Η αγροδιατροφή ως δημιουργικός κλάδος στον αστικό χώρο: η ένταξή της στο θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης

Μεταπτυχιακή Εργασία 23209 476 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Η αγροδιατροφή ως δημιουργικός κλάδος στον αστικό χώρο: η ένταξή της στο θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης
Συγγραφέας:
Τσώνου, Χριστιάννα, Γεώργιος
Επιβλέπων καθηγητής:
Σκορδίλη, Σοφία
Περίληψη:
Ο πολιτισμός και η δημιουργικότητα αποτελούν σήμερα κινητήριες δυνάμεις της οικονομίας. Οι πόλεις στην προσπάθεια τους να επιτύχουν υψηλά επίπεδα ανάπτυξης και ευημερίας σχεδιάζουν δράσεις που έχουν στον πυρήνα τους τον πολιτισμό και τη δημιουργικότητα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού του είδους δράσης είναι και ο θεσμός της πολιτιστικής πρωτεύσας της Ευρώπης (ΠΠΕ).

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε ότι στα προγράμματα των πόλεων που έχουν ανακηρυχθεί ΠΠΕ περιλαμβάνονται και δράσεις αγροδιατροφής και γαστρονομίας και διαπιστώνουμε ότι ο κλάδος αυτός αποκτά όλο και περισσότερο δημιουργικό χαρακτήρα.

Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η μελέτη της ένταξης δράσεων αγροδιατροφής αλλά και γαστρονομίας στο πλαίσιο του θεσμού της ΠΠΕ και η διερεύνηση της σχέσης τους με τη δημιουργικότητα. Το ενδιαφέρον έχει στραφεί στην καταγραφή της πυκνότητας εμφάνισης των δράσεων αυτών, του περιεχόμενου και της στόχευσής τους. Επιπλέον επιχειρείται η διερεύνηση των παραγόντων επιτυχίας των δράσεων αυτών και η συσχέτισή τους με την ύπαρξη στην πόλη υποδομών, φορέων ή συλλογικοτήτων που δραστηριοποιούνται στον τομέα των τροφίμων, καθώς και του αντίκτυπου των δράσεων αυτών στην ενίσχυση της τοπικής αγροδιατροφικής- γαστρονομικής δραστηριότητας.

Για την προσέγγιση των ανωτέρω ζητημάτων παρατίθεται το θεωρητικό πλαίσιο για τη δημιουργικότητα και τη δημιουργική πόλη, τις πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες και διερευνάται η θέση της αγροδιατροφής και της γαστρονομίας στο συγκεκριμένο πλαίσιο. Επίσης παρουσιάζονται οι παράγοντες που οδήγησαν στην εισαγωγή της αγροδιατροφής και της γαστρονομίας ως δυνάμεις τοπικής βιώσιμης ανάπτυξης στη δημόσια συζήτηση.

Στη συνέχεια, η επαλήθευση των ερευνητικών ερωτημάτων επιχειρείται μέσα από τη μελέτη προτάσεων υποψηφιότητας για την ανάληψη του θεσμού, προγραμμάτων του έτους του τίτλου, και των εκθέσεων αξιολόγησης τεσσάρων επιλεγμένων πόλεων που έχουν ανακηρυχθεί πρόσφατα ως ΠΠΕ (Σαν Σεμπαστιάν, Ώρχους, Λεουβάρντεν, Βαλέτα).

Από την παρούσα βιβλιογραφική έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι υπό εξέταση πόλεις επέλεξαν δράσεις για την ανάπτυξη και προβολή του αγροδιατροφικού- γαστρονομικού τομέα στο πλαίσιο του θεσμού της ΠΠΕ ανάλογα με τα ιδιαίτερα τοπικά, οικονομικά και πολιτισμικά τους χαρακτηριστικά καθώς και ότι η κάθε μία από αυτές ανέδειξε με διαφορετικό τρόπο το δημιουργικό χαρακτήρα των ανωτέρω τομέων.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-04-09
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Γεωγραφία (Γενικά)
Λοιπά Θέματα:
Αστική γεωργία - Ελλάδα
Αστική ανάπτυξη - Ελλάδα
Πόλεις και κωμοπόλεις - Ανάπτυξη
Λέξεις-κλειδιά:
Πολιτιστική Πρωτεούσα της Ευρώπης, αστικός χώρος, γαστρονομία, αγροδιατροφή, δημιουργικότητα
Περιγραφή:
110 σ.,εικ.,πίν.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

ChristiannaTsonou_.pdf

3 MB