Eπίδραση της κατανάλωσης εκχυλίσματος υπο-προϊόντων οινοποίησης σε βιοχημικούς δείκτες σε υγιείς γυναίκες

Μεταπτυχιακή Εργασία 24518 262 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Eπίδραση της κατανάλωσης εκχυλίσματος υπο-προϊόντων οινοποίησης σε βιοχημικούς δείκτες σε υγιείς γυναίκες
Συγγραφέας:
Δρούκα, Αρχοντούλα, Βασίλειος
Επιβλέπων καθηγητής:
Φραγκοπούλου, Ελισάβετ
Περίληψη:
Ο μεταγευματικός δυσμεταβολισμός αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου, ακόμη και σε μη διαβητικά άτομα. Το κρασί περιέχει πληθώρα μικρο-συστατικών κατάλληλης ποιότητας και ποσότητας, με καρδιο-προστατευτική δράση. Παρόλα αυτά, η κατανάλωση κρασιού δεν μπορεί να γίνει σε υπέρμετρο βαθμό λόγω της ύπαρξης της αιθανόλης που έχει και επιβλαβή για τον οργανισμό δράση. Εναλλακτικά, τα υπο-προϊόντα οινοποίησης αποτελούν πηγή μικρο-συστατικών παρόμοιων με αυτά που απαντώνται στο κρασί και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στον εμπλουτισμό τροφίμων.
Σκοπός: Της παρούσας εργασίας είναι να εξετάσει την μεταγευματική επίδραση εκχυλίσματος υποπροϊόντων οινοποίησης στην οξείδωση των πρωτεϊνών .
Μεθοδολογία: Το δείγμα, που χρησιμοποιήθηκε για τη παρούσα διασταυρούμενη διπλά τυφλή ελεγχόμενη με εικονικό σκεύασμα μεταγευματική κλινική δοκιμή, ήταν φαινομενικά υγιείς γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας (25-45ετών). Οι εθελόντριες κατανάλωσαν ένα γεύμα πλούσιο σε λίπος μαζί είτε με το εκχύλισμα από στέμφυλα είτε με το εικονικό σκεύασμα. Έγινε λήψη αίματος πριν την κατανάλωση του γεύματος και για τις επόμενες 6 ώρες και μετρήθηκε η συγκέντρωση των πρωτεϊνικών καρβονυλίων στον ορό.
Αποτελέσματα: Εννέα εθελόντριες έχουν ολοκληρώσει μέχρι στιγμής και τις δύο παρεμβάσεις. Δεν βρέθηκαν σημαντικές διαφορές στα ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά και τους βιοχημικούς δείκτες κατά την έναρξη της μελέτης. Βρέθηκε σημαντική μείωση των πρωτεϊνικών καρβονυλίων στις 6 ώρες στην παρέμβαση του εκχυλίσματος συγκριτικά με το εικονικό σκεύασμα στο σύνολο των εθελοντριών και στην κατηγορία των υπέρβαρων γυναικών (ps=0,04). Όταν εξετάστηκε η ποσοστιαία μεταβολή των πρωτεϊνικών καρβονυλίων βρέθηκε σημαντική μείωση, μεταξύ των παρεμβάσεων, στην κατηγορία των νορμοβαρών γυναικών όταν έλαβαν το εκχύλισμα στις 3,5 και στις 5 ώρες (ptrial=0,04 και 0,02 αντίστοιχα).
Συμπέρασμα: Η κατανάλωση του εκχυλίσματος στέμφυλων παράλληλα με ένα γεύμα πλούσιο σε λίπος φάνηκε να επηρεάζει σημαντικά την συγκέντρωση των πρωτεϊνικών καρβονύλιων σε κάποιες χρονικές στιγμές, σε νέες υγιείς γυναίκες. Δεν μπορούν όμως ακόμα να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα καθώς η κλινική δοκιμή βρίσκεται υπο-εξέλιξη.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-03-29
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Λοιπά Θέματα:
Οίνος - Υγιειονολογικές απόψεις
Μεταβολισμός
Λέξεις-κλειδιά:
υποπροϊόντα οινοποίησης, πρωτεϊνικά καρβονύλια, οξειδωτικό στρες, Στέμφυλα
Περιγραφή:
141 σ.,εικ.,πίν.,σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

ARCHONTOULADROUKA.pdf

4 MB