Τουρισμός και Δημιουργική Οικονομία. Συνέργεια για τη Χωρική Ανάπτυξη: το παράδειγμα των Μουσικών Φεστιβάλ

Πτυχιακή Εργασία 24233 318 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Τουρισμός και Δημιουργική Οικονομία. Συνέργεια για τη Χωρική Ανάπτυξη: το παράδειγμα των Μουσικών Φεστιβάλ
Συγγραφέας:
Γκολφινόπουλος, Ιωάννης, Δημήτριος
Επιβλέπων καθηγητής:
Σκορδίλη, Σοφία
Περίληψη:
Στην παρούσα εργασία γίνεται μια προσπάθεια να συνδιαστούν με τρόπο εισαγωγικό δύο θεωρίες. Στόχος η μελέτη της αποζητούμενης θετικής επίπτωσης στην πολύπλευρη διαδικασία της «ανάπτυξης», αντιλαμβανόμενη ως επίπεδο διαβίωσης και ως απασχόληση σε μια περιοχή. Από τη μία η θεωρία του τουρισμού, της τεράστιας αυτής βιομηχανίας, κάνοντάς μας να κατανοήσουμε τον όρο και τον τρόπο με τον οποίο συλλέγει, επεξεργάζεται, αναλύει και δίνει αποτελέσματα στον πραγματικό κόσμο. Κι από δίπλα η σαφώς νεότερη θεωρία της δημιουργικής οικονομίας που αντιλαμβάνεται μια μεγάλη παραγώμενη αξία στη σχέση μεταξύ πολιτισμού και οικονομίας. Βασιζόμενη στην υλική αλλά και άυλη σπουδαιότητα που δημιουργούν τα αγαθά και οι υπηρεσίες που εδράζονται στην πνευματική ιδιοκτησία, είτε αυτά συσχετίζονται με τις τέχνες και την κληρονομιά, είτε με την έρευνα και την καινοτομία.

Στη συνέχεια εισάγεται η έννοια του φεστιβάλ ως event που τοποθετείται κάπου χωρικά και χρονικά και λειτουργεί ως τόπος σύμπραξης «εισροών» τουριστικής ζήτησης και «εκροών» δημιουργίας. Ως επόμενο παρατίθενται περιπτώσεις ερευνών πάνω σε δύο μουσικά φεστιβάλ του εξωτερικού. Επιπτώσεις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές παρουσιάζονται.

Το κυρίως μέρος της έρευνας παρουσιάζει την κατάσταση των μουσικών φεστιβάλ στην ελληνική επικράτεια. Μια προσπάθεια απεικόνισης του αριθμού, της κατανομής και των χαρακτηριστικών των φεστιβάλ με στόχο την αναζήτηση κενών στις δυνατότητες ανάπτυξης περιοχών της ελληνικής περιφέρειας, και της δημιουργίας κινήτρων σε εν δυνάμει επισκέπτες.

Η εργασία θέλει να ειδωθεί ως αρχή μιας μεγαλύτερης μελέτης που θα μπορούσε να συμβάλλει στην προώθηση της γνώσης, των συνεργασιών και στο σχεδιασμό πολιτικών που θα βοηθήσουν με αξιόλογο και μετρήσιμο τρόπο στη μείωση των ανισοτήτων και της ανεργίας, καθώς και θα ενισχύσουν την ευημερία, θα αναβαθμίσουν την ποιότητα του περιβάλλοντος και θα προκαλέσουν τη δημιουργικότητα ενός τόπου.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-12-21
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Γεωγραφία (Γενικά)
Λοιπά Θέματα:
Γεωγραφία, Οικονομική
Τουρισμός - Ελλάδα
Μουσική, Επίδραση της
Λέξεις-κλειδιά:
Εναλλακτικός τουρισμός, Χωρική Ανάπτυξη,Μουσικά Φεστιβάλ,Δημιουργική Οικονομία
Περιγραφή:
159 σ.,εικ.,πίν.,διαγρ.,χάρτες,σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

IoannisGkolfinopoulos.pdf

4 MB