Περίληψη:
Η μη-αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (NAFLD) είναι η νόσος που χαρακτηρίζεται από ηπατική στεάτωση, η οποία δεν οφείλεται στην υπέρμετρη κατανάλωση αλκοόλ. Η νόσος διακρίνεται σε δυο στάδια, το μη αλκοολικό λιπώδες ήπαρ (NAFL) και τη μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα (NASH). Υπολογίζεται ότι προσβάλλει περίπου το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού. Σύμφωνα με τις εταιρείες μελέτης του ήπατος, η θεραπευτική προσέγγιση της NAFLD κρύβεται μέσα στις αλλαγές του τρόπου ζωής. Η βελτίωση των διατροφικών συνηθειών και η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας παίζουν σημαντικό ρόλο αφού η απουσία μη εγκεκριμένης φαρμακευτικής θεραπείας για την NAFLD, αφήνει τη θεραπευτική να κινείται στα συντηρητικά μονοπάτια της αλλαγής του τρόπου ζωής. Εξαιτίας των ωφέλιμων βιολογικών δράσεων που εμφανίζουν τα φυτοχημικά, διερευνάται η χρήση τους στη διαχείριση νοσημάτων όπως είναι η NAFLD/NASH. Η μαστίχα Χίου είναι ένα φυσικό προϊόν πλούσιο σε φυτοχημικά, η οποία έχει μελετηθεί στη διαχείριση της δυσλιπιδαιμίας και άλλων συναφών κλινικών καταστάσεων.
Σκοπός της παρούσας διατριβής είναι η μελέτη της επίδρασης της συμπληρωματικής χορήγησης μαστίχας Χίου σε σχέση με τη φυσική δραστηριότητα, στη κλινική εικόνα της NAFLD/NASH. Στη κλινική δοκιμή εντάχθηκαν ασθενείς με NAFLD/NASH σε δύο τυχαιοποιημένες και τυφλοποιημένες ομάδες (Μαστίχα και Placebo). Η συνολική ημερήσια δόση της Μαστίχας ήταν 2.1 γρ. σε κάψουλες των 350mg σαν μη φαρμακολογική θεραπεία στους ασθενείς με διάρκεια 6 μήνες. Η καταγραφή, αξιολόγηση και ανάλυση της φυσικής δραστηριότητας έγινε μέσα από το διεθνές ερωτηματολόγιο φυσικής δραστηριότητας IPAQ, το οποίο περιλαμβάνει ερωτήσεις σχετικές με τη ΦΔ τις τελευταίες 7 ημέρες. Ως μεταβλητές ορίστηκαν τα ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά, οι βιοχημικοί δείκτες, το LIF score, το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητας, τα δημογραφικά χαρακτηριστικά, οι καπνιστικές συνήθειες. Οι συνεχείς μεταβλητές θα παρουσιαστούν με τη διάμεσο και το ενδοτεταρτημοριακό εύρος, ενώ οι ποιοτικές με απόλυτες και σχετικές συχνότητες. Το επίπεδο στατιστικής σημαντικότητας ορίζεται στο p=0,05.
Στην πλειοψηφία των μεταβολών που παρατηρήθηκαν ανάμεσα στις δύο ομάδες και στα τρία επίπεδα φυσικής δραστηριότητας, δεν υπήρχαν στατιστικά σημαντικά αποτελέσματα. Η επίδραση της μαστίχας σε συνδυασμό με τη μέτριας έντασης φυσική δραστηριότητα, φάνηκε στη βελτίωση της ALP. Με εξαίρεση την ALP κανένα άλλο ηπατικό ένζυμο, στα άτομα με μέτρια φυσική δραστηριότητα, δεν παρουσίασε κάποια μεταβολή. Επιπρόσθετα, η επίδραση της μαστίχας φάνηκε στη βελτίωση του Ct1 και του LIF score στα άτομα με μέτρια φυσική δραστηριότητα. Στη κλινική δοκιμή υπήρξαν μεταβολές που δεν μπορούν να υποστηρίξουν την επίδραση της μαστίχας στην NAFLD/NASH. Επίσης το IPAQ score, στην ομάδα της Μαστίχας μειώθηκε ενώ στην ομάδα Placebo αυξήθηκε (p=0,016). Αποτέλεσμα το οποίο οδηγεί στο συμπέρασμα ότι απαιτείται η αξιολόγηση της φυσικής δραστηριότητας ως μεταβλητή στις κλινικές δοκιμές, γιατί είναι πιθανό το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητας να μεταβληθεί κατά τη διάρκεια της παρέμβασης και να αποτελέσει παράγοντα ικανό να επηρεάσει το αποτέλεσμα της κλινικής δοκιμής.
Λέξεις-κλειδιά:
φυτοχημικά, μη αλκοολική λιπώδης διήθηση του ήπατος, Μαστίχα Χίου, φυσική δραστηριότητα