Ορμονική απόκριση υγειών υπέρβαρων ατόμων μετά την κατανάλωση μεσογειακού έναντι αμερικάνικου τύπου πρωινού

Μεταπτυχιακή Εργασία 23441 332 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Ορμονική απόκριση υγειών υπέρβαρων ατόμων μετά την κατανάλωση μεσογειακού έναντι αμερικάνικου τύπου πρωινού
Συγγραφέας:
Βουγιουκλάκη, Μαρία
Επιβλέπων καθηγητής:
Συντώσης, Λάμπρος
Περίληψη:
ΣΚΟΠΟΣ: Η κατανάλωση ή μη πρωινού γεύματος καθώς και η σύστασή του είναι καθοριστικής σημασίας διότι επηρεάζει σημαντικά την υγεία μέσω της ορμονικής απόκρισης του οργανισμού. Σκοπός της μελέτης ήταν να προσδιοριστεί η επίδραση ενός μεσογειακού τύπου πρωινού, πλούσιου σε φυτικές ίνες, σε σύγκριση με ένα πρωινό δυτικού τύπου, στην ορμονική απόκριση του οργανισμού που σχετίζεται με την όρεξη και το μεταβολισμό των υπέρβαρων.
ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ: Στη μελέτη έλαβαν μέρος 12 υπέρβαροι άνδρες (25 ± 2,7 ετών, ΔΜΣ 28±2,6 kg/m2) που κατανάλωσαν δύο διαφορετικά πρωινά, ένα πρωινό Μεσογειακού τύπου και ένα Δυτικού τύπου, ίσης θερμιδικής αξίας σε διαφορετικές ημέρες μετά από μια περίοδο έκπλυσης, Πραγματοποιήθηκαν αιμοληψίες για τη μέτρηση συγκέντρωσης γλυκόζης, τριακυλογλυκερολών, ινσουλίνης, γκρελίνης, χολυκυστοκινίνης (CCK), προσομοιάζοντος με τη γλυκαγόνη πεπτιδίου-1 (GLP-1) και νευροπεπτιδίου ΥΥ (PYY), αμέσως μετά την κατανάλωση πρωινού και για τις επόμενες 4 ώρες, ανά μισή ώρα.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Η παρέμβαση με το μεσογειακού τύπου πρωινό δε φαίνεται να έχει στατιστικά σημαντική επίδραση στη μεταγευματική γλυκαιμία, ινσουλιναιμία και στις συγκεντρώσεις τριακυλογλυκερολών, γκρελίνης και του GLP-1, όπως αυτή εκφράστηκε ως AUC και iAUC. Στατιστικά σημαντικά αυξημένη φάνηκε η κορυφή (peak) της γλυκόζης στο πρωινό δυτικού τύπου (p=0,036).
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Από τα αποτελέσματα της μελέτης φαίνεται ότι το μεσογειακού τύπου πρωινό πλούσιο σε φυτικές ίνες μειώνει το ρυθμό απορρόφησης της γλυκόζης και πιθανόν να επηρεάζει τις ανορεξιογόνες ορμόνες, ωστόσο λόγω του περιορισμένου αριθμού ατόμων του δείγματος της έρευνας, θεωρείται σκόπιμη περαιτέρω διερεύνηση.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-07-21
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Λοιπά Θέματα:
Παχυσαρκία - Υγιειονολογικές απόψεις
Λέξεις-κλειδιά:
ορμονική ρύθμιση της όρεξης, φυτικές ίνες, τύπος πρωινού, μεταγευματική κατάσταση
Περιγραφή:
87 σ.:εικ.,πίν.,διαγρ.,σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

MariaVougiouklaki_.pdf

1 MB