Μακροχρόνια διατήρηση της απώλειας βάρους: Μελέτη παραγόντων που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής και τη μακροχρόνια διατήρηση βάρους

Πτυχιακή Εργασία 23843 200 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Μακροχρόνια διατήρηση της απώλειας βάρους: Μελέτη παραγόντων που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής και τη μακροχρόνια διατήρηση βάρους
Συγγραφέας:
Μυλωνά, Ροδάνθη, Δημήτριος
Επιβλέπων καθηγητής:
Γιαννακούλια, Μαρία
Περίληψη:
Εισαγωγή
Είναι γνωστό πως παράγοντες του τρόπου ζωής όπως η προσκόλληση στη μεσογειακή διατροφή, η σωματική δραστηριότητα και η ποιότητα ύπνου συμβάλλουν τόσο στην επιτυχή απώλεια βάρους όσο και στη μακροχρόνια διατήρησή της. Παρόλα αυτά δεν υπάρχουν έγκυρα δεδομένα που είτε να επιβεβαιώνουν είτε να αναιρούν τη συσχέτιση διαφόρων διατροφικών συμπεριφορών ,όπως η κατανάλωση εποχικών φρούτων, λαχανικών και παραδοσιακών τροφίμων, η παρουσία συνδαιτημόνων στα γεύματα και η ευθύνη για την παρασκευή των γευμάτων, με την επιτυχημένη διατήρηση της απώλειας βάρους. Σκοπός ,λοιπόν, της παρούσας πτυχιακής μελέτης είναι η αξιολόγηση παραμέτρων του τρόπου ζωής(προσκόλληση στη μεσογειακή διατροφή, σωματική δραστηριότητα, ποιότητα ύπνου, κατανάλωση εποχικών φρούτων, λαχανικών και παραδοσιακών τροφίμων, παρουσία συνδαιτημόνων στα γεύματα και ευθύνη για την παρασκευή των γευμάτων) είτε μεμονωμένα είτε συνεργιστικά αναφορικά με την επίδραση που ασκούν κατά τη διάρκεια της διατήρησης της απώλειας βάρους.
Μεθοδολογία
Η μελέτη αποτελείται από 471 ενήλικες εθελοντές, μέσης ηλικίας μεταξύ 22- 46 ετών, οι οποίοι ταξινομήθηκαν είτε στην ομάδα των διατηρούντων (σκόπιμη απώλεια βάρους ≥ 10% και διατήρηση για ≥ 1 έτος) είτε στην ομάδα των επανακτησάντων ( σκόπιμη απώλεια βάρους ≥ 10% και επανάκτηση). Οι εθελοντές κλήθηκαν να συμπληρώσουν έναν συγκεκριμένο αριθμό ερωτηματολογίων μέσω του ιστοτόπου της μελέτης. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκαν 2 τηλεφωνικές ανακλήσεις 24ώρου, με σκοπό την αξιολόγηση της διαιτητικής πρόσληψης. Μέσω των ανακλήσεων, εξετάστηκε η κατανάλωση εποχικών φρούτων και λαχανικών, η πρόσληψη παραδοσιακών πιάτων και η παρουσία συνδαιτημόνων στα γεύματα. Η αξιολόγηση της σωματικής δραστηριότητας, της ποιότητας ύπνου και της προσκόλλησης στη μεσογειακή δίαιτα έγινε με τα MET-minute/ εβδομάδα, την κλίμακα AIS και το MedDietScore ,αντίστοιχα, ενώ η αξιολόγηση της συμμετοχής στην προετοιμασία και παρασκευή των γευμάτων έγινε μέσω των απαντήσεων που δόθηκαν σε σχετική ερώτηση που περιλαμβανόταν στα δοθέντα ερωτηματολόγια.

Αποτελέσματα
Από το δείγμα των 471 εθελοντών της μελέτης MedWeight, οι 328 ήταν διατηρούντες και 143 επανακτήσαντες, ενώ το 62% περίπου και στις δύο ομάδες ήταν γυναίκες. Oι διατηρούντες είχαν σημαντικά αυξημένη σωματική δραστηριότητα σε σχέση με τους επανακτήσαντες, καθώς συγκέντρωναν περισσότερα MET-minutes / εβδομάδα (2217 MET/minute έναντι 1306 MET/minute, p <0,001), ενώ στατιστικά χαμηλότερες τιμές στην κλίμακα AIS από τους επανακτήσαντες, που συνεπάγεται καλύτερη ποιότητα ύπνου (4,1 έναντι 5,8 /p <0,001). Η εποχικότητα των φρούτων και των λαχανικών, η κατανάλωση παραδοσιακών τροφίμων, η παρουσία συνδαιτημόνων κατά τη διάρκεια των γευμάτων και η ευθύνη για την παρασκευή τροφίμων, δε φαίνεται να διέφερε σημαντικά μεταξύ διατηρούντων και επανακτησάντων, με τα αποτελέσματα αυτά να μην είναι στατιστικά σημαντικά. Τέλος, δημιουργήθηκε ο συνολικός δείκτης του τρόπου ζωής, ο οποίος αντικατοπτρίζει τη συνεργιστική σχέση όλων των παραμέτρων του μεσογειακού τρόπου ζωής όσον αφορά τη διατήρηση της απώλειας βάρους. Τα αποτελέσματα των αναλύσεων όταν ο δείκτης χρησιμοποιήθηκε ως συνεχής μεταβλητή έδειξαν ότι για κάθε μονάδα αύξησης του συνολικού δείκτη του τρόπου ζωής, οι πιθανότητες για διατήρηση της απώλειας βάρους αυξάνονται κατά 21%.
Συζήτηση
Από τη μελέτη αυτή φαίνεται πως πέρα από τη σωματική δραστηριότητα και την ποιότητα ύπνου που σχετίζονται θετικά με τη διατήρηση ως μεμονωμένοι παράγοντες, οι υπόλοιπες παράμετροι όταν μελετήθηκαν ξεχωριστά δε επιβεβαίωσαν κάποια ισχυρή θετική συσχέτιση. Το βασικότερο κομμάτι της παρούσας εργασίας, όμως, είναι η δημιουργία ενός συνολικού δείκτη του τρόπου ζωής, ο οποίος βρέθηκε ότι σχετίζεται θετικά με τη διατήρηση της απώλειας βάρους. Ο δείκτης αυτός εκφράζει την συνεργιστική επίδραση διαφόρων παραγόντων του τρόπου ζωής στη διατήρηση της απώλειας βάρους.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-10-26
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Λοιπά Θέματα:
Σωματικό βάρος
Λέξεις-κλειδιά:
συνολικός δείκτης του τρόπου ζωής, διατήρηση της απώλειας, μεσογειακός τρόπος ζωής, παχυσαρκία, απώλεια βάρους
Περιγραφή:
78 σ.,πίν.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

RodanthiMylona.pdf

2 MB