Πρωτότυπος Τίτλος:
Επίδραση της κατανάλωσης άγριων χόρτων της Κρήτης (Reichardia picroides, Urospermum picroides) στα μεταγευματικά επίπεδα βιοχημικών δεικτών, που εμπλέκονται στις καρδιαγγειακές παθήσεις
Περίληψη:
Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα δημόσιας υγείας τόσο διεθνώς όσο και στη χώρα μας είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Πολλοί από τους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα συνυπάρχουν σε ένα σύνδρομο (μεταβολικό σύνδρομο). Το κλινικό φάσμα του συνδρόμου αυτού περιλαμβάνει κοιλιακή παχυσαρκία, ινσουλινοαντίσταση, αθηρογόνο δυσλιπιδαιμία, υπέρταση, υπερπηκτικότητα, υπερομοκυστεϊναιμία και χαμηλή αντιοξειδωτική ικανότητα πλάσματος και η εκδήλωσή του συνδέεται με διατροφικούς παράγοντες. Παρά τις διάφορες ερευνητικές υποθέσεις, δεν έχουν αποσαφηνιστεί πλήρως οι «βιοπροστατευτικοί» μηχανισμοί, που είναι υπεύθυνοι για την πρόληψη των καρδιοπαθειών. Το ενδιαφέρον σήμερα στρέφεται προς ορισμένες ξεχασμένες πλευρές της μεσογειακής δίαιτας, όπως τα άγρια εδώδιμα χόρτα, των οποίων οι επιδράσεις δεν έχουν ακόμα μελετηθεί σε ανθρώπους. Δεδομένης επίσης της σχέσης της μεταγευματικής κατάστασης με την αιτιοπαθογένεια του μεταβολικού συνδρόμου, είναι σημαντική η γνώση της μεταγευματικής επίδρασης των συστατικών της μεσογειακής δίαιτας σε καρδιαγγειακούς δείκτες.
Σκοπός της παρούσας διατριβής είναι η μελέτη της μεταγευματικής επίδρασης των Reichardia picroides- RP (γαλατσίδα) και Urospermum picroides- UP (χοντρολαχανίδα) σε σχέση με την κατανάλωση control γεύματος σε δείκτες καρδιαγγειακών νοσημάτων σε ασθενείς με μεταβολικό σύνδρομο. Στην παρούσα μελέτη εξετάστηκαν 28 άτομα με μεταβολικό σύνδρομο και 6 υγιή άτομα.
Η κατανάλωση των άγριων χόρτων της Κρήτης που μελετήθηκαν φαίνεται να έχει κάποια επίδραση στη μεταγευματική γλυκαιμία, τη μεταγευματική υπερτριγλυκεριδαιμία και την ικανότητα συσσώρευσης αιμοπεταλίων επαγόμενη από διφωσφορική αδενοσίνη και τον Παράγοντα Ενεργοποίησης Αιμοπεταλίων (PAF) σε σχέση με την κατανάλωση control γεύματος. Δεν παρατηρήθηκαν αλλαγές στους υπόλοιπους λιπιδαιμικούς δείκτες που μελετήθηκαν ούτε στα επίπεδα ινωδογόνου, ομοκυστεΐνης, ακετυλοϋδρολάσης του PAF και της αντιοξειδωτικής ικανότητας πλάσματος. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για την αποσαφήνιση του ρόλου των εδώδιμων αυτών χόρτων, ως πιθανού προστατευτικού συστατικού της μεσογειακής δίαιτας κατά των καρδιοπαθειών.