Αξιολόγηση της επάρκειας της διαιτητικής πρόσληψης των παιδιών με τροφικές αλλεργίες

Πτυχιακή Εργασία 23403 411 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Αξιολόγηση της επάρκειας της διαιτητικής πρόσληψης των παιδιών με τροφικές αλλεργίες
Συγγραφέας:
Παρασκευουλάκου, Ευτυχία, Δημήτριος
Επιβλέπων καθηγητής:
Γιαννακούλια, Μαρία
Περίληψη:
Εισαγωγή: Ο αποκλεισμός από τη δίαιτα των αλλεργιογόνων τροφίμων αποτελεί τη διαχείριση της τροφικής αλλεργίας. Η μακροχρόνια απομάκρυνση τροφικών αλλεργιογόνων από τη δίαιτα των παιδιών με τροφικές αλλεργίες μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη διατροφική επάρκεια και την ανάπτυξή τους.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας πτυχιακής μελέτης ήταν να μελετηθούν η ανάπτυξη και οι διαιτητικές συνήθειες των παιδιών με τροφική αλλεργία, καθώς υπάρχουν λίγα δεδομένα για τον ελληνικό πληθυσμό.
Μεθοδολογία: Στη μελέτη συμμετείχαν 24 παιδιά με τροφική αλλεργία, ηλικίας 3 έως 15 ετών. Από κάθε συμμετέχοντα ελήφθησαν 4 ανακλήσεις 24ώρου. Η αξιολόγηση της ποικιλίας τροφίμων πραγματοποιήθηκε μέσω της καταμέτρησης τροφίμων σε κάθε ανάκληση, λαμβάνοντας υπόψιν τον τρόπο κατανάλωσης των τροφίμων. Αναλύθηκαν, σε 4 ομάδες σύγκρισης, η ανάπτυξη των παιδιών και οι διαιτητικές τους συμπεριφορές με βάση την ποικιλία τροφίμων και τον τροφικό περιορισμό.
Αποτελέσματα: Από τα 24 παιδιά που αποτελούσαν το δείγμα της μελέτης τα 7, το 29,2% του δείγματος, είχαν Δείκτη Μάζας Σώματος που αντιστοιχεί σε λιποβαρή. Τα παιδιά του δείγματος κατανάλωναν κατά μέσο όρο 9,2±1,7 διαφορετικά τρόφιμα, με τα αγόρια να έχουν μεγαλύτερη ποικιλία σε σύγκριση με τα κορίτσια. Το 33,3% των παιδιών απέφευγαν 3 ή περισσότερα τρόφιμα από τη δίαιτά τους. Τα παιδιά με πολλαπλές τροφικές αλλεργίες είχαν χαμηλότερο σωματικό βάρος, ύψος, ΔΜΣ και εκατοστημόριο ΔΜΣ σε σύγκριση με τα παιδιά με μία μόνο αλλεργία. Υπήρχε στατιστικά σημαντική διαφορά στον αριθμό τον τροφίμων που περιόριζαν τα παιδιά ανάλογα τον τύπο αλλεργίας.
Συμπεράσματα: Τα παιδιά με πολλαπλή τροφική αλλεργία αποκλείουν 3 ή περισσότερα τρόφιμα από τη δίαιτα και έχουν χαμηλότερους δείκτης ανάπτυξης (βάρος, ύψος, ΔΜΣ, ΔΜΣ για την ηλικία και το φύλο). Τα αποτελέσματα αυτά απαιτούν περισσότερη διερεύνηση, αλλά είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη στο σχεδιασμό προγραμμάτων διατροφικής παρέμβασης σε αυτήν την πληθυσμιακή ομάδα.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-07-07
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Λοιπά Θέματα:
Τροφή - Αλλεργία
Λέξεις-κλειδιά:
Ανάπτυξη, Τροφικός περιορισμός, Τροφική αλλεργία, Παιδιά, διαιτητική ποικιλία
Περιγραφή:
75 σ.,πίν.,σχ.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

EftychiaParaskevoulakou.pdf

771 KB