Περίληψη:
Εισαγωγή: Βασικό εργαλείο διαχείρισης των τροφικών αλλεργιών είναι ο αποκλεισμός των αλλεργιογόνων τροφίμων από τη δίαιτα των ασθενών. Ο μακροχρόνιος διαιτητικός περιορισμός μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη διατροφική επάρκεια, τις διαιτητικές συμπεριφορές και την ανάπτυξη παιδιών με τροφικές αλλεργίες.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας πτυχιακής μελέτης ήταν να μελετηθούν η διαιτητική πρόσληψη και οι ιδιαίτερες διαιτητικές συμπεριφορές παιδιών με τροφικές αλλεργίες, καθώς υπάρχουν λίγα δεδομένα για τον ελληνικό πληθυσμό.
Μεθοδολογία: Στη μελέτη συμμετείχαν 160 παιδιά ηλικίας 3 έως 18 ετών, εκ των οποίων 100 είχαν διαγνωστεί με τροφική αλλεργία και τα υπόλοιπα 60 με ολοετή αναπνευστική αλλεργία. Από κάθε παιδί ελήφθησαν 4 ανακλήσεις 24ώρου βάσει των οποίων αναλύθηκαν η διαιτητική πρόσληψη και η διατροφική ποικιλία καταμετρώντας τον αριθμό τροφίμων συνολικά και ανά κατηγορία τροφίμων.
Αποτελέσματα: Ο συνολικός αριθμός τροφίμων ανά ημέρα, δεν διαφέρει σημαντικά μεταξύ παιδιών με αναπνευστικές (11,5 ± 2,7) και παιδιών με τροφικές αλλεργίες (11,4 ± 2,3), (padj=0,227). Τα παιδιά με τροφική αλλεργία καταναλώνουν σημαντικά μεγαλύτερη ενέργεια ημερησίως (1794,5±535,2 kcal) σε σχέση με τα παιδιά με αναπνευστική αλλεργία (1657,8 ± 418,2 kcal), (padj=0,011). Τα παιδιά με πολλαπλή αλλεργία έχουν σημαντικά χαμηλότερο βάρος (Padj =0,026), τιμή ΔΜΣ (Padj =0,035) και μεγαλύτερο ποσοστό αυτών είναι λιποβαρή (Padj =0,035) συγκριτικά με τα παιδιά με αλλεργία μόνο στους ξηρούς καρπούς.
Συμπεράσματα: Ο διατροφικός αποκλεισμός δεν επηρεάζει αρνητικά την διατροφική ποικιλία των παιδιών με τροφική αλλεργία, όταν αυτά συγκρίνονται με παιδιά με αναπνευστική αλλεργία. Τα παιδιά με πολλαπλή αλλεργία έχουν μικρότερο βάρος και ΔΜΣ για την ηλικία τους συγκριτικά με παιδιά με αλλεργία μόνο στους ξηρούς καρπούς, ενώ η ανάπτυξη των παιδιών με τροφική αλλεργία δεν διαφέρει σημαντικά από εκείνη των παιδιών με αναπνευστική αλλεργία.
Λέξεις-κλειδιά: Τροφική αλλεργία, Αναπνευστική Αλλεργία, Παιδική ηλικία, Διαιτητική ποικιλία, Διαιτητικές Συμπεριφορές, Ανάπτυξη Παιδιών
Λέξεις-κλειδιά:
Τροφική αλλεργία, ανάπτυξη παιδιών, Αναπνευστική Αλλεργία, διαιτητική ποικιλία, Διαιτητικές Συμπεριφορές