Αξιολόγηση των διατροφικών συνηθειών του προγράμματος Feel4Diabetes και της συσχέτισής τους με την ινσουλινοαντίσταση

Μεταπτυχιακή Εργασία 22988 346 Αναγνώσεις

Πρωτότυπος Τίτλος:
Αξιολόγηση των διατροφικών συνηθειών του προγράμματος Feel4Diabetes και της συσχέτισής τους με την ινσουλινοαντίσταση
Συγγραφέας:
Μουράτη, Ειρήνη, Δημήτριος
Επιβλέπων καθηγητής:
Μανιός, Ιωάννης
Περίληψη:
Σκοπός και εισαγωγή:Η ινσουλινοαντίσταση αποτελεί μια σημαντική μεταβολική κατάσταση η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ποικίλες καρδιομεταβολικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένου του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 (ΣΔτ2). Αρκετές μελέτες έχουν ερευνήσει τη συσχέτιση διαφόρων διαιτητικών συστατικών και προτύπων με την ινσουλινοαντίσταση τόσο σε υγιείς όσο και σε ασθενείς με ΣΔτ2. Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η διερεύνηση της πιθανής συσχέτισης διαφόρων διαιτητικών παραμέτρων με την ινσουλινοαντίσταση σε ενήλικες οι οποίοι βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης ΣΔτ2, σε ένα μεγάλο δείγμα από 6 Ευρωπαϊκές χώρες. Μεθοδολογία:2316 ενήλικες (41.13±5.5χρονών) με υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης ΣΔτ2 από 6 Ευρωπαϊκές χώρες (δεδομένα baselineαπό τη μελέτη Feel4Diabetes) συμμετείχαν στη συγκεκριμένη μελέτη. Οι ανθρωπομετρικές μετρήσεις, η αξιολόγηση των διατροφικών συμπεριφορών και οι εξετάσεις αίματος πραγματοποιήθηκαν μέσω τυποποιημένων διαδικασιών και επικυρωμένων ερωτηματολογίων. Η διατροφική αξιολόγηση έγινε είτε μέσω της χρήσης ομάδων τροφίμων είτε μέσω του δείκτη HealthyDietScore. Πολυπαραγοντικά μοντέλα λογιστικής παλινδρόμησης χρησιμοποιήθηκαν για τον έλεγχο της συσχέτισης των ομάδων τροφίμων ή του δείκτη HealthyDietScoreμε την ινσουλινοαντίσταση (μετρημένη μέσω του HOMA-IR) τόσο στο συνολικό δείγμα όσο και ανά περιοχή (Βόρεια, Νότια και Ανατολική Ευρώπη), ανά κοινωνικοοικονομικό επίπεδο (ΚΟΕ) (0-12 χρόνια και >12 χρόνια εκπαίδευσης) και ανά ηλικία (<45 και >45 χρονών) ύστερα από διόρθωση για τον ΔΜΣ, το κάπνισμα, το φύλο και τη φυσική δραστηριότητα. Αποτελέσματα: Όσον αφορά τις ομάδες τροφίμων, η υψηλή κατανάλωση επεξεργασμένων δημητριακών και αναψυκτικών με ζάχαρη συσχετίστηκε θετικά με την ινσουλινοαντίσταση, ενώ η κατανάλωση χυμών χωρίς ζάχαρη, τσαγιού και καφέ συσχετίστηκε αρνητικά στο συνολικό δείγμα και τα περισσότερα από αυτά στο υψηλότερο ΚΟΕ και στους νεότερους συμμετέχοντες ύστερα από διόρθωση για τον ΔΜΣ, το κάπνισμα, το φύλο και τη φυσική δραστηριότητα. Σχετικά με την ποιότητα της δίαιτας, υψηλότερα σκορ του δείκτη HealthyDietScoreσυσχετίστηκαν αρνητικά με τον δείκτη HOMA-IRστο συνολικό δείγμα (0.66 (0.50-0.89) Exp(B) 95%C.Is), στην Βόρεια Ευρώπη (0.52 (0.29-0.94) Exp(B) 95%C.Is),στο υψηλότερο ΚΟΕ (0.61 (0.44-0.85) Exp(B) 95%C.Is)και στους νεότερους εθελοντές (0.66 (0.47-0.92) Exp(B) 95%C.Is)ανεξάρτητα από τον ΔΜΣ, το φύλο, το κάπνισμα και τη φυσική δραστηριότητα.Συμπεράσματα:Η υψηλή συγκέντρωση επεξεργασμένων δημητριακών και αναψυκτικών με ζάχαρη συσχετίζεται θετικά με τον δείκτη HOMA-IR, ενώ η πρόσληψη χυμών χωρίς ζάχαρη, τσαγιού και καφέ εμφανίζει αρνητική συσχέτιση, σε άτομα με υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης ΣΔτ2. Επιπλέον, η καλύτερη ποιότητα της δίαιτας συσχετίζεται αρνητικά με την ινσουλινοαντίσταση, κυρίως σε νεότερα άτομα υψηλού ΚΟΕ στη Βόρεια Ευρώπη. Επομένως, μελλοντικά προγράμματα παρέμβασης πρέπει να στοχεύσουν στον εντοπισμό και έγκαιρη αντιμετώπιση των ανθυγιεινών διατροφικών επιλογών στις πιο ευάλωτες
πληθυσμιακές ομάδες, με στόχο την αποτελεσματικότερη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης ΣΔτ2.
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-02-25
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Αγγλικά
Θεματικές Κατηγορίες:
Διατροφή (Γενικά). DRI’s
Λοιπά Θέματα:
Σακχαρώδης διαβήτης - Διαιτολογικές απόψεις
Λέξεις-κλειδιά:
διατροφικές συνήθειες, αντίσταση στην ινσουλίνη, διατροφή, Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου 2
Περιγραφή:
27 σ.,πίν.
Άδεια χρήσης:
19429 Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

EIRINIMOURATI.pdf

1 MB