Προπόνηση ισχύος και φλεγμονή - Επίδραση διατροφικών συνηθειών

Μεταπτυχιακή Εργασία 23431 325 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Προπόνηση ισχύος και φλεγμονή - Επίδραση διατροφικών συνηθειών
Συγγραφέας:
Κοντακιώτη, Χριστίνα, Κωνσταντίνος
Επιβλέπων καθηγητής:
Νομικός, Τζώρτζης
Περίληψη:
Η προπόνηση ισχύος, και συγκεκριμένα η έκκεντρη άσκηση έχει συσχετιστεί με την ανάπτυξη μοναδικών μυικών προσαρμογών όσον αφορά τη λειτουργικότητα, την απόδοση και το συντονισμό κατά την άσκηση, χωρίς οι μηχανισμοί πίσω από τις συγκεκριμένες επιδράσεις να είναι ακόμα ξεκάθαροι. Η έκκεντρη άσκηση έχει επιπλέον χαρακτηριστεί ως ο πιο κοινός παράγοντας ανάπτυξης ασκησιογενούς μυικής βλάβης και φλεγμονώδους απόκρισης σε σχέση με άλλα είδη προπόνησης, η οποία μεσολαβείται μέσω της οργανωμένης δράσης ανοσολογικών και άλλων κυττάρων εντός και εκτός του μυικού ιστού. Οι διατροφικές επιδράσεις στη φλεγμονώδη απόκριση και ακολούθως στη μυική αποκατάσταση και την ανάπτυξη προσαρμογών στο ερέθισμα της άσκησης δεν έχουν επίσης διευκρινιστεί.
Ένα ερευνητικό πρωτόκολλο προπόνησης ισχύος το οποίο έχει ήδη ολοκληρωθεί σε συνεργασία με τη Σχολή Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΕΚΠΑ μελέτησε την επίδραση 10 εβδομάδων έκκεντρης άσκησης στην ανάπτυξη μυικών προσαρμογών σε τριάντα νεαρές αγύμναστες γυναίκες με χρήση τριών διαφορετικών όγκων προπόνησης. Οι γυναίκες κατανεμήθηκαν σε τρεις ισοδύναμες ομάδες και εκτελούσαν 3, 6 ή 9 σετ ταχέων ημι-καθισμάτων σε συνδυασμό με 3 κατακόρυφα άλματα μεταξύ των σετ και με συχνότητα δύο συνεδριών ανά εβδομάδα. Δείγματα αίματος και μυική βιοψία λήφθηκαν πριν και μετά την παρέμβαση των 10 εβδομάδων. Έγινε καταγραφή και αξιολόγηση της διατροφικής πρόσληψης των εθελοντριών στην αρχή και στο τέλος της παρέμβασης με χρήση ερωτηματολογίων συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων (FFQ) και ανακλήσεων 24ώρου. Στις εθελόντριες ως δείκτες υποκλινικής φλεγμονής αξιολογήθηκαν ο αριθμός των λευκοκυττάρων (WBC), των λεμφοκυττάρων (LYMP), των κοκκιοκυττάρων (GRAN) και των αιμοπεταλίων (PLT), το ποσοστό λεμφοκυττάρων (%LYMP) και κοκκιοκυττάρων (%GRAN), ο μέσος όγκος αιμοπεταλίων (MPV) και τα επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP) πριν την έναρξη και μετά την ολοκλήρωση της παρέμβασης.
Το πρωτόκολλο έκκεντρης προπόνησης μείωσε σημαντικά τους δείκτες %GRAN και CRP στο χρόνο της παρέμβασης ανεξάρτητα από τον όγκο προπόνησης και δεν παρουσιάστηκαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των ομάδων στις μεταβολές των δεικτών. Οι συσχετίσεις της διατροφικών συστατικών και των ομάδων τροφίμων με τα επίπεδα και τις μεταβολές των δεικτών ήταν ασταθείς και ασυνεπείς μεταξύ των ομάδων της παρέμβασης και μεταξύ των δεικτών φλεγμονής.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-07-20
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Λοιπά Θέματα:
Άσκηση - Διαιτολογικές απόψεις
Λέξεις-κλειδιά:
υποκλινική φλεγμονή, έκκεντρη άσκηση, προπόνηση ισχύος, διατροφικές συνήθειες
Περιγραφή:
77 σ.,πίν.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

CHRISTINAKONTAKIOTI.pdf

669 KB