Σύγκριση κόστους προϊόντων ελεύθερων γλουτένης σε σχέση με συμβατικά: μελέτη πεδίου

Πτυχιακή Εργασία 24566 310 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Σύγκριση κόστους προϊόντων ελεύθερων γλουτένης σε σχέση με συμβατικά: μελέτη πεδίου
Συγγραφέας:
Στυλιανού, Λουίζα, Σάββας
Επιβλέπων καθηγητής:
Μπαθρέλλου, Ειρήνη
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η κοιλιοκάκη είναι μια χρόνια διαταραχή του λεπτού εντέρου, η οποία
προκαλείται από την κατανάλωση γλουτένης, σε άτομα με γενετική προδιάθεση και προσβάλλει το 0,7-1% του γενικού πληθυσμού. Η μόνη μέθοδος αντιμετώπισης της κοιλιοκάκης μέχρι στιγμής είναι η Δίαιτα Ελεύθερη Γλουτένης (ΔΕΓ), της οποίας η προσκόλληση είναι δύσκολη για ποικίλους λόγους, συμπεριλαμβανομένου και του κόστους των προϊόντων ελεύθερων γλουτένης (ΠΕΓ).
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η σύγκριση τους κόστους μεταξύ των ΠΕΓ και των συμβατικών προϊόντων, μέσω καταγραφής από την υπεραγορά με τη μεγαλύτερη διαθεσιμότητα σε ΠΕΓ στην Αθήνα.
Μεθοδολογία: Η καταγραφή των τιμών όλων των ΠΕΓ και όλων των αντίστοιχων
συμβατικών τους προϊόντων πραγματοποιήθηκε σε μια υπεραγορά στην Κηφισιά (Θανόπουλος), η οποία έχει τη μεγαλύτερη ποικιλία σε ΠΕΓ στην Αθήνα. Συμπληρωματικά καταγράφηκαν και οι τιμές των ΠΕΓ από δημοφιλή αλυσίδα υπεραγοράς στην Αθήνα (ΑΒ Βασιλόπουλος), με σκοπό τη σύγκριση των τιμών των δύο υπεραγορών, λόγω πιθανών διαφορών στις τιμές εξαιτίας διαφορετικών κοινωνικοοικονομικών χαρακτηριστικών στην περιοχή της Κηφισιάς. Τα προϊόντα ομαδοποιήθηκαν σε τρεις κατηγορίες, από την πιο
λεπτομερή έως την πιο αδρή. Στην πρώτη κατηγοριοποίηση προέκυψαν 53 είδη τροφίμων, τα οποία στη συνέχεια ταξινομήθηκαν σε 25 κατηγορίες, κι έπειτα σε 6 κύριες κατηγορίες (3η κατηγοριοποίηση). Η τιμή κάθε προϊόντος υπολογίσθηκε ανά 100 γραμμάρια προϊόντος ενώ η ανάλυση και σύγκριση των τιμών έγινε για τη δεύτερη και την τρίτη κατηγοριοποίηση των τροφίμων, με βάση τη διάμεσο της τιμής ανά 100 γραμμάρια προϊόντος. Η ίδια διαδικασία εφαρμόστηκε τόσο για τα ΠΕΓ όσο και για τα αντίστοιχα συμβατικά προϊόντα. Για τη σύγκριση του κόστους μεταξύ ΠΕΓ και συμβατικών προϊόντων
υπολογίστηκε και η ποσοστιαία διαφορά των δύο διαμέσων, ανά εκάστοτε κατηγορία.
Αποτελέσματα: Συνολικά καταγράφηκαν 2369 μοναδικά προϊόντα. Τα ΠΕΓ ήταν 1115 ενώ τα αντίστοιχα συμβατικά ήταν 1254. Σχεδόν όλα τα ΠΕΓ της παρούσας μελέτης ήταν ακριβότερα από τα αντίστοιχα συμβατικά προϊόντα, με τη διαφορά των δύο διαμέσων να είναι κατά 31%-374% μεγαλύτερη για τα ΠΕΓ. Μεταξύ των δύο υπεραγορών δεν παρατηρήθηκε καμία διαφορά στις διάμεσες τιμές των ΠΕΓ, σε αντίθεση με τα συμβατικά προϊόντα, για τα οποία παρατηρήθηκε μια μικρή διαφορά σε δύο υποκατηγορίες, όπου ο ‘ΑΒ Βασιλόπουλος’ ήταν η υπεραγορά με τα περισσότερο ακριβά προϊόντα.
Συμπεράσματα: Στην παρούσα μελέτη διαπιστώνεται ότι τα ΠΕΓ είναι σημαντικά
ακριβότερα από τα αντίστοιχα συμβατικά προϊόντα, σε συμφωνία με τα ευρήματα της βιβλιογραφίας. Στην Ελλάδα δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια ιδιαίτερη βελτίωση όσον αφορά το κόστος των ΠΕΓ, ωστόσο η διαθεσιμότητα και η ποικιλία των ΠΕΓ είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με τέσσερα χρόνια πριν.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-03-31
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Λοιπά Θέματα:
Κοιλιοκάκη ασθένεια - διαιτητική θεραπεία
Λέξεις-κλειδιά:
προϊόντα ελεύθερα γλουτένης, κοιλιοκάκη, κόστος, γλουτένη
Περιγραφή:
75 σ.,εικ.,πίν.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

LouizaStylianou.pdf

1 MB