Πιλοτική μελέτη της επίδρασης διατροφικού συμπληρώματος στην κλινική εικόνα ασθενών με οστεοαρθρίτιδα

Μεταπτυχιακή Εργασία 24550 221 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Πιλοτική μελέτη της επίδρασης διατροφικού συμπληρώματος στην κλινική εικόνα ασθενών με οστεοαρθρίτιδα
Συγγραφέας:
Γκέκα, Αμαλία, Ηλίας
Επιβλέπων καθηγητής:
Καλιώρα, Ανδριάνα
Περίληψη:
Η οστεοαρθρίτιδα (ΟΑ), επίσης γνωστή ως εκφυλιστική αρθρίτιδα ή εκφυλιστική νόσος των αρθρώσεων, είναι μια επίπονη και εξουθενωτική ασθένεια υψηλής επίπτωσης. Συνήθως αφορά μία άρθρωση π.χ. γόνατο ή ισχίο και μερικές φορές δύο ή περισσότερες αρθρώσεις, ενώ στα χέρια και στη σπονδυλική στήλη είναι συνήθης η εντόπιση σε πολλές αρθρώσεις. Αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες λειτουργικής ανικανότητας και αναπηρίας. Παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση ΟΑ αποτελούν η ηλικία, το φύλο, η κοινωνικοοικονομική κατάσταση, το οικογενειακό ιστορικό και η παχυσαρκία. Η επαναλαμβανόμενη χρήση των αρθρώσεων, η πυκνότητα των οστών, η μυϊκή αδυναμία και η χαλαρότητα των αρθρώσεων, παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη οστεοαρθρίτιδας, ιδιαίτερα στις αρθρώσεις που φέρουν βάρος.
Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η διερεύνηση της επίδρασης της καθημερινής λήψης, δύο καψακίων για διάστημα δύο μηνών, διατροφικού συμπληρώματος πλούσιου σε φαινολικά στην κλινική εικόνα ασθενών με ΟΑ. Η μελέτη αποτελεί μέρος τρίμηνης κλινικής δοκιμής που εκτός της επίδρασης του διατροφικού συμπληρώματος στην κλινική εικόνα ασθενών με ΟΑ, διερευνεί και την επίδρασή του στους δείκτες φλεγμονής και οξειδωτικού στρες των ασθενών με ΟΑ.
Στη μελέτη εντάσσονται γυναίκες & άνδρες >40 ετών, που διαμένουν στην ευρύτερη περιοχή των Αθηνών, με συμπτωματική ΟΑ γόνατος και οι οποίοι γενικά είναι σε θέση να περπατούν χωρίς ιατρικό ή άλλο βοήθημα στήριξης. Η κύρια εκδήλωση της ΟΑ ο πόνος μέτριας έντασης και σχετίζεται με τα ακτινολογικά ευρήματα για την ΟΑ, σύμφωνα με τα διαγνωστικά κριτήρια ρευματικών παθήσεων (ACR).
Πραγματοποιήθηκε τυφλοποίηση των ασθενών, των ερευνητών και των αναλυτών των δεδομένων της κλινικής δοκιμής. Η τυφλοποίηση έγινε με την παρασκευή καψακιδίων με ίδια χαρακτηριστικά (φαρμακοτεχνική μορφή, βάρος, χρώμα, μέγεθος) και σε όμοιους περιέκτες, αλλά και με κωδικούς στα δείγματα και στα δεδομένα που δεν θα μαρτυρούν την κατανομή της παρέμβασης. H παρακολούθηση των εθελοντών πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεφώνου και δια ζώσης, οπότε και συλλέχθηκαν πληροφορίες για το επίπεδο πόνου, τυχόν αλλαγές στον τρόπο ζωής και άρα στην ποιότητα των δεδομένων, την τήρηση του πρωτοκόλλου, την γενικότερη κατάσταση υγείας και την εμφάνιση ανεπιθύμητων ενεργειών.
Στη μελέτη, πιο εκδήλωση των συμπτωμάτων της ΟΑ εμφανίζεται σε μεγαλύτερο βαθμό στις γυναίκες παρά στους άντρες. Σχετικά με την κλίμακα VAS, στην ομάδα παρέμβασης Α έχουμε μείωση μετά τη δίμηνη θεραπεία ωστόσο δεν είναι στατιστικά σημαντική η διαφορά (p=0,36), σε αντίθεση με την ομάδα παρέμβασης Β όπου εκεί παρατηρείται στατιστικά σημαντική μείωση στην κλίμακα VAS (p=0,01).
Στην υποκατηγορία του Womac που αξιολογεί τον πόνο, τόσο στην ομάδα παρέμβασης Α όσο και στην ομάδα παρέμβασης Β έχουμε στατιστικά σημαντική μείωση του πόνου μετά τη δίμηνη θεραπεία (Α:p1=0,039, Β:p1=0,003).
Η συνολική αξιολόγηση του ερωτηματολογίου Womac, τόσο στην ομάδα παρέμβασης Α όσο και στην ομάδα παρέμβασης Β δίνει στατιστικά σημαντικά αποτελέσματα μετά τη δίμηνη θεραπεία (Α:p1=0,036, Β:p1=0,023).
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-03-30
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Λοιπά Θέματα:
Συμπληρώματα διατροφής
Λέξεις-κλειδιά:
κλινική εικόνα, πόνος, συμπλήρωμα διατροφής, φαινολικά, οστεοαρθρίτιδα
Περιγραφή:
76 σ.,εικ.,πίν.,διαγρ.,σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

AmaliaGkeka.pdf

9 MB