Απώλεια βάρους και γενετική προδιάθεση

Πτυχιακή Εργασία 24502 132 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Απώλεια βάρους και γενετική προδιάθεση
Συγγραφέας:
Ανδριόπουλος, Κωνσταντίνος, Ιωάννης
Επιβλέπων καθηγητής:
Δεδούσης, Γεώργιος
Περίληψη:
Εισαγωγή: Το πρόβλημα του υπερβάλλοντος βάρους, με τον συνεχώς αυξανόμενο επιπολασμό του, απασχολεί την παγκόσμια κοινότητα εδώ και πολλά χρόνια. Τελευταία, στην προσπάθεια για την επίτευξη μιας πιο εξατομικευμένης θεραπείας, μελετάται ο ρόλος των γονιδίων και η αλληλεπίδραση τους με την διατροφή ως προς την μεταβολή του σωματικού βάρους.
Σκοπός: Η διερεύνηση της επίδρασης συγκεκριμένων πολυμορφισμών γονιδίων, στην απώλεια σωματικού βάρους μετά από διατροφική παρέμβαση σε υπέρβαρο/παχύσαρκο πληθυσμό.
Μεθοδολογία: Για την παρούσα μελέτη, χρησιμοποιήθηκαν διαθέσιμα δεδομένα από ενήλικα άτομα με Δ.Μ.Σ. ≥ 25 kg/m2 , τα οποία εντάχθηκαν στη μελέτη IMPROVE. Η τελευταία περιλαμβάνει την προσκόλληση σε υποθερμιδικό διατροφικό πρόγραμμα συνολικής διάρκειας έξι μηνών, με στόχο την απώλεια σωματικού βάρους. Σε 3 χρονικές στιγμές έγιναν δια ζώσης συνεδρίες στις οποίες μετρήθηκαν ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά, έγινε αιματοληψία και γονοτύπηση του δείγματος. Η επικοινωνία και η καθοδήγηση στον ενδιάμεσο χρόνο γινόταν με τηλεφωνική επικοινωνία και συμπλήρωση ερωτηματολογίων στην ηλεκτρονική πλατφόρμας της μελέτης iMPROVE. Μέσω στατιστικής ανάλυσης έγινε σύγκριση των μέσων τιμών απώλειας βάρους και διερευνήθηκε ο ρόλος σε αυτήν διαφόρων πολυμορφισμών γονιδίων που βάσει βιβλιογραφίας σχετίζονται με την μεταβολή του σωματικού βάρους.
Αποτελέσματα: Ο μέσος όρος απώλειας βάρους στο διάστημα μεταξύ έναρξης-4ου μήνα ήταν 4,1 κιλά και στο διάστημα μεταξύ 3ου και 4ου μήνα 0,71 κιλά. Το αλληλόμορφο T του πολυμορφισμού rs2287019 (GIPR) συσχετίστηκε θετικά με την απώλεια βάρους (Β=4,975 και p-value=0,025), ενώ το αλληλόμορφο G του πολυμορφισμού rs1137101 (LEPR) συσχετίστηκε αρνητικά με την απώλεια βάρους (Β= -3,574 και p-value=0,018). Το γενετικό σκορ που δημιουργήθηκε από αυτούς τους 2 πολυμορφισμούς έδειξε στατιστικά σημαντική θετική συσχέτιση (Β=1,030, p-value=0,008), αλλά μόνο στο διάστημα έναρξης-4ου μήνα.
Συμπεράσματα: Τα αποτελέσματα των αναλύσεων της παρούσας μελέτης υπογράμμισαν την επιτυχία της προσκόλλησης στα υποθερμιδικά σχήματα διατροφής, στην απώλεια βάρους σε διάστημα 3 και 4 μηνών, στο πλαίσιο της μελέτης iMPROVE. Βρέθηκαν 2 πολυμορφισμοί (rs2287019 του γονιδίου GIPR και rs1137101 του γονιδίου LEPR) που συσχετίστηκαν με την μεταβολή του βάρους μετά από τη διατροφική παρέμβαση στον υπέρβαρο/παχύσαρκο πληθυσμό. Το γενετικό σκορ κινδύνου που δημιουργήθηκε από αυτούς τους πολυμορφισμούς επίσης συσχετίστηκε με την απώλεια βάρους.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-03-26
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Λοιπά Θέματα:
Διατροφή - Γενετικές απόψεις
Γενετική προδιάθεση στην παχυσαρκία
Λέξεις-κλειδιά:
παχυσαρκία, γενετική προδιάθεση, πολυμορφισμοί, απώλεια σωματικού βάρους, Σταθμισμένο γενετικό σκορ
Περιγραφή:
82 σ.,εικ.,πίν.,διαγρ.,σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

KonstantinosAndriopoulos.pdf

1 MB