Περίληψη:
Εισαγωγή: Η αθηροσκλήρωση είναι το βασικό αίτιο των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Το οξειδωτικό στρες, η φλεγμονή και η θρόμβωση αποτελούν τους φυσιοπαθολογικούς μηχανισμούς για την αθηροσκλήρωση. Το κρασί περιέχει μία πληθώρα αντιοξειδωτικών, αντιθρομβωτικών και αντιφλεγμονωδών συστατικών, οι οποίες είναι ευεργετικές για τον ανθρώπινο οργανισμό. Παρόλα αυτά η αιθανόλη που περιέχει το κρασί είναι μία ουσία η οποία έχει και αρνητικές επιδράσεις στον οργανισμό. Συνεπώς, τα τελευταία χρόνια, ερευνάται η παραλαβή αυτών των συστατικών από τα υποπροϊόντα οινοποίησης, τα οποία αποτελούν αξιόλογη πηγή των μικροσυστατικών του κρασιού χωρίς την ύπαρξη της αιθανόλης. Ωστόσο, λίγες κλινικές δοκιμές έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα και ιδιαίτερα στη μεταγευματική κατάσταση.
Σκοπός: Είναι η μεταγευματική επίδραση ενός σκευάσματος εκχυλίσματος παραπροϊόντων οινοποίησης, το οποίο έχει πιστοποιηθεί ως προς τη σύσταση και την in vitro βιολογική του δράση, σε βιοχημικούς δείκτες.
Μεθοδολογία: Η μελέτη είναι μία διασταυρούμενη, διπλά τυφλή κλινική δοκιμή. Το δείγμα αποτελείται από υγιείς γυναίκες 25-45 ετών, οι οποίες έλαβαν μέρος σε δυο παρεμβάσεις. Την μέρα της παρέμβασης κατανάλωσαν ένα τυποποιημένο γεύμα και ταυτόχρονα έλαβαν το εκχύλισμα ή το εικονικό σκεύασμα (Placebo). Βιολογικά δείγματα λήφθηκαν στην νηστεία και για 6h μετά την κατανάλωση του γεύματος. Ύστερα έγινε απομόνωση ορού και μετρήθηκε η γλυκόζη, η ολική χοληστερόλη, η HDL-χοληστερόλη, η LDL-χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια.
Αποτελέσματα: Τρεις εθελόντριες έχουν ολοκληρώσει μέχρι τώρα τις 2 παρεμβάσεις. Τα ανθρωπομετρικά και βιοχημικά χαρακτηριστικά δε διέφεραν μεταξύ των δύο παρεμβάσεων (p>0,05). Δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφορές στα τριγλυκερίδια, στην ολική χοληστερόλη, στην HDL χοληστερόλη και στην LDL χοληστερόλη. Μόνο στην γλυκόζη παρατηρείται μία μείωση της συγκέντρωσης στις 6 ώρες μετά την κατανάλωση του συμπληρώματος (P<0,05).
Συμπέρασμα: Η χορήγηση του εκχυλίσματος στεμφύλων σε νέες υγιείς γυναίκες δεν φάνηκε να επηρεάζει σημαντικά το λιπιδαιμικό προφίλ και τα επίπεδα γλυκόζης. Ωστόσο, η παρούσα εργασία έχει μέχρι στιγμής πολύ μικρό δείγμα, ώστε να προκύψει κάποιο συμπέρασμα.
Λέξεις-κλειδιά:
κρασί, οξειδωτικό στρες, βιοδείκτες, υποπροϊόντα οινοποίησης, στέμφυλα
Περιγραφή:
126 σ.,εικ.,πίν.,διαγρ.,σχ.