Σχεδιασμός υποθετικών σεναρίων παραγγελίας για την αξιολόγηση των προτιμήσεων στη μαζική εστίαση

Πτυχιακή Εργασία 23467 161 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Σχεδιασμός υποθετικών σεναρίων παραγγελίας για την αξιολόγηση των προτιμήσεων στη μαζική εστίαση
Συγγραφέας:
Χρυσανθακοπούλου, Βασιλική, Παύλος
Επιβλέπων καθηγητής:
Μπόσκου, Γεώργιος
Περίληψη:
Η διατροφική ενημέρωση στους χώρους μαζικής εστίασης μπορεί να συμβάλλει στην επιλογή πιο ισορροπημένων διατροφικά γευμάτων καθώς και στη μείωση των συνολικών θερμίδων που επιλέγουν οι καταναλωτές. Στην Ελλάδα δεν υφίσταται διατροφική επισήμανση στην εστίαση. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντική η αξιολόγηση της επίδρασης που μπορεί να έχει μια μελλοντική
εφαρμογή αυτής στην ελληνική εστίαση. Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι να αξιολογηθεί η επίδραση που έχουν δύο διαφορετικοί τρόποι διατροφικής επισήμανσης (η αναγραφή θερμίδων και η ύπαρξη διατροφικού σήματος για τα πιάτα που αποτελούν υγιεινές επιλογές), σε ένα υποθετικό μενού, στην τελική επιλογή των θερμίδων από τους συμμετέχοντες. Για το σκοπό αυτό, σχεδιάστηκαν τρία ηλεκτρονικά ερωτηματολόγια, τα οποία περιείχαν τον ίδιο υποθετικό κατάλογο εστιατορίου, από τον οποίο οι συμμετέχοντες μπορούσαν να παραγγείλουν εικονικά ό,τι επιθυμούσαν βάσει της ποσότητας που ήθελαν να καταναλώσουν, των χρημάτων που διέθεταν και των γευστικών τους προτιμήσεων. Η διαφορά των μενού στα τρία ερωτηματολόγια ήταν ότι στο
μενού Α δεν υπήρχε καμία διατροφική πληροφορία, στο μενού Β αναγράφονταν οι θερμίδες κάθε πιάτου και στο μενού Γ υπήρχε σήμανση των διατροφικά ισορροπημένων επιλογών. Αναλύοντας στατιστικά τα δεδομένα από το δείγμα, προέκυψε ότι οι ο μέσος όρος των συνολικών θερμίδων που επιλέχθηκαν από το μενού Α ήταν 2157,3 kcal, από το μενού Β 1873,98 kcal και από το μενού Γ
1787,68 kcal (p-value<0,005). Τόσο οι φυσιολογικού βάρους όσο και οι υπέρβαροι-παχύσαρκοι ‘’επέλεξαν’’ στατιστικά χαμηλότερες θερμίδες στα μενού Β και Γ σε σχέση με το μενού Α ενώ συγκεκριμένα οι φυσιολογικού βάρους συμμετέχοντες επέλεξαν στατιστικά λιγότερες θερμίδες στο μενού Γ συγκριτικά με το μενού Β (p-value<0,001). Οι άνδρες επέλεξαν στατιστικά περισσότερες
θερμίδες από τις γυναίκες και στα τρία μενού, ενώ η μοναδική κατηγορία τροφίμων που το γυναικείο φύλο επέλεξε να καταναλώσει περισσότερες θερμίδες ήταν τα επιδόρπια. Η ηλικιακή ομάδα 56+ σημείωσε την υψηλότερη ‘’επιλογή’’ θερμίδων από κρασί σε σχέση με τους νεότερους συμμετέχοντες. Συμπερασματικά, βρέθηκε ότι υπάρχει επίδραση της διατροφικής επισήμανσης των μενού σε υποθετικές παραγγελίες από μενού, ενώ είναι σημαντικό να πραγματοποιηθούν επιπλέον μελέτες σε πραγματικό χώρο και χρόνο, προκειμένου να αξιολογηθεί περεταίρω το μέγεθος και ο μηχανισμός της επίδρασης αυτής.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-07-24
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Λοιπά Θέματα:
Εστίαση, μαζική
Λέξεις-κλειδιά:
διατροφική ενημέρωση, μαζική εστίαση, Καταναλωτές, υποθετικά μενού
Περιγραφή:
108 σ.:εικ.,πίν.,διαγρ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

VasilikiChrysanthakopoulou.pdf

2 MB