Η επίδραση της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων στον 10ετή καρδιαγγειακό κίνδυνο: ο διαμεσολαβητικός ρόλος δεικτών χρόνιας φλεγμονής. Επιδημιολογική μελέτη ΑΤΤΙΚΗ (2002-2012)

Μεταπτυχιακή Εργασία 24461 301 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Η επίδραση της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων στον 10ετή καρδιαγγειακό κίνδυνο: ο διαμεσολαβητικός ρόλος δεικτών χρόνιας φλεγμονής. Επιδημιολογική μελέτη ΑΤΤΙΚΗ (2002-2012)
Συγγραφέας:
Δαμίγου, Ευαγγελία, Ιωάννης
Επιβλέπων καθηγητής:
Παναγιωτάκος, Δημοσθένης
Περίληψη:
Σκοπός: Να μελετηθεί η επίδραση της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων στον 10ετή καρδιαγγειακό κίνδυνο και να διερευνηθεί ο πιθανός διαμεσολαβητικός ρόλος της χρόνιας φλεγμονής. Υλικό-Μέθοδος: Το δείγμα που χρησιμοποιήθηκε ήταν οι συμμετέχοντες της προοπτικής μελέτης ΑΤΤΙΚΗ που συμμετείχαν στον 10ετή επανέλεγχο. Η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων προσδιορίστηκε με Ερωτηματολόγια Συχνότητας Κατανάλωσης Τροφίμων. Η επίπτωση θανατηφόρων και μη καρδιαγγειακών συμβάντων (στεφανιαία νόσος, οξύ στεφανιαίο σύνδρομο, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, ή άλλα καρδιαγγειακά συμβάντα) προσδιορίστηκαν με τα κριτήρια WHO-ICD-10. Πραγματοποιήθηκε πολλαπλή λογαριθμιστική παλινδρόμηση με προσαρμογή για γνωστούς συγχυτικούς παράγοντες για να διερευνηθεί η σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων και τον 10ετη καρδιαγγειακό κίνδυνο. Στα μοντέλα προστέθηκε και η CRP ως πιθανός διαμεσολαβητής. Αποτελέσματα: Μετά από προσαρμογή για συγχυτικούς παράγοντες βρέθηκε ότι, σε σύγκριση με τη μηδενική/σπάνια κατανάλωση (Ποτέ ή 1 φορά/μήνα), η υψηλή κατανάλωση (≥1 φορά/ημέρα) «άλλων τυριών» αυξάνει τον 10ετή καρδιαγγειακό κίνδυνο και ότι η φλεγμονή διαμεσολαβεί, σε κάποιο βαθμό, τη σχέση αυτή. Παρατηρήθηκε ότι η φλεγμονή τροποποιεί την επίδραση του βουτύρου (σε ψωμί, sandwich) στον 10ετή καρδιαγγειακό κίνδυνο, μετατρέποντας την υψηλή κατανάλωση βουτύρου (≥1 φορά/ημέρα) σε επιβαρυντική. Για τη συνολική πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων ή τη συνολική πρόσληψη γαλακτοκομικών με χαμηλά λιπαρά όπως και για τα υπόλοιπα γαλακτοκομικά δεν βρέθηκε συσχέτιση. Συμπεράσματα: Τα περισσότερα γαλακτοκομικά δεν είναι ούτε ευεργετικά ούτε επιβαρυντικά για τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για τα γαλακτοκομικά και τους πιθανούς συγχυτικούς παράγοντες ή τροποποιητές της σχέσης των γαλακτοκομικών με τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-03-24
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διαιτολογία (Γενικά)
Λοιπά Θέματα:
Καρδιαγγειακό σύστημα-Ασθένειες-Διαιτολογικές απόψεις
Διατροφικές έρευνες - Ελλάδα
Γαλακτοκομικά προϊόντα στην ανθρώπινη διατροφή
Λέξεις-κλειδιά:
καρδιαγγειακός κίνδυνος, γαλακτοκομικά προϊόντα, φλεγμονή, καρδιαγγειακά νοσήματα
Περιγραφή:
114 σ.,εικ.,πίν.,διαγρ.,σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

EVANGELIADAMIGOU.pdf

2 MB