Το φαγητό ως εργαλείο ήπιας ισχύος στην Πολιτιστική διπλωματία: Ερευνητική προσέγγιση των στάσεων Ελλήνων μαγείρων για τη Μαγειρική και τη Γαστρονομική διπλωματία

Μεταπτυχιακή Εργασία 24421 616 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Το φαγητό ως εργαλείο ήπιας ισχύος στην Πολιτιστική διπλωματία: Ερευνητική προσέγγιση των στάσεων Ελλήνων μαγείρων για τη Μαγειρική και τη Γαστρονομική διπλωματία
Συγγραφέας:
Σαρρή, Αικατερίνη, Δημήτριος
Επιβλέπων καθηγητής:
Κωσταρέλλη, Βασιλική
Περίληψη:
Η παρούσα διπλωματική εργασία βασίζεται σε θεωρητικές και εμπειρικές αναλύσεις στα πεδία της Γαστρονομικής και της Μαγειρικής διπλωματίας που εμπίπτουν στο φάσμα της Πολιτιστικής διπλωματίας. Αντικείμενο έρευνας αποτελεί ο συγκερασμός της πολιτιστικής και πολιτικής θεώρησης της τροφής. Σκοπός της έρευνας είναι η εξέταση και ανάδειξη της ήπιας ισχύος του φαγητού στην Πολιτιστική διπλωματία μέσω της αξιοποίησης ιστορικών παραδειγμάτων Μαγειρικής διπλωματίας στο πέρασμα του χρόνου και της καταγραφής πρακτικών εφαρμογών της Γαστρονομικής διπλωματίας σε χώρες που επεδίωξαν την ενίσχυση της οικονομίας τους, και κυρίως τα τελευταία χρόνια, του τουρισμού με αρωγό τη διατροφική πολιτιστική κληρονομιά τους. Στο ερευνητικό μέρος αξιοποιείται η ποσοτική μέθοδος με εργαλείο ένα ερωτηματολόγιο κλειστού τύπου που διανεμήθηκε ηλεκτρονικά σε Έλληνες μάγειρες, προκειμένου να αναδειχθούν οι στάσεις τους για τη συμβολή της Μαγειρικής και της Γαστρονομικής διπλωματίας στη βελτίωση των διακρατικών σχέσεων και την ενίσχυση του τουρισμού. Το ερευνητικό δείγμα αποτελούν 110 συμμετέχοντες, 81 άντρες (73,6%) και 29 γυναίκες (26,4%). Ειδικότερα, εξετάζονται η θέση της ελληνικής γαστρονομίας στην Πολιτιστική διπλωματία, οι βασικοί πυλώνες της εθνικής κουζίνας και η συμβολή της Γαστρονομικής διπλωματίας στον ελληνικό τουρισμό. Τα αποτελέσματα της έρευνας αποκαλύπτουν τη δυσκολία του εννοιολογικού διαχωρισμού μεταξύ Μαγειρικής και Γαστρονομικής διπλωματίας. Ωστόσο, οι Έλληνες μάγειρες αναγνωρίζουν τα οικονομικοκοινωνικά και τα πολιτιστικά οφέλη που προκύπτουν από την ανάδειξη της διατροφικής κληρονομιάς. Επιπλέον, αν και εντοπίζεται από την έρευνα η απουσία ενός στρατηγικού σχεδίου γαστρονομικής διπλωματίας στην Ελλάδα, πιστοποιείται ο σημαντικός ρόλος της γαστρονομίας στην Πολιτιστική διπλωματία για τη βελτίωση διακρατικών σχέσεων και την ενίσχυση του τουρισμού. Τέλος, οι τοπικές κουζίνες και η μεσογειακή μαγειρική παράδοση προβάλλονται από τους συμμετέχοντες στην έρευνα ως οι διαμορφωτικοί πυλώνες της εθνικής μας κουζίνας.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-03-22
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Κοινωνικές επιστήμες
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Λοιπά Θέματα:
Τουρισμός και γαστρονομία
Μαγειρική, Ελληνική
Λέξεις-κλειδιά:
Τουρισμός, επίσημα γεύματα, μαγειρική, διπλωματία, γαστρονομία
Περιγραφή:
158 σ.,εικ.,πίν.,διαγρ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

AikateriniSarri_.pdf

2 MB