Περίληψη:
Ο περιβαλλοντικός θόρυβος αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες υποβάθμισης της ποιότητας του περιβάλλοντος στην Ελλάδα και την Ευρώπη, επηρεάζοντας αρνητικά τόσο την ποιότητα ζωής, όσο και την υγεία των πολιτών. Εστιάζοντας στις αστικές περιοχές, η κύρια πηγή περιβαλλοντικού θορύβου είναι τα μεταφορικά μέσα, καθιστώντας καθ’ αυτόν τον τρόπο την ηχορύπανση ένα σοβαρό ζήτημα που χρήζει επίλυσης.
Βάσει των παραπάνω, σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η μελέτη της ηχορύπανσης σε αστικό περιβάλλον με την χρήση συστημάτων γεωγραφικών πληροφοριών και τεχνικών πληθοπορισμού. Αναλυτικότερα, η μελέτη αυτή αποσκοπεί στην μέτρηση της ηχορύπανσης σε διαφορετικές χρονικές στιγμές μέσα στην ημέρα, με τη χρήση εφαρμογών που είναι συμβατές με κινητά τηλέφωνα και tablet, με σκοπό την ενημέρωση των χρηστών της για τα επίπεδα θορύβου στα οποία εκτίθενται καθημερινά.
Πιο συγκεκριμένα, στόχος της εργασίας είναι η δημιουργία εφαρμογής εκτίμησης της ηχορύπανσης σε πρώτο χρόνο μέσω κινητού τηλεφώνου. Η εφαρμογή έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να διατηρεί αρχείο με τα χωρικά, χρονικά καθώς και τα δεδομένα μέτρησης των decibel, με σκοπό τη παραγωγή δυναμικών χαρτών αποτύπωσης του μέσω όρου των decibel που έχουν καταμετρηθεί. Για την δημιουργία του δυναμικού χάρτη για τη περιοχή του Πολύδροσου Αμαρουσίου και της Τούφας Χαλανδρίου. γίνεται χρήση του μοντέλου χωρικής παρεμβολής IDW. Με αυτόν τον τρόπο, έχοντας ένα πλήθος από δεδομένα από διαφόρους χρήστες μέσω της εφαρμογής, μπορεί να εξεταστεί η εγκυρότητα των αποτελεσμάτων και να διαπιστωθεί κατά πόσο επηρεάζει η ηχορύπανση την καθημερινότητα των πολιτών σε ένα αστικό περιβάλλον.
Τα ευρήματα της εργασίας υπέδειξαν πως η ηχορύπανση είναι ένα μείζον πρόβλημα στην καθημερινότητα των ανθρώπων, καθώς στο περιβάλλον υπάρχουν συνέχεια είτε χαμηλές τιμές είτε υψηλές τιμές θορύβου. Αναλυτικότερα, ως προς την χωρική υπόσταση η υψηλή ηχορύπανση παρατηρήθηκε σε μεγάλους αυτοκινητόδρομους και κύριους οδικούς άξονες, ενώ σε περιοχές με ανεπτυγμένη βλάστηση οι τιμές της ηχορύπανσης μειώνονται σημαντικά. Αντίστοιχα, ως προς την χρονική υπόσταση αυξημένος θόρυβος παρατηρείται τις πρωινές ώρες, ενώ μείωση του θορύβου παρατηρείται τις βραδινές ώρες. Ακόμη σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η επιλογή του οργάνου καταμέτρησης του θορύβου, καθώς το κάθε μικρόφωνο εντοπίζει διαφορετικά την ένταση της ηχορύπανσης με βάση την ευαισθησία που έχει κατά την καταγραφή αυτού.
Λέξεις-κλειδιά:
Εφαρμογή Κινητού Τηλεφώνου, Αντίστροφη Στάθμιση Απόστασης, Πληθοπορισμός, Γεωγραφικά πληροφοριακά συστήματα, Ηχορύπανση
Περιγραφή:
118 σ.,εικ.,πίν.,διαγρ.,χάρτες