Υπολογισμός της επικινδυνότητας της σχετικής ανόδου της στάθμης της θάλασσας, με την χρήση δορυφορικών δεδομένων: η περίπτωση του Θερμαϊκού Κόλπου

Μεταπτυχιακή Εργασία 23127 554 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Υπολογισμός της επικινδυνότητας της σχετικής ανόδου της στάθμης της θάλασσας, με την χρήση δορυφορικών δεδομένων: η περίπτωση του Θερμαϊκού Κόλπου
Συγγραφέας:
Μπαντουβάκη, Κωνσταντίνα, Μιχαήλ
Επιβλέπων καθηγητής:
Παρχαρίδης, Ισαάκ
Περίληψη:
Η παγκόσμια στάθμη της θάλασσας έχει αυξηθεί κατά τον 20ό αιώνα. Η αύξηση της στάθμης της θάλασσας είναι τόσο παγκόσμια όσο και περιφερειακή και μπορεί να παράγει άμεσα πολλούς θαλάσσιους γεωλογικούς κινδύνους. Η υποβάθμιση της γης αυξάνει τον βαθμό αύξησης της στάθμης της θάλασσας στις περιφέρειες και ταυτόχρονα η σχετική άνοδος της στάθμης της θάλασσας απειλεί επίσης την επιβίωση των παράκτιων πόλεων. Η ευαισθητοποίηση του κοινού και η πρόληψη των ζημιών το συντομότερο δυνατόν είναι πολύ σημαντικές για τη μείωση του κινδύνου αύξησης της στάθμης της θάλασσας. Η άνοδος των υδάτων μπορεί να προκληθεί τόσο από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας όσο και από την καθίζηση της επιφάνειας της Γης. Ο συνδυασμός αυτών των δύο παραγόντων είναι η "Σχετική αύξηση της στάθμης της θάλασσας". Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα επηρεάσει όλες τις παράκτιες περιοχές, αλλά σε διαφορετικό βαθμό. Οι φυσικές επιπτώσεις της αύξησης της στάθμης της θάλασσας μπορεί να είναι η υποβάθμιση και η αύξηση των πλημμυρών της παράκτιας γης, η εισβολή αλμυρού νερού στα επιφανειακά και υπόγεια ύδατα, η αυξημένη διάβρωση και η καταστροφή των οικοτόπων στις παράκτιες περιοχές. Οι επιπτώσεις δεν εξαρτώνται μόνο από την ένταση και την έκταση των παράκτιων αλλαγών, αλλά και από την ανθρώπινη ανταπόκριση και την προσαρμοστικότητα στους κινδύνους, συμπεριλαμβανομένου του τύπου έκθεσης. Οι παράκτιες περιοχές με πολύ χαμηλά υψόμετρα είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στη σχετική μεταβολή της στάθμης της θάλασσας. Ειδικότερα, για τα αστικά κέντρα των παράκτιων περιοχών, ο κίνδυνος αυξάνεται λόγω της υψηλής έκθεσης. Ο χωρικός οικισμός σε τοπική κλίμακα μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη σχετική άνοδο της στάθμης της θάλασσας, γι 'αυτό είναι απαραίτητο να κατανοηθεί ο ρυθμός και η χωρική κατανομή των δυνητικών επιφανειακών παραμορφώσεων στις παράκτιες περιοχές.
Σκοπός αυτής της μελέτης είναι η υλοποίηση συμβολομετρικών τεχνικών όπως τα PSI βασισμένα σε SLC SAR εικόνες από τους δορυφόρους Sentinel 1 A & B. Τα συμβολισμομετρικά αποτελέσματα θα συνδυαστούν σε ένα περιβάλλον GIS με τους ρυθμούς μεταβολών της στάθμης της θάλασσας που προέρχονται από την αλτιμετρία, τη μορφολογία (χρησιμοποιώντας ψηφιακό μοντέλο αναγλύφου υψηλής ανάλυσης) και τους τύπους χρήσης γης για την περιοχή μελέτης. Στόχος της συγκεκριμένης εργασίας είναι να δημιουργηθεί ένα σενάριο μελλοντικής σχετικής αύξησης της στάθμης της θάλασσας μέσω της χαρτογραφικής απεικόνισης, με στόχο την εκτίμηση της ευπάθειας των παράκτιων περιοχών στο χώρο.
Η περιοχή μελέτης του Θερμαϊκού Κόλπου στη βόρεια Ελλάδα επιλέχθηκε για τα σημαντικά χαρακτηριστικά της. Τα πιο σημαντικά από αυτά είναι η εκτεταμένη βιομηχανική ζώνη της πόλης και το διεθνές λιμάνι που χαρακτηρίζεται από την παρουσία του εμπορικού κέντρου στις βαλκανικές χώρες. Επιπλέον, η Θεσσαλονίκη χαρακτηρίζεται ως το δεύτερο σημαντικότερο αστικό κέντρο της Ελλάδας.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-03-27
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Αγγλικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Γεωγραφία (Γενικά)
Λοιπά Θέματα:
Δορυφορικά δεδομένα
Θαλάσσια στάθμη
Θάλασσα - Ελλάδα - Θερμαϊκός κόλπος
Λέξεις-κλειδιά:
Αλτιμετρία, δορυφορικά δεδομένα, Θερμαικός κόλπος, άνοδος στάθμης της θάλασσας, συμβολομετρία
Περιγραφή:
75 σ.:εικ.,πίν.,διαγρ.,χάρτες
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

KONSTANTINABANTOUVAKI_.pdf

2 MB