Περίληψη:
Σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας ήταν να εξετάσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του τσιγάρου και των εναλλακτικών μεθόδων καπνίσματος στην Ελλάδα μέσω της διερεύνησης των απόψεων του κοινού σχετικά με το κάπνισμα στο περιβάλλον εσωτερικών χώρων. Για αυτόν τον λόγο, ερωτηματολόγια διανεμήθηκαν σε ένα δείγμα 67 ανθρώπων. Η ανάλυση των δεδομένων έγινε με το SPSS.
Τα αποτελέσματα της έρευνας πρώτον έδειξαν ότι οι Έλληνες πιστεύουν ότι τόσο το ενεργητικό όσο και το παθητικό κάπνισμα είναι ιδιαίτερα επιβλαβή για την υγεία και ρυπαίνουν σημαντικά την ατμόσφαιρα στους κλειστούς χώρους. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι ερωτηθέντες θεωρούν ότι και οι εναλλακτικοί τρόποι καπνίσματος είναι ως ένα βαθμό επιβαρυντικοί για την ατμόσφαιρα των κλειστών χώρων, λιγότερο όμως από το παραδοσιακό τσιγάρο, και ορθώς απαγορεύεται η χρήση τους. Πιο αναλυτικά, υποστηρίχτηκε ότι η μυρωδιά των εναλλακτικών τρόπων καπνίσματος είναι λιγότερο ενοχλητική σε σχέση με το παραδοσιακό τσιγάρο, καθώς και ότι μολύνουν αισθητά λιγότερο την ατμόσφαιρα στους εσωτερικούς χώρους. Παρόλο αυτή τους την ιδιότητα, οι συμμετέχοντες δεν θεωρούν ότι πρέπει να επιτραπούν οι εναλλακτικοί τρόποι καπνίσματος στους κλειστούς χώρους.
Παράλληλα, βρέθηκε ότι το κοινό στην Ελλάδα είναι αρνητικά διακείμενο απέναντι στο ηλεκτρονικό τσιγάρο. Οι αρνητικές του απόψεις αποτυπώνονται τόσο στην αναποτελεσματικότητά του στη μείωση του παραδοσιακού καπνίσματος όσο και στην επιβάρυνση που προκαλεί στην υγεία. Χαρακτηριστικό είναι ότι θετικότερες είναι οι στάσεις των συμμετεχόντων απέναντι στο θερμαινόμενο τσιγάρο. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τις αντιλήψεις των συμμετεχόντων καμία μορφή καπνίσματος δεν επιβαρύνει την ατμόσφαιρα στους εξωτερικούς χώρους, στοιχείο που δείχνει ότι το κάπνισμα και οι εναλλακτικές του μορφές προκαλούν τη ρύπανση κυρίως σε εσωτερικούς χώρους.
Τα δημογραφικά χαρακτηριστικά των συμμετεχόντων και ειδικότερα το φύλο, η ηλικία και το μορφωτικό επίπεδο δεν επηρέασαν σημαντικά τις στάσεις και τις απόψεις τους σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του τσιγάρου και των εναλλακτικών μεθόδων καπνίσματος. Αντίθετα, σημαντικές διαφορές παρατηρήθηκαν στις απόψεις μεταξύ καπνιστών και μη καπνιστών.
Συμπερασματικά, η εργασία έδειξε ότι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις του τσιγάρου και των εναλλακτικών μεθόδων καπνίσματος αφορούν κυρίως την μόλυνση της ατμόσφαιρας των εσωτερικών χώρων, προσφέροντας έτσι ευρύτερη υποστήριξη στην ορθότητα της εφαρμογής του νέου αντικαπνιστικού νόμου.
Λέξεις-κλειδιά:
κάπνισμα, υγεία, εσωτερικοί χώροι, περιβαλλοντικές επιπτώσεις