Ενσωμάτωση των προϊόντων ελεύθερων γλουτένης από ασθενείς που πάσχουν από κοιλιοκάκη

Πτυχιακή Εργασία 23877 428 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Ενσωμάτωση των προϊόντων ελεύθερων γλουτένης από ασθενείς που πάσχουν από κοιλιοκάκη
Συγγραφέας:
Βαζάκα, Αγγελική, Ιωάννης
Επιβλέπων καθηγητής:
Μπαθρέλλου, Ειρήνη
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η μόνη θεραπεία για την κοιλιοκάκη είναι η διαρκής προσκόλληση σε δίαιτα χωρίς γλουτένη (ΔΕΓ), αναπόσπαστο μέρος της οποίας αποτελούν τα προϊόντα ελεύθερα από γλουτένη (ΠΕΓ).

Σκοπός: Ο σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν να αξιολογήσει την ενσωμάτωση των ΠΕΓ στη δίαιτα που ακολουθούν τα πάσχοντα από κοιλιοκάκη άτομα.

Μεθοδολογία: Το δείγμα αποτελούσαν ενήλικες ασθενείς με διαγνωσμένη με βιοψία κοιλιοκάκη που ακολουθούσαν τη ΔΕΓ για τουλάχιστον ένα χρόνο. Η διατροφική τους πρόσληψη εκτιμήθηκε με 3 ανακλήσεις 24ώρου ενώ η υιοθέτηση της Μεσογειακής δίαιτας εκτιμήθηκε με το MedDietScore, με μεγαλύτερες τιμές να αντανακλούν υψηλότερη προσκόλληση στης Μεσογειακή δίαιτα. Για την αξιολόγηση της ενσωμάτωσης των ΠΕΓ στη ΔΕΓ αξιολογήθηκε πρώτα η αγορά των ΠΕΓ, μέσω μίας φόρμας που αναπτύχθηκε για τις ανάγκες της μελέτης, καταγράφοντας τα ΠΕΓ που προμηθεύτηκαν τον περασμένο μήνα και σχετικές πληροφορίες και έπειτα αξιολογώντας την κατανάλωση των ΠΕΓ μέσω των ανακλήσεων 24ώρου. Η στατιστική ανάλυση έγινε με το πρόγραμμα STATA και επίπεδο στατιστικής σημαντικότητας ορίστηκε το α = 0,05.

Αποτελέσματα: Στην παρούσα μελέτη συμμετείχαν 48 άτομα (73% γυναίκες). Συνολικά αγοράστηκαν από τους πάσχοντες 695 προϊόντα από 221 διαφορετικά είδη. Το 56% αυτών αφορούσε βασικά τρόφιμα (άλευρα, αρτοπαρασκευάσματα, ζυμαρικά, δημητριακά πρωινού), ενώ το υπόλοιπο μη βασικά (π.χ. γλυκίσματα, αλμυρά σνακ, πίτσα). Κατά 80% τα ΠΕΓ αγοράστηκαν από σούπερ μάρκετ, 13% από καταστήματα βιολογικών προϊόντων, 3% από φαρμακεία και 4% από άλλα καταστήματα. Μόνο 16% των ΠΕΓ καλύφθηκε από τον ασφαλιστικό φορέα (ΕΟΠΥΥ), ενώ το υπόλοιπο 84% καλύφθηκε με ιδίους πόρους. Ο μέσος όρος του κόστους των ΠΕΓ που αγοράστηκαν τον περασμένο μήνα εκτιμήθηκε στα 78€ (±41,3) με ένα εύρος από 11,2€ έως 147,5€. Όσον αφορά την κατανάλωση των ΠΕΓ, εντοπίστηκαν 279 ΠΕΓ από τις 44 ανακλήσεις που συλλέχθηκαν. Το 65% αφορούσε βασικά τρόφιμα, με πιο συχνό τρόφιμο να είναι το ψωμί, ενώ το υπόλοιπο 35% σε μη βασικά, με πιο συχνό το κέικ. Ως προς τη συμβολή των ΠΕΓ στη θρεπτική αξία της ΔΕΓ, φάνηκε ότι 20% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων προερχόταν από ΠΕΓ.

Συμπεράσματα: Οι πάσχοντες/ουσες αγόρασαν και κατανάλωσαν ΠΕΓ που ήταν κατά βάση βασικά για τη διατροφή τρόφιμα, προμηθευμένα κυρίως από σουπερμάρκετ με δική τους οικονομική επιβάρυνση. Η παρούσα μελέτη έδειξε ότι οι πάσχοντες/ουσες από κοιλιοκάκη ενσωμάτωναν τα ΠΕΓ στη δίαιτα τους και μάλιστα σε βαθμό όπου αυτά κάλυπταν το ¼ της συνολικής ενεργειακής τους πρόσληψης. Όμως για να διευκρινιστεί εάν τελικά η συμβολή των ΠΕΓ ενισχύει ή υποβιβάζει τη θρεπτική αξία της ΔΕΓ πρέπει να γίνουν περαιτέρω μελέτες που να εξετάζουν διεξοδικά αυτό το θέμα.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-10-26
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Λοιπά Θέματα:
Κοιλιοκάκη ασθένεια - διαιτητική θεραπεία
Λέξεις-κλειδιά:
ενσωμάτωση, κοιλιοκάκη, γλουτένης, ελεύθερα
Περιγραφή:
69 σ.,εικ.,πίν.,διαγρ.,σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

AngelikiVazaka.pdf

1 MB