μελέτη της εγκεφαλικής υγείας των υπερμαραθωνοδρόμων

Μεταπτυχιακή Εργασία 24587 218 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Μπορούν οι υπερμαραθωνοδρόμοι να καταστρέψουν την εγκεφαλική τους υγεία μέσω της φλεγμονής; Μελέτη της εγκεφαλικής υγείας των υπερμαραθωνοδρόμων
Συγγραφέας:
Φουντουλάκης, Νεκτάριος, Γεώργιος
Επιβλέπων καθηγητής:
Τσίγκος, Κωνσταντίνος
Περίληψη:
Η εγκεφαλοαγγειακή νόσος είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα υγείας που φαίνεται να είναι το τρίτο αίτιo θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς και η κύρια αιτία της αναπηρίας ενηλίκων. Αν και η σοβαρή φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες οδηγούν σε τραυματισμό των ιστών και σε ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλοαγγειακών παθήσεων, της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας, και ινωτικές παθήσεις του πνεύμονα, του ήπατος και των νεφρών, η παροδική φλεγμονή είναι απαραίτητη για την έναρξη αμυντικής αντίδρασης που μπορεί να τονώσει χρόνιες προσαρμογές, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της φλεγμονώδους αντίδρασης.
Η εγκεφαλοαγγειακή νόσος είναι μια σύνθετη κατάσταση και επί του παρόντος
υπάρχουν φλεγμονώδεις δείκτες που μπορούν να μετρηθούν για να προσδιοριστεί ο τύπος και η εγκεφαλοαγγειακή κατάσταση. Καθώς οι υπερμαραθωνοδρόμοι εκτίθενται σε οξειδωτικό στρες και έντονη φλεγμονή, θα μπορούσε να επιδεινώσει την εγκεφαλική υγεία τους μέσω της φλεγμονής. Επιπλέον, η άσκηση στην υποξία θέτει περισσότερες απαιτήσεις στον εγκέφαλο που μπορεί να επηρεάσει τη γνωστική λειτουργία.
Σκοπός της μελέτης αυτής είναι η αξιολόγηση της εγκεφαλοαγγειακής κατάστασης με τη χρόνο-απόκριση κυτταροκινών ή άλλων φλεγμονωδών δεικτών (IL-6, CRP, NGAL, D-Dimer, NSE) και ο διαλυτός υποδοχέας (STNFR1) παρατεταμένης και επίπονης άσκησης στο Σπάρταθλον προκειμένου να παράσχουν περαιτέρω αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με τις επιπτώσεις αυτού του είδους στην εγκεφαλική υγεία των αθλητών. Στην μελέτη συμμετείχαν 14 ενήλικες άνδρες, από πολλές χώρες.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-04-01
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Λοιπά Θέματα:
Αθλητές - Διατροφή
Εγκεφαλοαγγειακές διαταραχές - Διαιτολογικές απόψεις
Λέξεις-κλειδιά:
Υπερμαραθώνιοι, Εγκεφαλικές Παθήσεις, Βιοδείκτες, Σπάρταθλον, Εγκεφαλοαγγειακή Υγεία
Περιγραφή:
90 σ.,εικ.,πίν.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

NEKTARIOSFOUNTOULAKIS.pdf

1 MB